Της Κυριακής Αξιώτη
Στην παράνομη λειτουργία ωθούνται δεκάδες επιχειρήσεις μικρών τουριστικών καταλυμάτων σε όλη την Ελλάδα, εξαιτίας του νομοσχεδίου για τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων μέσω διαδικτύου (Ν. 4446/2016) που ψηφίστηκε στη Βουλή, την ώρα που ολόκληρος ο τουριστικός κλάδος οδηγείται στο μαρασμό, όπως τονίζουν παράγοντες της αγοράς.
Όπως καταγγέλει η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (ΣΕΤΚΕ), η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να απελευθερώσει την αστική μίσθωση δημιουργεί μια νέα παράτυπη κατηγορία καταλυμάτων, ενώ δίνει το δικαίωμα σε ιδιώτες που δεν είναι καν επιχειρηματίες να νοικιάζουν τις κατοικίες τους χωρίς καμιά προδιαγραφή, πιστοποίηση ή έλεγχο σε τιμές που ξεκινούν από 30 ευρώ την ημέρα και φτάνουν ακόμα και τα 500. Την ίδια στιγμή, οι 21.960 επιχειρήσεις που είναι μέλη του ΣΕΤΚΕ και φέρουν το ειδικό σήμα του ΕΟΤ λειτουργούν ακολουθώντας κατά γράμμα τους κανόνες του αρμόδιου υπουργείου.
Εξωπραγματικό το νομοσχέδιο, καταγγέλουν οι επαγγελματίες
Μιλώντας στο Reporter ο πρόεδρος του ΣΕΤΚΕ, κ. Παναγιώτης Τοκούζης κάνει λόγο για έναν “γελοίο” νόμο, επισημαίνοντας πως η καθιέρωση της επιτρεπόμενης μίσθωσης σε 90 μέρες είναι εξωπραγματική, αν σκεφτεί κανείς πως το 80% των καταλυμάτων στην περιφέρεια -κυρίως στα μικρά νησιά- δεν ξεπερνά τις 60-70 ημέρες πληρότητας ετησίως. Σύμφωνα με τη ρύθμιση, ο μισθωτής σε ένα νησί κάτω των 10.000 κατοίκων, μπορεί να νοικιάζει το κατάλυμά του μόνο για 60 μέρες, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα για υπέρβαση των ορίων αυτών μόνο για όσους έχουν εισοδήματα που δεν ξεπερνουν τα 12.000 ευρώ.
Η εξάπλωση της ενοικίασης μέσω των συγκεκριμένων πλατφορμών αναμένεται να είναι ραγδαία σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ μόνο για τη Ρόδο υπάρχουν προβλέψεις για αύξηση έως και 500% των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης μέσα στον επόμενο χρόνο.
Η νέα ρύθμιση ουσιαστικά εκμεταλλεύεται την απουσία ενοικιαζόμενων δωματίων κυρίως στην Αττική, σχολιάζει ο κ. Τοκούζης, υπογραμμίζοντας πως οι υπεύθυνοι υπουργοί δεν σκέφτηκαν πως με τα νέα δεδομένα οι πολίτες δεν θα μπορούν πια εύκολα να νοικιάσουν ένα σπίτι, αφού οι ιδιοκτήτες θα προτιμούν να το διαθέτουν με το καθεστώς της βραχύχρονης μίσθωσης κερδίζοντας χρήματα χωρίς να τα δηλώνουν. Χαρακτηριστικό είναι πως τα αναγνωρισμένα από το κράτος τουριστικά καταλύματα φορολογούνται σχεδόν 10% παραπάνω από αυτά της βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Yποβάθμιση τουρισμού και μείωση εσόδων για το κράτος
Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας μιλά και για την ηχορύπανση που θα δημιουργηθεί στις πολυκατοικίες εξαιτίας της συχνής εναλλαγής των ενοικιαστών, εκ των οποίων πολλοί κάνουν διακοπές, είναι νέοι και διασκεδάζουν. “Με το νέο νομοσχέδιο, το ΥΠΟΙΚ θα χάσει έσοδα, θα καθιερωθεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός, ενώ η ποιότητα του τουρισμού μας θα υποβαθμιστεί”, σημειώνει ο κ. Τοκούζης, κατηγορώντας και την ΠΟΜΙΔΑ, η οποία ζητά να νοικιάζονται τα ακίνητα τα οποία δεν κατάφεραν να πουληθούν.
Ο ΣΕΤΚΕ ήδη είναι σε διαβουλεύσεις με στελέχη της κυβέρνησης, τα οποία, όπως διευκρινίζει, δεν ήξεραν ακριβώς περί τίνος πρόκειται όταν ψήφιζαν το εν λόγω νομοσχέδιο. Το θετικό είναι πως με αφορμή επερώτηση που τέθηκε στον κ. Τσακαλώτο εντός της Βουλής, αφέθηκε ανοιχτό το ενδεχόμενο επανεξέτασης του νομοσχεδίου, καταλήγει ο πρόεδρος του ΣΕΤΚΕ.
Nα υπενθυμίσουμε πως σύμφωνα με το νόμο που ψηφίστηκε από τη Βουλή τον Δεκέμβριο του 2016, οι ιδιοκτήτες που νοικιάζουν έως και δύο διαμερίσματα για 90 ημέρες στα αστικά κέντρα και στις τουριστικές περιοχές και για 60 ημέρες στα λιγότερο τουριστικά νησιά, και αντλούν εισόδημα έως και 12.000 ευρώ τον χρόνο, φορολογούνται με έναν συντελεστή 15% (όσο και για τις αστικές μισθώσεις) για τις βραχυπρόθεσμες αυτές ενοικιάσεις.
Δεδομένου όμως ότι οι κρατήσεις μέσω του διαδικτύου πραγματοποιούνται από την αρχή του χρόνου ακόμα και για ολόκληρη τη σεζόν, μπορεί κάποιος ιδιοκτήτης να έχει υπερβεί το πλαφόν, χωρίς η πολιτεία να έχει καθιερώσει ακριβώς τις λεπτομέρειες στους κανόνες της ενοικίασης.
Σε μελέτη που παρουσίασε το ΞΕΕ για τις επιπτώσεις του sharing economy στην ελληνική ξενοδοχία, που εκπόνησε η Grant Thornton, κατέδειξε τα εξής: H οικονομία του διαμοιρασμού το 2014 “φιλοξένησε” τουλάχιστον 20 εκατ. διανυκτερεύσεις, σπατάλησε 15 χιλιάδες νόμιμες θέσεις εργασίας απορροφώντας 1,5 δισ. τουριστικά έσοδα, ενώ “παρήγαγε” 400 εκατ. ευρώ φοροδιαφυγή.
reporter.gr