Ακρως αποκαλυπτική των ελλείψεων σε βασικές υποδομές υγείας, που βιώνουν οι ακρίτες στη Μεγίστη, είναι η μήνυση του πρώην αναπληρωτή δημάρχου του νησιού κ. Γ. Αχλαδιώτη, που προκάλεσε τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για τη διαπίστωση τυχόν τελέσεως του αδικήματος της έκθεσης κατ’ εξακολούθηση από την οποία επήλθε θάνατος.
Στη μήνυση του κ. Αχλαδιώτη αναφέρονται τα εξής:
“Είμαι Αναπληρωτής Δήμαρχος στο Δήμο Μεγίστης, και από το 2004 το αγροτικό ιατρείο ήταν επανδρωμένο με έναν (1) ιατρό Γενικής ιατρικής, δύο (2) αγροτικούς και μία (1) Νοσηλεύτρια.
Κτίζοντας η Νομαρχία Δωδεκανήσου το 2007 το Πολυδύναμο ιατρείο Μεγίστης, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό μεταφέρθηκαν στο καινούργιο κτίριο. Από το 2009 αρχίζουν τα προβλήματα και οι ελλείψεις προσωπικού, ο μεν Διευθυντής ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Κωνσταντίνος λόγω προβλήματος υγείας αποσπάστηκε στο κέντρο υγείας Βύρωνα, διατηρώντας παράλληλα και την θέση του στο Πολυδύναμο ιατρείο Μεγίστης, έχοντας ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να προκηρυχτεί νέα θέση.
Όσον αφορά τους νοσηλευτές, ενώ υπάρχουν δύο (2) οργανικές θέσεις, η μία (1) νοσηλεύτρια, λόγω ότι ήταν κάτοικος Μεγίστης και ύστερα από υπηρεσία δέκα (10) ετών και λόγω προβλημάτων υγείας του παιδιού της ζήτησε άδεια ολίγων μηνών για να παρακολουθείται το παιδί της στην Ρόδο, έστω και άνευ αποδοχών, επειδή φαίνεται δεν είχε μέσον την έθεσαν σε εννεάμηνη (9) αργία. Η δεύτερη νοσηλεύτρια η οποία διορίστηκε και κατέχει την θέση έως σήμερα, δεν γνωρίζω σε ποιο γραφείο είναι αποσπασμένη, διότι δεν την έχω γνωρίσει ποτέ. Επίσης και η Μαία που είναι διορισμένη στο Πολυδύναμο δεν έχει εμφανιστεί ποτέ.
Σε αυτές τις διαμαρτυρίες μου προς το Νοσοκομείο Ρόδου, δεύτερη ΔΥ.ΠΕ, τους ιατρικούς συλλόγους, η απάντηση ήταν η εξής: “Δεν μπορούμε να σου στείλουμε ιατρό μόνιμο διότι δεν υπάρχουν λόγω έλλειψης προσωπικού και οι ήδη υπάρχοντες με τους σημερινούς μισθούς που αμείβονται δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικώς σε τυχόν μετακίνησή τους”.
Το περασμένο καλοκαίρι ενόψει της τουριστικής σεζόν, παρανομώντας ο ίδιος στην υπηρεσία μου, παίρνω την απόφαση να τους διαθέσω διαμέρισμα και ένα γεύμα ώστε να έχουν ένα κίνητρο για να έρθουν στο νησί και να το στελεχώσουν με τουλάχιστον ένα (1) ιατρό Γενικής Ιατρικής.
Με αυτόν τον τρόπο, κύριε Εισαγγελέα, είχαμε την κάλυψη του νησιού μας με ιατρό Γενικής Ιατρικής έως το τέλος της τουριστικής σεζόν. Μετά από αυτό οι υπεύθυνες υπηρεσίες της υγείας θεώρησαν σωστό να μου στείλουν έναν (1) αγροτικό ιατρό, του οποίου η πρακτική του εκπαίδευση ήταν τεσσάρων εβδομάδων στο Νοσοκομείο της Ρόδου.
Την 07/01/2014 και περί ώρα 09:15 π.μ. μεταφέρουμε τον ΡΑΦΤΗ Μιχαήλ, ετών πενήντα εννιά (59) με μία αδιαθεσία στο Πολυδύναμο, στις 10:00-10:10, ο αγροτικός ιατρός ειδοποιεί το Ε.Κ.Α.Β. και το Νοσοκομείο Ρόδου, 11:35 παθαίνει την πρώτη ανακοπή, μετά από μεγάλη προσπάθεια και πείσμα, αυτό το νεαρό παιδί, ο αγροτικός ιατρός , χωρίς να διαθέτει τα αναγκαία μέσα και έχοντας ως νοσηλευτές εμάς τους ίδιους, κατάφερε να τον επαναφέρει στην ζωή. Στις 11:45 παθαίνει δεύτερη ανακοπή και από εδώ και πέρα προσπαθεί να τον επαναφέρει με μαλάξεις. Θέλω να σας διαβεβαιώσω κύριε Εισαγγελέα, είμαι εξήντα έξι (66) ετών, πέρασα τις τραγικότερες στιγμές της ζωής μου, ακούγοντας τον εκλιπόντα να φωνάζει «σώστε με πεθαίνω».
Στις 12:15 προσγειώνεται στον αερολιμένα Καστελοριζου το ελικόπτερο για την αεροδιακομιδή. Τον μεταφέρουμε εντός του ελικοπτέρου με μαλάξεις, ενώ προς μεγάλη μου έκπληξη διαπιστώνω ότι δεν βρίσκεται συνοδός ιατρός παρά μόνο συνοδοί νοσηλευτές, οπότε αναγκάζεται ο μοναδικός ιατρός που έχουμε στο νησί να συνοδεύσει τον εκλιπόντα στην Ρόδο και να μείνει το νησί χωρίς ιατρό.
Στις 13:00 κι ενώ είχε αποχωρήσει το ελικόπτερο μαζί με τον ιατρό μας, συμβαίνει το δεύτερο περιστατικό, με τραυματία τον ΚΑΒΒΙΔΑ Μιχαήλ που εγκλωβίστηκε το πόδι του στο ανσασέρ, και μη έχοντας άλλη λύση οι γονείς του, τον μετέφεραν με ψαροκάικο στο Νοσοκομείο του ΚΑΣ της Τουρκίας και αφού του έγιναν οι απαραίτητες εξετάσεις, ακτινογραφίες-χειρουργείο, επέστρεψε στη Μεγίστη μετά δύο (2) ώρες.
Για όλη αυτήν την κατάσταση που επικρατεί στο Πολυδύναμο Ιατρείο Μεγίστης εδώ και τόσα χρόνια επικαλούμαι την μαρτυρία του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου ΜΑΧΑΙΡΙΔΗ Ιωάννη, της ιατρού Γενικής Ιατρικής ΑΛΕΒΙΖΟΥ Σταυρούλας, η οποία σήμερα βρίσκεται στο Κέντρο Υγείας Ελαφονήσου Πελοποννήσου και επιφυλάσσομαι να σας προσκομίσω κύριε Εισαγγελέα όλη την αλληλογραφία που είχαμε ως Δήμος για θέματα Δημόσιας Υγείας. Πιστεύοντας στην ευαισθησία σας και για να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα, ζητώ την ποινική δίωξη παντός υπευθύνου για όλα αυτά τα συμβάντα”.