Τα κριτήρια με τα οποία θα ψηφίσουν όσοι δήλωσαν αναποφάσιστοι (ποσοστό 16%), η άποψή τους για τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης και οι απαντήσεις τους για τα πιθανά αποτελέσματα της κάλπης
Το κρίσιμο ζήτημα των συσπειρώσεων των πολιτικών κομμάτων σε συνάρτηση με την στάση που θα τηρήσουν οι έως τώρα αναποφάσιστοι πολίτες, επιχείρησε να αναδείξει η δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού OPEN.
Στο δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης που παρουσιάστηκε απόψε, αναλύθηκαν, μεταξύ άλλων, τα ποσοστά συσπείρωσης των κομμάτων, οι απαντήσεις των πολιτών στα διάφορα σενάρια διακυβέρνησης της «επόμενης μέρας», καθώς και τα κριτήρια με τα οποία θα ψηφίσουν όσοι δήλωσαν αναποφάσιστοι (ποσοστό 16%), η άποψή τους για τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης και οι απαντήσεις τους για τα πιθανά αποτελέσματα της κάλπης.
Συσπείρωση
Η Νέα Δημοκρατία καταγράφει συσπείρωση της τάξης του 72,3% , ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει συσπείρωση 70,8%.
Στην ερώτηση, ποιο κόμμα θα θέλατε να κερδίσει έστω και με μία ψήφο, στο δίλημμα ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ προηγείται η Νέα Δημοκρατία με 36,8% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 30%.
Στην αντίθετη ερώτηση, «ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ θα σας ενοχλούσε αν κερδίσει έστω και με μία ψήφο;» το 36,6% απαντά ΝΔ και το 35,1% ΣΥΡΙΖΑ.
Στην ερώτηση για το τι επιθυμούν οι πολίτες, σε περίπτωση που δεν προκύψει αυτοδυναμία κάποιου κόμματος από τις πρώτες εκλογές, το 49,4% απαντά κυβέρνηση συνεργασίας από δύο ή περισσότερα κόμματα ενώ το 43,9% θα ήθελε νέο γύρο εκλογών.
Τα ποσοστά έχουν διαφοροποιηθεί από την προηγούμενη σφυγμομέτρηση.
Μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ, το 58% θέλει νέες εκλογές και το 35% κυβέρνηση συνεργασίας. Στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, το 62,8% προτιμά κυβέρνηση συνεργασίας και το 35% νέες εκλογές.
Τι θέλουν οι αναποφάσιστοι
Μεταξύ των αναποφάσιστων, το 51,9% θέλει κυβέρνηση συνεργασίας εάν δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση, ενώ το 39,8% θέλει τη διεξαγωγή νέων εκλογών.
Ποιο σενάριο συνεργασίας προτιμούν οι πολίτες
Τα σενάρια κυβέρνησης συνεργασίας με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ (με ή χωρίς μικρότερα κόμματα της δεξιάς) προτιμά το 26,7% των πολιτών. Τα σενάρια συνεργασίας με ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, (με ή χωρίς μικρότερα κόμματα της αριστεράς) προτιμά το 24,8%.
Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι αναποφάσιστοι
Οι συμμετέχοντες που δήλωσαν αναποφάσιστοι, απάντησαν σε ποσοστό 86,2% πως θα ψηφίσουν με κριτήριο την ακρίβεια, σε ποσοστό 81,8% είπαν ότι θα συνυπολογίσουν και τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος και τη διαφθορά, σε ποσοστό 74,3% με κριτήριο την εγκληματικότητα και την ασφάλεια, σε ποσοστό 68,3% με κριτήριο τα ελληνοτουρκικά και σε ποσοστό 48,3% τις υποκλοπές.
Σε ερώτηση «ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ θα θέλατε να κερδίσει έστω και με μία ψήφο;», οι αναποφάσιστοι απαντούν «Κανένα κόμμα» σε ποσοστό 51,7%, ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 14,1% και ΝΔ σε ποσοστό 9,2%.
Αντίστοιχα, στην ερώτηση «ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ θα σας ενοχλούσε να κερδίσει έστω και με μία ψήφο;», το 35,4% απαντά ΝΔ, το 10% απαντά ΣΥΡΙΖΑ.
Πώς κρίνουν οι αναποφάσιστοι τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης
Σε ποσοστό 68,5% οι αναποφάσιστοι εκτιμούν πως η κυβέρνηση έχει λάβει λιγότερα μέτρα από αυτά που επιτρέπει η κατάσταση της οικονομίας για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, το 15% απαντά πως η κυβέρνηση έλαβε μέτρα στήριξης που της επιτρέπουν τα δημοσιονομικά του κράτους και το 5,1% θεωρεί πως η κυβέρνηση έλαβε περισσότερα μέτρα από όσα επιτρέπει η κατάσταση της οικονομίας.
Τι κυβέρνηση προτιμούν οι αναποφάσιστοι
Σε ποσοστό 25% οι αναποφάσιστοι προτιμούν το σενάριο οικουμενικής κυβέρνησης μετά τις εκλογές, το 12% προτιμά κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ, το 6,6% προτιμά κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και σε ποσοστό 6% απαντούν κυβέρνηση ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ.
Το χθεσινό μέρος της δημοσκόπησης – Πρόθεση ψήφου
Η δημοσκόπηση καταγράφει προβάδισμα 5,9 μονάδων υπέρ της Νέας Δημοκρατίας.
Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 30,2%, έναντι 24,3% του ΣΥΡΙΖΑ, με τρίτο το ΠΑΣΟΚ που καταγράφει 10,5%.
Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με 38,8%, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει 30,4%. «Κανένας από τους δύο» απαντά το 25%.
Σύμφωνα με τα υπόλοιπα ευρήματα, η ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που απασχολεί τους πολίτες σε ποσοστό 46,3% και αποτελεί το βασικό κριτήριο της ψήφου σε ποσοστό 67,9%.
Επιπρόσθετα, οι περισσότεροι θα ψηφίσουν με κριτήριο την ακρίβεια στις προσεχείς εκλογές, ενώ απαντούν πως το «καλάθι του νοικοκυριού» δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα της ακρίβειας.
Πρόθεση ψήφου
Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 30,2% (από 29,1% το Νοέμβριο) έναντι 24,3% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ (23%), δηλαδή διαφορά 5,9 ποσοστιαίων μονάδων.
Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 10,5% (11,5%), το ΚΚΕ με 5% (5%), η Ελληνική Λύση με 4,4% (4,5%), το ΜέΡΑ25 2,9% (3%) και το κόμμα Κασιδιάρη 2,5% (2,6%).
Στο 16% η αδιευκρίνιστη ψήφος (7,6% λευκό/άκυρο/αποχή – 8,4% δεν ξέρω/δεν απαντώ).
Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των έγκυρων η διαφορά βρίσκεται στις 6,4 μονάδες:
Ν.Δ.: 32,7%
ΣΥΡΙΖΑ: 26,3%
ΠΑΣΟΚ: 11,4%
ΚΚΕ: 5,4%
Ελληνική Λύση: 4,8%
ΜέΡΑ25: 3,1%
Κόμμα Κασιδιάρη: 2,7%
Αναποφάσιστοι: 9,1%
Το 63% συμφωνεί στο να απαγορευτεί διά νόμου η κάθοδος του κόμματος Κασιδιάρη, ενώ το 26,3% διαφωνεί.
Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι πολίτες
Οι πολίτες κατά 88,6% απαντάνε πως θα ψηφίσουν με κριτήριο το θέμα της ακρίβειας, το 82,8% με κριτήριο τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος και την αντιμετώπιση της διαφθοράς, το 75,3% με κριτήριο τα θέματα εγκληματικότητας και ασφάλειας, το 73,3% με κριτήριο τα ελληνοτουρκικά και την αντιμετώπιση των διμερών θεμάτων και το 51,3% με κριτήριο το θέμα των υποκλοπών.
Την ίδια στιγμή, οι πολίτες σε ποσοστό 45,2% έχουν αρνητική εικόνα για τον τέως Βασιλιά Κωνσταντίνο, ενώ το 31,6% θετική εικόνα.
Τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες:
Ακρίβεια 46,3%
Έλλειψη διαφάνειας 15,6%
Ανεργία 11,3%
Ελληνοτουρκικά 8,2%
Πόλεμος στην Ουκρανία 4,8%
Στην απάντηση εάν το «Καλάθι του νοικοκυριού» θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, το 69,5% απαντά σίγουρα ή μάλλον όχι (46,3% σίγουρα όχι, 23,2% μάλλον όχι) και το 26,1% απαντά σίγουρα ή μάλλον ναι (6,7% σίγουρα ναι, 19,4% μάλλον ναι).