Θετικός είναι ο απολογισμός της Πυροσβεστική Υπηρεσίας Ρόδου για το έτος 2019. Εκδηλώθηκαν 19 δασικές πυρκαγιές, εκ των οποίων αρκετές επικίνδυνες και κάηκαν μόλις 57 στρέμματα δασικής έκτασης συνολικά! Όπως δήλωσε στη «δ» ο διοικητής της ΠΥΡ, Ιωάννης Τσιτσικάς, το υψηλό επίπεδο ετοιμότητας και η άμεση παρέμβαση στο κάθε συμβάν, αποτελούν το «μυστικό της επιτυχίας».
«Ο απολογισμός του 2019 μπορούμε να πούμε πώς ήταν θετικός. Σημειώθηκαν συνολικά 19 πυρκαγιές και κάηκαν 57 στρέμματα δασικής έκτασης, αριθμός ρεκόρ ανάλογα με αυτό των συμβάντων. Πολλά από τα περιστατικά ήταν επικίνδυνα και θα μπορούσαν να είχαν πάρει εντελώς διαφορετική τροπή τα πράγματα εάν δεν είχαμε επιληφθεί των συμβάντων άμεσα. Μία μικρή πυρκαγιά μπορεί να εξελιχθεί σε μεγάλη εάν δεν διαχειριστείς σωστά το συμβάν και αντίστοιχα μία μεγάλη πυρκαγιά μπορεί να εξελιχθεί σε megafire. Είχαμε πυρκαγιές σε παρυφές δασών και μέσα σε δασική περιοχή… Εάν δεν είχαμε προλάβει αυτά τα συμβάντα τη στιγμή που εκδηλώθηκαν, ενδεχομένως να είχαν εξελιχθεί διαφορετικά. Φροντίζουμε να μειώνουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό τους χρόνους παρέμβασης, με τα οχήματά μας που είναι σταθμευμένα σε καίρια σημεία ή με τις περιπολίες σε δασικές περιοχές. Βοηθούν σημαντικά οι εθελοντές και η ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ. Από εκεί και πέρα βοηθά και ο παράγοντας της τύχης, να μην υπάρχουν άνεμοι κλπ», εξήγησε ο κ. Τσιτσικάς, και συμπλήρωσε σχετικά με τα υπόλοιπα συμβάντα που κλήθηκε να διαχειριστεί η ΠΥΡ το 2019:
«Υπήρξαν επίσης 201 αστικές πυρκαγιές και 422 περιστατικά παροχής βοήθειας, μεγάλο ποσοστό των οποίων έχει να κάνει με τις πλημμύρες που εκδηλώθηκαν στα τέλη Νοεμβρίου. Ευελπιστούμε να συνεχιστεί το 2020, όπως και το 2019. Σε αυτή τη φάση συντάσσουμε τα νέα σχέδια της σεζόν και κατά τους μήνες Μάρτιο-Απρίλιο θα πραγματοποιήσουμε ασκήσεις προετοιμασίας για την νέα αντιπυρική περίοδο. Τα οχήματά μας προσπαθούμε να τα συντηρούμε όσο καλύτερα γίνεται και είμαστε πάντα σε καλό επίπεδο. Τα πολύ παλιά οχήματά μας ελπίζουμε να τα αντικαταστήσουμε με την πρώτη ευκαιρία. Επίσης, θα ήθελα να τονίσω ότι η συνεργασία με τους φορείς, την Περιφέρεια, το Δήμο και με τις εθελοντικές ομάδες είναι άψογη».
Στο μεταξύ, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρόδου (ο κεντρικός σταθμός της πόλης και τα κλιμάκια) λειτουργεί με οριακό αριθμό προσωπικού. Μετά την μετακίνηση 16 πυροσβεστών από την κεντρική υπηρεσία στον σταθμό του αεροδρομίου, δημιουργήθηκαν κενά.
Ο κ. Τσιτσικάς δηλώνει τα εξής σχετικά με τις ελλείψεις προσωπικού: «Το προσωπικό της ΠΥΡ είναι οριακό. Θα ζητήσουμε την ενίσχυση της υπηρεσίας και ιδιαίτερα στο κλιμάκιο της Λίνδου. Περίπου 16 άτομα λείπουν από την προβλεπόμενη δύναμη της ΠΥΡ. Τα άτομα αυτά υπήρχαν στη δύναμή μας, τοποθετήθηκαν όμως στον νέο πυροσβεστικό σταθμό του αεροδρομίου για να καλύπτονται οι ανάγκες του. Βέβαια σε περίπτωση που χρειαστεί, το δυναμικό του σταθμού του αεροδρομίου, οι πυροσβέστες που βρίσκονται σε άδεια ή ρεπό, συνδράμουν το κάθε περιστατικό. Υπάρχει τέτοια πρόβλεψη. Ωστόσο τα οχήματα του αεροδρομίου δεν βγαίνουν ποτέ εκτός αερολιμένα».