Με παράνομες διαδικασίες επιχειρεί ο Δήμος Ρόδου να καλύψει τις “μαύρες τρύπες” που άφησε στα ταμεία του η κατάργηση του Δημοτικού Φόρου, όπως καταγγέλλει μία επιχειρηματίας της Παλιάς Πόλης με εξώδικο που κοινοποίησε σε όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Ρόδου, στα στελέχη της Δημοτικής Αρχής, στην Αρχαιολογία, στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, στο Συνήγορο του Πολίτη και στην Εισαγγελία.
Ειδικότερα, καταγγέλλει ότι ο Δήμος Ρόδου έχει επεκτείνει παράνομα τους κοινόχρηστους χώρους της Παλιάς Πόλης, για να εισπράττει μεγαλύτερα τέλη, χωρίς προηγουμένως να ακολουθήσει όλη τη νόμιμη διαδικασία μέσω Αρχαιολογίας, Τοπικού Συμβουλίου Ρόδου, Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και Δημοτικού Συμβουλίου.
Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου έχει ήδη διατάξει προκαταρκτική εξέταση για τη διερεύνηση της καταγγελίας, στο πλαίσιο της οποίας θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις όλοι οι συνεμπλεκόμενοι.
Στην εξώδικη δήλωση αναφέρονται μεταξύ άλλων και τα εξής:
«Αναγκάζομαι να προβώ στην παρούσα κατόπιν και της από 13-10-2015 καταγγελίας μου στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου, επί της οποίας διετάχθη ήδη αρμοδίως η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, που βρίσκεται σε εξέλιξη, προκειμένου να προστατεύσω την επιχείρησή μου από τον αθέμιτο ανταγωνισμό που δημιουργούν παράνομες πράξεις και παραλείψεις των Οργάνων σας, δεδομένου ότι δεν μου παρέχετε ούτε την απαραίτητη πληροφόρηση ούτε και τα αιτούμενα έγγραφα, προκειμένου να δύναμαι, να προσβάλω διά διοικητικής και δικαστικής προσφυγής τις εκδοθείσες παρανόμως διοικητικές πράξεις σας.
Σας γνωρίζω, ό,τι επί τρεις συνεχείς δεκαετίες, ήτοι από το έτος 1985, διατηρώ στο ισόγειο της ιδιόκτητης οικοδομής μου στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, επί της οδού Δωριέως, (…) κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος – εστιατόριο. Το ανωτέρω κατάστημά μου είναι εποχιακό, λειτουργεί κατά τη διάρκεια της τουριστικής και μόνο περιόδου. Μάλιστα, διαθέτει εσωτερικό, αλλά και κοινόχρηστο υπαίθριο χώρο, αλλά η οικονομική βιωσιμότητά του είναι άμεσα και απόλυτα εξαρτημένη από τη χρήση του υπαιθρίου κοινοχρήστου χώρου, όπως συμβαίνει άλλωστε και με όλα ανεξαιρέτως τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος της Μεσαιωνικής Πόλης, με αποτέλεσμα, από το χρόνο ιδρύσεως της επιχειρήσεώς μου μέχρι σήμερα, να μου χορηγούνται άδειες καταλήψεως κοινοχρήστου χώρου, καταβληθέντων πάντοτε των αντιστοίχων τελών στην Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Ρόδου».
Υποστηρίζει παραπέρα και τα εξής:
«Κατά παράβαση του νόμου και του καθήκοντος τους και καταχρώμενοι την εξουσία τους, οι αρμόδιοι δημοτικοί υπάλληλοι και οι αρμόδιοι Αιρετοί του Δήμου Ρόδου προέτρεξαν, προφανώς προς αντιμετώπιση των εκτάκτων οικονομικών αναγκών του Δήμου μετά από την κατάργηση του Δημοτικού Φόρου Δωδεκανήσου, να επεκτείνουν, όλως αυθαιρέτως, τους υφιστάμενους υπό κατάληψη κοινοχρήστους χώρους, που προέβλεπε κανονιστική πράξη του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου. Ειδικότερα, αναφορικώς με την περίπτωσή μου, κατόπιν υποβληθείσας αιτήσεώς μου, μετά από παρότρυνση των αρμοδίων, εξεδόθη η, από 27-7-2015, και υπ’ αριθμόν 68932 πρωτοκόλλου άδεια καταλήψεως κοινοχρήστου χώρου του Τμήματος Προσόδων, της Διευθύνσεως Οικονομικών Υπηρεσιών, του Δήμου Ρόδου, η οποία μου απέδιδε προς χρήση επιπλέον επιφάνεια κοινοχρήστου χώρου, εννέα (9) τετραγωνικών μέτρων, από αυτήν των πενήντα έξι τετραγωνικών μέτρων (56 τ.μ.), που προέβλεπαν όλες οι προηγούμενες άδειες καταλήψεως κοινοχρήστου χώρου, δυνάμει της υπ’ αριθμόν 772/2011 κανονιστικής πράξεως (αποφάσεως) του Δημοτικού Συμβουλίου.
Κατόπιν τούτου, εξεδόθη η από 31-7-2015 υπ’ αριθμόν 2/7/1114/30-7-2015 άδεια κοινοχρήστου χώρου από το δήμαρχο Ρόδου, για τα επιπλέον εννέα (9) τετραγωνικά μέτρα που μου παραχωρήθηκαν παρανόμως, ενώ κατέβαλα και τα αντίστοιχα τέλη κοινοχρήστου χώρου που αναλογούσαν στα ανωτέρω τετραγωνικά μέτρα, όπως προκύπτει από τη σχετική από 29-7-2015 και υπ’ αριθμόν 10188/2015 απόδειξη είσπραξης».
Τονίζει ότι ο δικηγόρος της κ Μιχάλης Νιοτής, την συμβούλεψε να παραιτηθεί της χρήσεως του επιπλέον κοινοχρήστου χώρου που της απεδόθη, δεδομένου ότι η κατάληψη του έγινε, παρά το νόμο, ακόμα κι αν είχε εκδοθεί από το Δήμο Ρόδου η σχετική άδεια καταλήψεως του.
Παραιτήθηκε της χρήσεως του επιπλέον αυτού που προέβλεπε η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου κοινοχρήστου χώρου αλλά και του δικαιώματος της να αξιώσει την επιστροφή των καταβληθέντων τελών για αυτόν το χώρο ως αχρεωστήτως καταβληθέντων, καθώς κατεβλήθησαν με μη νόμιμη αιτία.
Στην ίδια ως άνω αίτηση της, ζήτησε, ως έχουσα προφανές έννομο συμφέρον, να της χορηγηθούν στοιχεία που αφορούν όμορη επιχείρηση.
Υποστηρίζει ότι η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Ρόδου αποδέχθηκε ότι της χορήγησε άδεια καταλήψεως επιπλέον κοινοχρήστου χώρου, παρανόμως και αρνήθηκε να της δώσει την αντίστοιχη άδεια που είχε εκδοθεί για επιχειρηματία που κάνει χρήση όμορου κοινοχρήστου χώρου, επικαλούμενη την έλλειψη εννόμου συμφέροντος.