Ειδήσεις

Επιστολή του συλλόγου απανταχού Πατμίων για την πινακίδα του Άγγλου Λοχαγού που “απελευθέρωσε την Πάτμο”

Ανεβλήθη χθες η απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου για την αποξήλωση της πινακίδας στα πλαίσια των επιστολών του συλλόγου Πατμίων της Αθήνας και του δημοτικού συμβούλου Σπύρου Μαυρωνά, εξαιτίας της περασμένης ώρας της συνεδρίασης.

Με τις επιστολές τους, οι παραπάνω ζητούν την αποξήλωση της πινακίδας, επικαλούμενοι ιστορικά ντοκουμέντα και στοιχεία, η οποία αναρτήθηκε το Μάρτιο του 2006 στον τοίχο του κτιρίου της Αστυνομίας, προς τιμήν του Terence Βruce Mitford λοχαγού των Βρετανικών ειδικών πλωτών δυνάμεων το 1944, που όπως αναφέρει στην αυτοβιογραφία του απελευθέρωσε την Πάτμο από τους Γερμανούς.

Αρχικά ο δήμαρχος κ. Στόικος παρουσίασε τις ενέργειες που έχει κάνει για την πιστοποίηση της ιστορικής αλήθειας. Το 2011 έλαβε από το υπουργείο εσωτερικών έγγραφο που του ζητάει διευκρινήσεις για καταγγελία που έλαβε από την κ. Μέμου Ιωάννα, για παραποίηση της ιστορικής αλήθειας σχετικά με την ταπελευθέρωση της Πάτμου από τον Άγγλο Λοχαγό και την ανάρτηση της τιμητικής πινακίδας. Ο κ. Δήμαρχος έστειλε γραπτές διευκρινήσεις βασισμένες στα στοιχεία της προηγούμενης δημοτικής αρχής που υπήρχαν στο φάκελλο.
Το υπουργείο Εσωτερικών έκτοτε δεν απάντησε. Μετά όμως από τις δύο επιστολές του Συλλόγου και του δημοτικού συμβούλου, ο κ. δήμαρχος ζήτησε γραπτώς από το “ιστορικό αρχείο της Δωδεκανήσου” να του γνωστοποιήσουν αν υπάρχει στα αρχεία κάτι σχετικά με τη δράση του Terence Βruce Mitford. Η απάντηση του ιστορικού αρχείου της Δωδεκανήσου, ήρθε χθες λίγο πριν τη συνεδρίαση και ανέφερε ότι το όνομα Terence Βruce Mitford δεν υπάρχει στα αρχεία του, συμβούλευσε δε πριν να πάρουν οποιαδήποτε απόφαση να απευθυνθούν στο υπουργείο εξωτερικών και συγκεκριμένα στην υπηρεσία διπλωματικών και ιστορικών αρχείων .
Στη συνέχεια οι δημοτικοί σύμβουλοι επικαλέστηκαν το προχωρημένο της ώρας και πρότειναν αναβολή του θέματος .
Πριν ο πρόεδρος δώσει την αναβολή ρωτήθηκε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Σπύρος Μαυρωνάς αν δέχεται και απάντησε θετικά.
Ο επικεφαλής της μείζονος πλειοψηφίας κ. Πανάγος Ευγενικός ζήτησε το λόγο για δύο λεπτά και είπε μεταξύ άλλων: “επειδή ήμουν τότε πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου, σας λέω ότι το ιστορικό είναι έτσι όπως το ανέφερε ο κ. Δήμαρχος. Ο τότε αντιδήμαρχος κ. Μανώλης Γρύλλης είχε διαχειριστεί το θέμα. Έκανε μία έρευνα τριών ετών. Είχε ανταλλάξει έγγραφα με την Εγγλέζικη πρεσβεία. Καταλήξαμε σε αυτό το συμπέρασμα με πρόταση του Μανώλη Γρύλλη. Εγώ να δεχθώ ότι κάναμε λάθος και να το εξετάσουμε αν είναι έτσι ή όχι.
Δεν μπορεί όμως να έρχεται τώρα ο πρόεδρος των απανταχού Πατμίων και να προσβάλει το τότε δημοτικό συμβούλιο με την επιστολή του και να μιλάει για προσβολή και ταπείνωση της Πάτμου, η απόφαση του τότε δημοτικού συμβουλίου. Τελικά λύθηκε η συνεδρίαση και το θέμα θα ξαναέρθει στο Δημοτικό συμβούλιο.

