Ειδήσεις

Μαζί με τους Θεσμούς, έρχεται και ο λογαριασμός- Στα “κάγκελα” οι βουλευτές

Σηκώνει αυλαία σήμερα η τεχνική διαπραγμάτευση μεταξύ Θεσμών και Κυβέρνησης, με την επιστροφή των κλιμακίων του κουαρτέτου, οπότε και θα προσδιοριστεί το ύψος του λογαριασμού που θα κληθεί να νομοθετήσει η Κυβέρνηση για μετά το 2019.

Στο μαξιμινό επιτελείο, προδήλως επικρατεί αναβρασμός, γιατί τα “αγκάθια” στο δρόμο για την τεχνική συμφωνία, Staff Level Agreement, είναι πολλά και θα χρειαστούν βαθιές υποχωρήσεις από την ελληνική πλευρά για την εξαγωγή τους.

Την εβδομάδα αυτή, η κυβέρνηση αναμένεται να πληροφορηθεί, καταρχήν, το κόστος του νέου “δημοσιονομικού μείγματος” για μετά το 2019, καθώς και τις αποφάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σχετικά με το δημοσιονομικό κενό του 2018. ( Η Κομισιόν επ αυτού δεν βλέπει βάσει των δικών της προβλέψεων ανάγκη παρέμβασης).

Στο δια ταύτα, η εβδομάδα αυτή, είναι για την Κυβέρνηση, κολασμένη. Πέραν του ύψους των μέτρων στα οποία θα κληθεί να συμφωνήσει, παραλλήλως θα πρέπει να “γρηγορεί” στις συνεννοήσεις εάν επιθυμεί πράγματι να έχουν όλα τελειώσει έως τις 20 Μαρτίου, οπότε και θα πραγματοποιηθεί το επόμενο Eurogroup, έχοντας παράλληλα “καταπραΰνει” και τις αντιδράσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ που απαιτούν ισχυρά αντίμετρα μαζί με τις υποχωρήσεις.

Παρότι ο Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής την περασμένη Παρασκευή, οριοθέτησε το “τέλος” των διαβουλεύσεων για τις 20 Μαρτίου, η ελληνική πλευρά ανησυχεί, πως η λήξη του θρίλερ, δεν είναι αποκλειστικά στην δική της… διακριτική ευχέρεια. Η παρουσία του ΔΝΤ στις εν Αθήναις διαπραγματεύσεις, προκαλεί ανησυχία στο Μαξίμου, πως θα μπορούσε να οδηγήσει σε “ξεχείλωμα” των συνεννοήσεων και διαρκή πισωγυρίσματα για το κλείσιμο τουλάχιστον της τεχνικής συμφωνίας ( SLA).

Όπερ σημαίνει, πως ενώ το επιτελείο θα εργαστεί με ορίζοντα το προσεχές εικοσαήμερο, στην πραγματικότητα, θα είναι ικανοποιημένοι στο Μαξίμου εάν όλα λήξουν ομαλώς στις αρχές Απριλίου , λαμβάνοντας παράλληλα το “πράσινο” φως για ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, στα τέλη του.

Έκρυθμο το κλίμα στην Κ.Ο

Όσο διαρκούν οι διαβουλεύσεις στο Χίλτον και θα διαμορφώνεται το “πακέτο” του τελικού λογαριασμού μέτρων, θα χρειαστεί παράλληλο μασάζ σε βουλευτές και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος για αποδοχή των νέων μέτρων, με τις λιγότερες δυνατές απώλειες.

Αυτό σημαίνει πως στην Κουμουνδούρου, βρίσκονται σε “επιφυλακή” για την θερμομέτρηση των αντιδράσεων των βουλευτών , ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, από το Κόμμα θεωρούν, πώς όλα θα είναι συναρτήσει των αντίμετρων που θα νομοθετηθούν παράλληλα με τη μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων.

Επ αυτού, προειδοποίησε τις προάλλες ο Ν. Φίλης, ο οποίος τείνει να εξελιχθεί σε μόνιμο πονοκέφαλο για το μαξιμινό επιτελείο. Εάν το τσεκούρι στο αφορολόγητο συνοδευτεί μόνον από μείωση στο ΦΠΑ των επιχειρήσεων, τότε αναμείνατε σφοδρές αντιδράσεις από τους βουλευτές, είπε ο πρώην υπουργός στοχεύοντας στην Ηρώδου Αττικού.

Δεν είναι ωστόσο ο μοναδικός που να βρίσκεται με το “δάχτυλο” στη σκανδάλη. βουλευτές των “53” βρίσκονται στα κάγκελα, ενώ υπάρχει έντονος προβληματισμός όχι μόνον για το “μείγμα” των αντίμετρων αλλά και για το κατά πόσο αυτά θα εφαρμοστούν παράλληλα με τις βαθιές περικοπές.

Ο πρωθυπουργός, έσπευσε την Παρασκευή να δεσμευτεί ότι δεν θα είναι παράλληλη μόνον η νομοθέτηση των μέτρων αλλά και η εφαρμογή των… αντίδοτων, αλλά ο αστερίσκος που υπάρχει εν τοις πράγμασι, περί του δημοσιονομικού χώρου ( ήτοι πλεονασμάτων) που πρέπει να υπάρχει για να υλοποιηθούν, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια καθησυχασμού στους πιο “ψυλιασμένους” τουλάχιστον της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Μήνυμα Σβίγκου

Εξάλλου, ενώ ο κ. Τσίπρας έχει επιχειρήσει να “κλείσει” το σενάριο των πρόωρων εκλογών ήδη από το βράδυ του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου με τη συνομολόγηση της “καταρχήν συμφωνίας”, στο παρασκήνιο, εξακολουθούν κοινοβουλευτικές και κομματικές πηγές που εισηγούνται διαφυγή δια της κάλπης.

Ως φαίνεται, σε αυτούς απευθυνόταν χθες η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, η οποία δια συνέντευξής της στην ιταλική εφημερίδα “il Manifesto”, διαμήνυσε: “Δεν έχουμε δικαίωμα, ούτε να προδώσουμε τις ελπίδες του λαού, ούτε να παραδώσουμε την εξουσία στους εκπροσώπους του πιο απάνθρωπου καπιταλισμού, μόνο και μόνο για χάρη ενός στενά κομματικού ή εκλογικού οφέλους, ή για να έχουμε δήθεν ήσυχη τη συνείδησή μας, σαν άλλοι Πόντιοι Πιλάτοι”.

capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου