Συνέντευξη στη
Μαρίλια – Δήμητρα Φούρλα
«Θέλουμε μια κυβέρνηση οικουμενική, της οποίας τα μέλη θα είναι τεχνοκράτες, γιατί οι πολιτικοί τα τελευταία χρόνια με σκάνδαλα, ρουσφέτια, ασωτίες, μας οδήγησαν στην πτώχευση και καλό θα είναι να κάτσουν στη γωνιά τους…. Χρειαζόμαστε μια οικουμενική κυβέρνηση η οποία θα αποκαταστήσει την πολιτική σταθερότητα και το κύρος της χώρας».
Αυτά, δηλώνει, ο κ. Βασίλης Λεβέντης, πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, σε συνέντευξή του στην «Δημοκρατική». Υποστηρίζει ακόμη, πως οι περικοπές μισθών και συντάξεων, δεν είναι απαίτηση των δανειστών, αλλά ισχυρισμός της κυβέρνησης, διότι δεν θέλει να εισάγει εισοδηματικά κριτήρια, όπως αυτά που η Eνωση Κεντρώων προτείνει. Μεταξύ αυτών, να μην υπάρχει καμία σύνταξη πάνω από 1.500 ευρώ. Επισημαίνει ότι η δημιουργία των hotspots είναι απαραίτητη, οι αντιδράσεις των κατοίκων αυτή την στιγμή δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας και ζητεί υπομονή από τους κατοίκους της Κω. Τέλος, αξιολογεί την παρουσία του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προβλέπει στο άμεσο μέλλον δημιουργία οικουμενικής κυβέρνησης, επισημαίνοντας και τον ρόλο του κ. Κώστα Καραμανλή.
Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Β. Λεβέντη:
• Υποστηρίζετε κ. Πρόεδρε την συγκρότηση μιας οικουμενικής κυβέρνησης, η οποία θα αποτελείται από τεχνοκράτες. Εχετε υπ’ όψη σας κάποια πρόσωπα; Ρόλο δεν θα έχουν καθόλου σ’ αυτή την κυβέρνηση οι πολιτικοί;
Ασφαλώς και θα έχουν ρόλο οι πολιτικοί. Αφού η Βουλή θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε αυτή την κυβέρνηση. Όμως, η άποψη της Ενωσης Κεντρώων, είναι, ότι δεν πρέπει να μετάσχουν πολιτικά πρόσωπα σε αυτή την κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να είναι αμιγώς τεχνοκρατών. Και θέλουμε να είναι μόνο τεχνοκράτες τα μέλη της, γιατί οι πολιτικοί τα τελευταία χρόνια, είναι υπόλογοι, για σκάνδαλα, για ρουσφέτια, διορισμούς, υπερβολές, ασωτίες, για ένα σωρό πράγματα, τα οποία μας έφεραν στην πτώχευση και καλό είναι να κάτσουν στη γωνία. Να αφήσουν τους τεχνοκράτες, να κάνουν, αυτό που επιβάλλει η Ευρώπη και η επιστήμη τους, για να βγάλουμε τη χώρα από το μνημόνιο.
• Ο ρόλος μιας οικουμενικής κυβέρνησης, θα περιορίζεται στην πιστή εφαρμογή του μνημονίου, ή μήπως βλέπετε ότι θα μπορούσε να διαπραγματευθεί και να βελτιώσει κάποιους όρους και ποιοι νομίζετε ότι θα μπορούσαν να είναι αυτοί;
Ο ρόλος μιας οικουμενικής κυβέρνησης είναι να δώσει την εικόνα πολιτικής σταθερότητας. Δεν θα είναι μια κυβέρνηση 153 βουλευτών, με την απειλή ότι πέντε- δέκα μπορεί να μην ψηφίσουν όπως είναι σήμερα. Θα είναι μια κυβέρνηση 240 βουλευτών. Αρα, θα εμπνέει εμπιστοσύνη στο εξωτερικό, προκειμένου να έρθουν επενδυτές. Διότι, ο λόγος που επί έξι χρόνια δεν ήρθε καμία επένδυση, είναι γιατί είχαμε ετοιμόρροπες κυβερνήσεις και οι μισοί βουλευτές στην Βουλή έλεγαν τους άλλους μισούς απατεώνες και προδότες. Αυτό είναι μια διχαστική εικόνα, που βγαίνει προς τα έξω. Μια κυβέρνηση η οποία θα στηρίζεται από το σύνολο των βουλευτών θα δώσει την πολιτική σταθερότητα που είναι απαραίτητη για την προσέλκυση των επενδύσεων. Επίσης, αυτή η κυβέρνηση ό,τι ζητήσει από τους δανειστές θα το ζητήσει με αυξημένο κύρος, διότι θα ξέρουν οι ξένοι ότι είναι η ύστατη προσπάθεια του ελληνικού λαού για να παραμείνει στο ευρώ, στην Ευρώπη και να κάνει όλες τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται.