Ολόκληρη η επιστολή του συλλόγου των Απανταχού Πατμίων Ξάνθος ο Φιλικός με έδρα την Αθήνα προς τον κ. Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο για την ιστορική αλήθεια.

Αξιότιμε κ. Δήμαρχε και αγαπητοί συμπατριώτες,

Το Δ.Σ του Συλλόγου μας σε ειδική συνεδρίαση την 23-10-2014 έλαβε παμψηφεί την παρακάτω απόφαση:

Ο Σύλλογος να αναλάβει πρωτοβουλία και να μεσολαβήσει ώστε να σας αποστείλει σχετικό από Αυγούστου 2014 υπόμνημα -αίτημα Επιτροπής Πατμίων και φίλων της Πάτμου, με το οποίο συμφωνεί ο Σύλλογος και με το οποίο ζητείται η καθαίρεση και αποξήλωση απαράδεκτης πινακίδας – επιγραφής, με την οποία τιμήθηκε από την προηγούμενη Δημοτική αρχή κάποιος άγνωστος Άγγλος λοχαγός ως δήθεν απελευθερωτής της Πάτμου το έτος 1944 με αβάσιμη και ατεκμηρίωτη ιστορικά προσφορά, ο οποίος, σύμφωνα με τη Wikipedia (Terence Bruce Mitford), «πήρε μέρος στην κατάληψη “capture”- και όχι απελευθέρωση- της Πάτμου”, χωρίς να αναφέρεται πότε!..
Η πινακίδα αυτή στο κεντρικότερο σημείο της Σκάλας συνιστά προσβολή και ταπείνωση για τους Πατμίους, διότι ανεχόμαστε να διαδίδεται μια ιστορική ανακρίβεια και μια δουλοπρεπής και εξοργιστική παραδοχή, που είναι αντίθετη με την ιστορική πραγματικότητα και αλήθεια.
Η Πάτμος δεν απελευθερώθηκε από τους Γερμανούς από κανέναν Εγγλέζο και ασφαλώς όχι το 1944. Απελευθερώθηκε από τους αγώνες των πατριωτών Δωδεκανησίων και ενσωματώθηκε στον εθνικό κορμό το 1949.
Η Επιτροπή και ο Σύλλογός μας με όλο το σεβασμό ζητεί από το Δημοτικό Συμβούλιο να λάβει απόφαση να καθαιρεθεί η ντροπιαστική αυτή πινακίδα και να τοποθετηθεί σε κεντρικό σημείο της Σκάλας ή της Χώρας αντίστοιχη πινακίδα που θα τιμά τους αληθινούς απελευθερωτές και ήρωες του νησιού που πολέμησαν σε όλα τα πεδία των μαχών κατά των κατακτητών (Σύνταγμα Εθελοντών Δωδεκανησίων, Αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, Έλληνες στρατιώτες των Δυνάμεων της Μέσης Ανατολής και των Συμμαχικών Δυνάμεων) και μερικοί από αυτούς έδωσαν και τη ζωή τους ακόμα.
Ο Σύλλογος πραγματοποίησε σχετική έρευνα ανεύρεσης και τεκμηρίωσης των συμπατριωτών αυτών και στα πλαίσια του δυνατού έχει την τιμή να σας καταστήσει γνωστά με κάποια επιφύλαξη τα ονοματεπώνυμα των συμπατριωτών αυτών σε ειδικό κατάλογο, ώστε να διευκολύνει την ιστορική και τιμητική πρωτοβουλία του Δήμου, η απόφαση του οποίου θα αποτελέσει σταθμό στη μεταπελευθερωτική ιστορία του νησιού.
Ας μη ξεχνάμε ότι η Πάτμος είναι το μοναδικό νησί των Δωδεκανήσων που 67 χρόνια μετά την απελευθέρωσή της δεν έχει μέχρι σήμερα τιμήσει τα παιδιά της που πολέμησαν για τη λευτεριά της, δίνοντας ακόμα και το αίμα τους!..
Συνημμένα σας υποβάλουμε σχετικό κείμενο της φιλολόγου κ. Ιωάννας Μέμου-Φαρμακάκη, που έχει δημοσιευθεί στην εφημερίδα «Η Πατμιακή», στο οποίο καταγράφεται τεκμηριωμένα η ιστορική αλήθεια.
Με τιμή και πατριωτικό χαιρετισμό

Για το Δ.Σ. του «Ξάνθου»
Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
Θεολόγος Μαυρουδής Κωνσταντίνος Καλαντζής

patmostimes.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου