Ειδήσεις

Αναδιάταξη του χάρτη των ΤΕΙ

Καταργήσεις ολόκληρων ΤΕΙ και συγχωνεύσεις κάποιων άλλων με πανεπιστήμια εξήγγειλε χθες η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Μετέχοντας στην έκτακτη Σύνοδο των Προέδρων ΤΕΙ, ο νέος γενικός γραμματέας του υπουργείου, Δημήτρης Χασάπης, παραδέχθηκε ότι είναι απαραίτητη μια αναδιάταξη του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς υπάρχουν τμήματα ΤΕΙ πολλών ταχυτήτων: κάποια είναι υψηλού επιπέδου και κάποια άλλα που, είτε πρέπει να καταργηθούν ή να υποβιβασθούν σε επίπεδο ΙΕΚ. Η απόφαση έρχεται μία τριετία μετά την πρώτη –επί υπουργίας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου– αναδιάταξη του χάρτη με καταργήσεις και συγχωνεύσεις τμημάτων ΤΕΙ αλλά και πανεπιστημίων, η οποία είχε ονομασθεί «Αθηνά». Ετσι, εύλογα οι πρόεδροι των ΤΕΙ μιλούσαν χθες για «Αθηνά 2», όμως από την πλευρά τους πηγές του υπουργείου Παιδείας έκαναν λόγο για «διαμόρφωση ενός νέου, ενιαίου πλαισίου ανώτατης εκπαίδευσης και έρευνας, ύστερα από διαβούλευση».

Παρέμβαση Μπαλτά

Ειδικότερα, ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό στη Σύνοδο, ωστόσο ο κ. Χασάπης έριξε τη… βόμβα στις ηγεσίες των ιδρυμάτων, που είχαν την πρόθεση να τον βομβαρδίσουν με τα δικά τους αιτήματα περί οικονομικής ενίσχυσης, ακαδημαϊκής αναβάθμισης, προσλήψεων διδασκόντων κ.ά. Συγκεκριμένα, όπως σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους οι πρόεδροι των ΤΕΙ, «ο υπουργός στην ολιγόλεπτη παρέμβασή του, εξέθεσε τις σκέψεις του για τη διαμόρφωση του ενιαίου χώρου ανώτατης εκπαίδευσης και έρευνας και ακροθιγώς αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της αναδιάρθρωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης». Ομως, μετά την ομιλία του κ. Μπαλτά, ο κ. Χασάπης ήταν πιο σαφής. Σε ερώτηση προέδρου ΤΕΙ εάν «μιλάμε για μια νέα “Αθηνά”» απάντησε: «Ναι, αλλά θα την κάνετε εσείς». Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι πρόθεση της ηγεσίας είναι, υπό το ενιαίο πλαίσιο ανώτατης εκπαίδευσης, ορισμένα ΤΕΙ να ενταχθούν στα πανεπιστήμια, ενώ κάποια άλλα να εξωθηθούν από την τριτοβάθμια εκπαίδευση και να υποβιβασθούν σε επίπεδο επαγγελματικής κατάρτισης (ένα είδος ΙΕΚ). Ενα ανάλογο σχήμα είχε επεξεργαστεί και ο πρώην υπουργός Παιδείας, Γιάννης Πανάρετος, προκρίνοντας τα ΤΕΙ χαμηλής ζήτησης να μετατραπούν σε Τοπικά Κολέγια διετούς φοίτησης.

Πάντως και οι πρόεδροι των ΤΕΙ παραδέχονται ότι υπάρχει ανάγκη εξορθολογισμού του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, φτάνει να γίνει με αντικειμενικά κριτήρια και να επεκταθεί και στα πανεπιστήμια. «Οποιαδήποτε μεταβολή στον χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης δεν είναι δυνατόν να είναι ετεροβαρής εις βάρος των ΤΕΙ, αλλά θα πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα τμήματα ΑΕΙ, με βάση τα επιτεύγματά τους και με στοχευμένη χωροταξική διασπορά» ανέφερε χαρακτηριστικά η Σύνοδος.

Ο λόγος πίσω από την «Αθηνά 2»; «Δεν υπάρχει ούτε ευρώ» ανέφερε σε αποστροφή του ο κ. Χασάπης, ενώ, με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, 49 τμήματα διαθέτουν λιγότερα από εννέα μόνιμους καθηγητές και άρα έχουν κάθε χρόνο την ανάγκη νέων προσλήψεων συμβασιούχων για να λειτουργήσουν.

Καθημερινή

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου