Η Ελλάδα απέχει πολύ από τη φήμη την οποία είχε αποκτήσει πριν από την κρίση, ως παράδεισος φοροδιαφυγής, αλλά τώρα έχει πρόβλημα να συγκεντρώσει τους φόρους.
Η Ανεξάρτητη Αρχή για τα Δημόσια Έσοδα παρουσίασε πτώση του προσωπικού το 2018, με αποτέλεσμα το στελεχιακό δυναμικό να μείνει περισσότερο από 4% κάτω από τον στόχο των 12.000, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είδε το φως της δημοσιότητας την Τετάρτη.
Το πρόβλημα οφείλεται εν μέρει στο ότι υποψήφιοι προς κατάληψη των θέσεων εργασίας, οι οποίοι έχουν προσόντα, απορρίπτουν αυτές τις εργασιακές προσφορές, πράγμα που μπορεί να οφείλεται στις εκ μέρους ους μισθολογικές απαιτήσεις. Στην έκθεση της ΕΕ αναφέρονται οι αμοιβές και η αξιολόγηση, οι οποίες θεωρούνται από την ΑΑΔΕ ως «απαραίτητες για την προσέλκυση προσωπικού με υψηλά προσόντα».
«Οι λόγοι για το έλλειμμα προσωπικού περιλαμβάνουν τις καθυστερήσεις στη συνεχιζόμενη πρόσληψη φοροειπρακτών και τελωνειακών υπαλλήλων και στις περισσότερες από τις αναμενόμενες αποχωρήσεις (κυρίως λόγω συνταξιοδότησης), αλλά και λόγω του σχετικά υψηλού ποσοστού απόρριψης προσφορών από την ΑΑΔΕ προς στους επιτυχόντες υποψηφίους προς πρόσληψη».
Αν ο οργανισμός δεν επιταχύνει τις προσλήψεις, κινδυνεύει να χάσει τον στόχο για αύξηση του προσωπικού στους 12.500 υπαλλήλους, την ώρα που η χώρα είναι ήδη πίσω σε σειρά μεταρρυθμίσεων αναγκαίων για την ενεργοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.
Παρά την υποστελέχωση η Αρχή πέτυχε εννέα από τους έντεκα βασικούς δείκτες απόδοσης πέρυσι, ενώ το 2017 είχε πιάσει μόνο τους τέσσερις. Μεταξύ άλλων έκανε ένα μεγάλο βήμα στην είσπραξη φόρων και προστίμων από πλούσιους οφειλέτες. Αυτό εξηγεί γιατί η Ελλάδα ξεπέρασε το στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα για τέταρτη διαδοχική χρονιά το 2018