• Θεωρείτε ότι είναι προς το σωστό δρόμο οι μεταρρυθμίσεις που προτείνουν οι δανειστές; Είναι προς τη σωστή κατεύθυνση για παράδειγμα οι περικοπές στις κύριες συντάξεις, αλλά και οι απολύσεις στο δημόσιο που απαιτούν;
Θα έχετε προσέξει πως και ο Σόιμπλε είπε ότι ποτέ δεν ζήτησε περικοπές στις συντάξεις. Ζητούν μηδενισμό των ελλειμμάτων. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ διαλέγει να κάνει περικοπές, επειδή δεν θέλει να κάνει αυτό που προτείνει η Ενωση Κεντρώων. Που είναι τι: να κόψουμε τις συντάξεις των τέως βουλευτών- είναι 900 περίπου, να κόψουμε τις συντάξεις των πλουσίων, να συγχωνεύσουμε τις πολλές συντάξεις σε μία και να μην υπάρχει καμία σύνταξη πάνω από 1.500 ευρώ. Αλλά επειδή η κυβέρνηση δεν θέλει να εισάγει κριτήρια εισοδηματικά, όπως αυτά που σας περιέγραψα και να κόψει ασωτίες, γι’ αυτό βαράει στο κεφάλι οριζοντίως όλους, με αποτέλεσμα βέβαια, οι φτωχοί να μη μπορούν να αντέξουν, προκειμένου να σώσουν τους βολεμένους που είναι τα δικά τους παιδιά. Είναι παιδιά του ΠΑΣΟΚ που τώρα έχουν μετακομίσει στο ΣΥΡΙΖΑ και παιδιά της Νέας Δημοκρατίας. Επομένως, δεν ζητούν οι ξένοι- όπως έχει ερευνήσει η Ενωση Κεντρώων- μείωση συντάξεων και μισθών. Αυτό ισχυρίζεται ο Τσίπρας ότι ζητούν οι ξένοι. Οι δανειστές ζητούν μηδενισμό ελλειμμάτων.
• Εκτιμάτε ότι θα περάσει το ασφαλιστικό; Εσείς θα ψηφίσετε κάποιες από τις διατάξεις του;
Όχι, εμείς δεν θα ψηφίσουμε ένα τέτοιο ασφαλιστικό, που δεν βάζει εισοδηματικά κριτήρια στις συντάξεις. Το έχουμε δηλώσει. Θεωρούμε ότι δεν θα περάσει από την Βουλή. Ο λόγος που καθυστερεί η κυβέρνηση και αντί για τις 10 Ιανουαρίου, όπως είχε προαναγγείλει, ακόμη δεν το έχει εισάγει καν, είναι, γιατί φοβάται πως δεν θα το ψηφίσουν ούτε οι δικοί της βουλευτές.
• Tο μεταναστευτικό-προσφυγικό θεωρείτε ότι κυρίως είναι πρόβλημα ευρωπαϊκής έλλειψης ετοιμότητας ή ελληνικής ανεπάρκειας; Τι νομίζετε ότι πρέπει να κάνει άμεσα η Αθήνα και τι οι Βρυξέλλες;
Το μεταναστευτικό, είναι πρόβλημα καθυστερήσεως από πλευράς Ελλάδος. Υπάρχει όμως και έλλειψη βούλησης στην Ευρώπη. Μας πρότειναν να βάλουμε Frontex ως ακτοφυλακή και κοινά ευρωπαϊκά πληρώματα, αλλά λέγαμε: «μήπως η εθνική μας ανεξαρτησία διακυβεύεται;» Μας είπαν να κάνουμε hot spots και δύο μήνες δεν κάναμε τίποτε, με αποτέλεσμα, να παλεύουμε σε μια βδομάδα να δημιουργήσουμε πέντε. Δηλαδή, δείξαμε διστακτικότητα και ατολμία. Ετσι, δώσαμε την ευκαιρία στους βορειοευρωπαίους να θεωρήσουν την Ελλάδα υπεύθυνη και να χρεωθεί η χώρα μας το βάρος, το φταίξιμο. Η αλήθεια ποια είναι για το μεταναστευτικό: Πρέπει η Ελλάδα να δεχθεί να ευθυγραμμιστεί απόλυτα, με τις υποδείξεις της Ευρώπης. Αυτή είναι η γνώμη της Ενωσης Κεντρώων. Γιατί το τσουνάμι που έρχεται είναι πολύ βαρύ. Επιπλέον, η Τουρκία κοιτάζει να επωφεληθεί, μη σεβόμενη τα Δωδεκάνησα, τα οποία επιμένει να τα θεωρεί ζώνη αποστρατικοποιημένη, επιμένει να θεωρεί ότι το Καστελόριζο είναι Ανατολική Μεσόγειος και όχι Ανατολικό Αιγαίο. Εμείς, πρέπει να επιμείνουμε ότι το Αιγαίο είναι σύνορα της Ευρώπης προς το Νότο και όχι μόνον σύνορα της Ελλάδος και όποιες συμφωνίες γίνουν, να γίνουν από την Μέρκελ με την Τουρκία και όχι μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Είναι πολύ ουσιώδες αυτό και αυτή είναι η θέση της Ενωσης Κεντρώων. Δεν θα πρέπει να μπούμε εμείς σε διάλογο με τους Τούρκους. Να αφήσουμε η Μέρκελ να το κάνει αυτό.
• Τι πιστεύετε για την δημιουργία των hotspots στα νησιά; Πώς βλέπετε τις αντιδράσεις στην Κω;
Γενικώς αντιδρά ο κόσμος σε όλη την Ελλάδα. Πολύ περισσότερο στα νησιά λόγω του τουρισμού. Εχουν το δίκιο τους οι κάτοικοι, αλλά τώρα δεν πρέπει να κοιτάξουμε τι δίκιο έχει κάθε περιοχή, αλλά το καλό της Ελλάδας. Πάση θυσία να ευθυγραμμιστούμε με τις υποδείξεις της Ευρώπης. Ζητώ από τους κατοίκους της Κω, να κάνουν υπομονή. Καλό θα ήταν βέβαια, τα hotspots να μην γίνουν δίπλα στα ξενοδοχεία αλλά στην ενδοχώρα. Όμως, το να μην δημιουργηθούν καθόλου hotspotς δεν γίνεται. Οι κίνδυνοι που γεννιούνται, είναι πολύ μεγαλύτεροι εάν αρνηθούμε.
• Για τον πρωθυπουργό, ποια είναι η άποψη που έχετε σήμερα;
Θεωρώ ότι είναι ευάλωτος πρωθυπουργός και καλό θα ήταν να παραιτηθεί για να υπάρξει οικουμενική κυβέρνηση. Παραμένοντας θέτει την χώρα σε κίνδυνο.
• Πώς βλέπετε την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη; Πιστεύετε ότι η εκλογή αυτή θα φέρει ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό;
Να μη ζητά πρωθυπουργίες και αυτοδυναμίες, να σοβαρευτεί και να συμβάλει στην δημιουργία μιας οικουμενικής κυβέρνησης. Την οικουμενική δεν την ζητώ εγώ ο Λεβέντης, δεν έχω κανένα κέρδος, ούτε θα μετάσχω. Την ζητώ χάριν της χώρας, για το καλό της χώρας. Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, μπορεί να περιστοιχίζεται από θερμοκέφαλους που να του λένε «άσε να καταρρεύσει ο Τσίπρας για θα έρθουμε εμείς», αλλά η χώρα σκέφτονται τι ζημιά θα έχει πάθει στο μεταξύ; Η αγωνία μου λοιπόν, με κάνει να ζητώ από τον μεν κ. Τσίπρα να αφήσει τους εγωισμούς, τις αρχομανίες και να παραδώσει την εξουσία, από τον δε κ. Μητσοτάκη, να σταματήσει να ονειρεύεται πρωθυπουργίες και να συμβάλει στην δημιουργία μιας ισχυρής κυβέρνησης, ευρέως κοινοβουλευτικού και λαϊκού πέλματος για να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα της χώρας.
• Την συζήτηση που έχει ανοίξει για την συμπόρευση των δυνάμεων του κεντρώου χώρου πως την βλέπετε; Η Ενωση Κεντρώων θα μπορούσε να συμμετάσχει σε ένα τέτοιο συνασπισμό;
Εμείς δεν προτιθέμεθα να συμμετάσχουμε σε κανέναν συνασπισμό . Το κόμμα μας απορρίπτει την συνύπαρξη με Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ και λοιπά κόμματα. Είμαστε ένα νέο κόμμα που ψήφισε η νεολαία, για να φέρουμε αλλαγές. Με το Ποτάμι το οποίο είναι κόμμα τρικολόρε, έχει δεξιούς, αριστερούς, έχει διαφόρων προελεύσεων ανθρώπους, ή με το ΠΑΣΟΚ το οποίο έχει μεγάλη ευθύνη στην πτώχευση της χώρας, δεν μπορούμε να συνεργαστούμε. Δεν συνεργαζόμαστε με τέτοια κόμματα. Λυπούμαστε, εμείς θα συνεχίσουμε την αυτόνομη πορεία και είμαστε σίγουροι ότι θα είμαστε τρίτο κόμμα στις επόμενες εκλογές.
• Τι προβλέπετε ότι θα γίνει στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα;
Προβλέπω οικουμενική κυβέρνηση. Ο κ. Τσίπρας θα αναγκαστεί εκ των πραγμάτων να παραδώσει την εξουσία και πιστεύω ότι ο κ. Μητσοτάκης θα συμφωνήσει να συμμετάσχει σε οικουμενική κυβέρνηση, διότι διαφορετικά θα έχει πρόβλημα από το κόμμα του. Δηλαδή, ο Κώστας Καραμανλής και μια σοβαρή ομάδα βουλευτών, σύμφωνα με εκτίμησή μου, δεν θα αφήσει την χώρα να πάει σε Grexit, ούτε θα ακολουθήσει τον κ. Μητσοτάκη στα πρωθυπουργικά του όνειρα, αλλά θα συμβάλει στην δημιουργία οικουμενικής κυβέρνησης τεχνοκρατών.
https://www.dimokratiki.gr/28-02-2016/v-leventis-theloume-mia-kivernisi-ikoumeniki-tis-opias-ta-meli-tha-ine-technokrates/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.