Ειδήσεις

Υψηλοί τόνοι στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ- Ποιοι διαφωνούν με τη συμφωνία

Διαφωνίες και κάποιες φορές υψηλούς τόνους καταγράφονται στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Αρκετές είναι οι αντιπαραθέσεις ανάμεσα στην πλειοψηφία και την Αριστερή Πλατφόρμα κυρίως, ενώ αιχμηρά βέλη για τη συμφωνία με τις Βρυξέλλες εκτοξεύουν και στελέχη που δεν πρόσκεινται στην ομάδα Λαφαζάνη.

Στις σκέψεις των στελεχών της μειοψηφίας, μάλιστα, είναι η κατάθεση τροπολογίας, προκειμένου να γίνει διακριτή η θέση τους στα τελικά κείμενα της διήμερης συνεδρίασης.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης μίλησε για «προβλήματα και ασάφειες» της συμφωνίας η οποία «έχει νεοαποικιακά χαρακτηριστικά», ενώ χαρακτήρισε θετικό ότι αυτή δεν θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή. Ο ΣΥΡΙΖΑ, συνέχισε, παρά τη συμφωνία αυτή, «χρειάζεται το επόμενο διάστημα να κινηθεί με κεντρικό στόχο να εφαρμόσει με συνέπεια τις προγραμματικές του δεσμεύσεις και τις προγραμματικές δηλώσεις».

Σε «ετεροβαρή συμφωνία» αναφέρθηκε ο Αλέκος Καλύβης την οποία, όπως είπε, θα πρέπει να αντικρούσει ο ΣΥΡΙΖΑ με το πρόγραμμα του, προετοιμάζοντας τον λαό «για τη μεγάλη σύγκρουση του Ιουνίου».

Ο Γιάννης Μηλιός διατήρησε και πάλι σαφείς αποστάσεις από την ηγεσία: «Αυτό που είναι έξω από την κουλτούρα μας είναι η ανθρωποφαγία, οι επιδόσεις στα παραπολιτικά σχόλια, οι δήθεν διαρροές, οι κινήσεις εντυπωσιασμού κενές περιεχομένου. Όλα αυτά που η ιστορία έχει αποδείξει ότι έχουν κοντά ποδάρια», σημείωσε.

Για ανανέωση της λαϊκής εντολής τον Ιούνιο μίλησε ο Αντώνης Νταβανελος: «Τον Ιούνιο θα πρέπει να έχουμε τη δημόσια εντολή να επιτύχουμε την ανατροπή αυτού που αναγκάστηκα με να αποδεχθούμε προχθές. Αλλιώς η προοπτική είναι η ανατροπή της κυβέρνησης».

Οι «υπερασπιστές»

Από την άλλη, ποιο ήπιοι ήταν οι τόνοι υπουργών και στελεχών κοντά στον Αλέξη Τσίπρα.

Ο Γιάννης Δραγασάκης τόνισε πως η κυβέρνηση εξέτασε αλλά απέρριψε το σενάριο της ρήξης, υπογραμμίζοντας ότι «αποδεχτήκαμε αυτή τη συμφωνία γιατί θεωρήσαμε πως μας δίνει χρόνο, αλλά και εργαλεία για να προχωρήσουμε». Ειδικά για το κόμμα, είπε ότι «δεν καταφέραμε να πετύχουμε αυτό που λέγαμε από την αρχή, ότι θέλουμε ένα κόμμα χωρίς βαρωνίες».

«Καλοδεχούμενες» χαρακτήρισε ο Νίκος Παππάς τις κριτικές, «αλλά δυστυχώς αναντίστοιχες με το λαϊκό αίσθημα. Η αποδοχή στην τακτική της κυβέρνησης είναι σχεδόν πάνδημη», σημείωσε.

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος αναγνώρισε ότι η συμφωνία έχει πολλές ασάφειες, που όμως δεν είναι πάντα κακές. «Σε όσους θεωρούν ότι η ασάφεια είναι πρόβλημα, προσέξτε και τη σαφήνεια. Υπάρχουν και σαφήνειες που δεν βοηθάνε, όπως για τις ιδιωτικοποιήσεις. Η ασάφεια στα εργασιακά μας βοηθάει. Η ασάφεια για το πόσο έτοιμοι είναι οι εταίροι μας να μιλήσουν για το χρέος επίσης δεν μας βοηθάει».

Να δώσουν «μια ευκαιρία στην κυβέρνηση» ζήτησε ο Αριστείδης Μπαλτάς ζήτησε από τα μέλη της Κ.Ε. προσθέτοντας πως «οι νίκες συνοδεύονται πάντα με συμβιβασμούς», ενώ ο Νίκος Χουντής πρότεινε τη συγκρότηση επιτροπής για τον λογιστικό έλεγχο του χρέους και μια συγκροτημένη πολιτική διεκδίκησης αυτού.

euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου