Γράφει
ο Εμμανουήλ Μοράρης,
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Ο πονοκέφαλος ταλαιπωρεί πολύ κόσμο, εκτός από λόγους υγείας ευθύνεται και η διατροφή για τις κεφαλαλγίες, επομένως το τι θα φάμε και τι θα αποφύγουμε παίζει σημαντικό ρόλο. Υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα μπορεί να μας διευκολύνουν και γιατί όχι να απαλύνουν ή και να προλάβουν τον πονοκέφαλο.
Μαγνήσιο
Το μαγνήσιο βοηθά τα νευρικά κύτταρα να μείνουν χαλαρά και παράλληλα επηρεάζει πολλούς νευροδιαβιβαστές και υποδοχείς που εμπλέκονται σε κρίσεις ημικρανίας. Ως θρεπτικό συστατικό βρίσκεται σε δημητριακά ολικής αλέσεως, φυλλώδη σκούρα πράσινα λαχανικά, όσπρια και ξηρούς καρπούς όπως τα αμύγδαλα.
Βιταμίνη Ε
Εκτός από τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες η βιταμίνη Ε βελτιώνει επίσης την κυκλοφορία και μπορεί να ανακουφίσει τους πονοκεφάλους. Οι ξηροί καρποί είναι μια καλή πηγή βιταμίνης Ε, όπως και οι ηλιόσποροι.
Κάλιο
Το κάλιο είναι ένας ηλεκτρολύτης και η δραματική απώλειά του, μέσω εμετού, διάρροιας ή έντονης άσκησης μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους. Πηγές είναι μπανάνα, αβοκάντο, πορτοκάλι, πεπόνι, αχλάδι, σταφίδα, γλυκοπατάτα, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μπρόκολο, αγκινάρα, ξηροί καρποί χωρίς αλάτι, όσπρια, μανιτάρια και ντομάτα.
Βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη)
Τα συμπληρώματα ριβοφλαβίνης φαίνεται πως συμβάλλουν στη μείωση του αριθμού των επιθέσεων της ημικρανίας. Ωστόσο, αυτό δεν φαίνεται να μειώνει τον πόνο ή τη διάρκεια της επίθεσης. Τρόφιμα που αποτελούν πηγές ριβοφλαβίνης είναι το γάλα, τα αυγά, το κρέας, τα πράσινα λαχανικά, οι ξηροί καρποί και τα δημητριακά ολικής αλέσεως.
Νερό
Φαίνεται τόσο απλό κι όμως είναι αλήθεια: Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους. Αν σας είναι δύσκολο να πιείτε μεγάλες ποσότητες νερού με τη μία, κρατήστε ένα επαναχρησιμοποιήσιμο μπουκάλι νερό μαζί σας όλη την ημέρα και πίνετε τακτικά γουλιές νερού.
Τέρμα η εύκολη λύση το παυσίπονο.