Στις… ικανές και αναγκαίες υποχωρήσεις που θα ανοίξουν τον δρόμο επιστροφής των επικεφαλής του κουαρτέτου των δανειστών στο τραπέζι του διαλόγου, προχωρά η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό. Με μελέτη που έχει ήδη καταθέσει η κυβέρνηση στους θεσμούς, «φωτογραφίζει» μειώσεις της τάξης των 300 εκατ. ευρώ στα επικουρικά, σχεδιάζει νέο χαμηλότερο πλαφόν στις υψηλές συντάξεις, με στόχο την εξοικονόμηση 250 εκατ. ευρώ και κρατά στο συρτάρι σενάρια μείωσης κύριων συντάξεων, κυρίως για τους ασφαλισμένους του πρώην ΤΕΒΕ και των ειδικών ταμείων, καθώς οι πρώτες μελέτες δείχνουν πως η «προσωπική διαφορά» οδηγεί σε «άνοιγμα» 1 δισ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή βέβαια, οι θεσμοί εγείρουν συνεχώς θέματα, απορρίπτουν και την επιβολή χαμηλότερης εισφοράς (16%) στους αγρότες και ζητούν διασφαλίσεις τόσο για τη νομιμότητα των προωθούμενων αλλαγών ώστε να μην υπάρξουν άλλες ακυρωτικές αποφάσεις από τα ανώτατα δικαστήρια της Ελλάδας, όσο και για το «στοκ» των 330.000 συντάξεων που προκαλούν κρυφό έλλειμμα άνω των 3,7 δισ.
Παράλληλα, κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους για μια σειρά θεμάτων, στα οποία η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας εμφανίζεται διατεθειμένη να κάνει υποχωρήσεις, υπό την προϋπόθεση ότι «δεν θα θίγουν τον σκληρό πυρήνα των θέσεων της ελληνικής κυβέρνησης και τη δέσμευση για προστασία των ήδη καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων».
Ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, αναγνωρίζει μιλώντας στην «Καθημερινή» ότι η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή, εκφράζει όμως την εκτίμηση ότι μπορεί να καταλήξει σε συμφωνία ακόμη και εντός της επόμενης εβδομάδας. Επιμένει δε, πως «δεν πρόκειται να υποχωρήσει στην ανάγκη για ένα σύστημα κοινωνικής ασφάλισης με έντονα αναδιανεμητικό χαρακτήρα υπέρ των αδυνάμων, με βασικές αρχές την ισονομία και την κοινωνική δικαιοσύνη».
Τα αγκάθια
Αν και στόχος της κυβέρνησης είναι να αποσυνδεθεί η προωθούμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση από τη συζήτηση για το δημοσιονομικό κενό –κάτι που συζητήθηκε και σύμφωνα με πληροφορίες απορρίφθηκε κατά την τηλεδιάσκεψη που είχε ο κ. Κατρούγκαλος με τους επικεφαλής των δανειστών εντός της εβδομάδας– θεωρείται δεδομένο πως η έλευση των δανειστών στην Αθήνα θα ανοίξει με το καλημέρα συζήτηση για μείωση των κύριων συντάξεων. Κεντρικό ρόλο στη συζήτηση αναμένεται να διαδραματίσει μελέτη, που ήδη έχει εκπονήσει η Εθνική Αναλογιστική Αρχή και αφορά το ΙΚΑ, το πρώην ΤΕΒΕ και το Δημόσιο. Σύμφωνα με αυτήν, στο πλαίσιο του επανυπολογισμού των συντάξεων, προκύπτει ένα «έλλειμμα» της τάξης του 1 δισ. ευρώ. Στην πράξη εμφανίζεται, αφενός, πως περίπου το 1/3 των συνταξιούχων λαμβάνει υψηλότερες συντάξεις σε σχέση με τις εισφορές που πλήρωσαν και άρα θα πρέπει να υποστούν περικοπές, αφετέρου, πως η προωθούμενη μεταρρύθμιση του υπουργείου Εργασίας οδηγεί σε μελλοντική μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, οι θεσμοί ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση πρόσθετες διασφαλίσεις για δύο καυτά θέματα που όπως έχει επισημάνει η «Κ» ενδέχεται να αποτελέσουν τη θρυαλλίδα που ανά πάσα στιγμή μπορεί να τινάξει το σύστημα στον αέρα. Πρόκειται για τις συντάξεις εν αναμονή, που οι θεσμοί θα ήθελαν να υπολογιστούν με τον νέο τρόπο, προστατεύονται όμως από το Σύνταγμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι τις προηγούμενες ημέρες, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων τέθηκε από την ελληνική πλευρά το θέμα των θεμελιωμένων δικαιωμάτων και ζητήθηκε οι συντάξεις να υπολογιστούν με τον παλαιό τρόπο, κάτι που απορρίφθηκε άμεσα.
Ηδη βέβαια στο υπουργείο Εργασίας χαράσσεται η «γραμμή Μαζινό», ενώ στη διαπραγμάτευση μπαίνουν πλέον, καθαρά, υποχωρήσεις που αφορούν τη μείωση των ήδη καταβαλλόμενων επικουρικών, τη μείωση των ανώτατων συντάξεων στα 2.000 με 2.300 ευρώ, μέσω μείωσης των πλαφόν, και βέβαια οι προεξοφλημένες περικοπές σε εφάπαξ (20%) και μερίσματα (30%). Παράλληλα, όπως έχει αποκαλύψει η «Κ», η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας δεν είναι αρνητική και σε περαιτέρω υποχωρήσεις, που αφορούν σε χαμηλότερη Εθνική Σύνταξη στην περίπτωση όσων έχουν λιγότερα από 20 έτη ασφάλισης. Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, δεν αποκλείεται επίσης, να υπάρξουν αλλαγές στα προβλεπόμενα ποσοστά αναπλήρωσης, ενώ η μείωση των επικουρικών συντάξεων, που πλέον συζητείται ανοικτά από υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη περνά μέσα από την κυβερνητική πρόταση για αύξηση των εισφορών κατά 1,5 μονάδα, στην ασφάλιση των μισθωτών, αλλά και τη μελέτη που δείχνει «άνοιγμα» 300 εκατ. ευρώ.
Πηγή:Καθημερινή της Κυριακής