Μονάχα ετούτο τον τρελό μου θα κρατήσω, που ξέρει μόνο σ’ ένα χρώμα να πηγαίνει, δρασκελώντας την μίαν άκρη ως την άλλη. … Ελα να παίξουμε κι αυτή δεν έχει τέλος η παρτίδα. Μανώλης Αναγνωστάκης.
Με τους καλύτερους οιωνούς θα γίνει η εκκίνηση της φετινής τουριστικής περιόδου, καθώς από τις 05 του Απρίλη θα ξεκινήσει με το ευρωπαϊκό και το παγκόσμιο πρωτάθλημα σκακιού senior παικτών (μεγάλων ηλικιών) και θα διαρκέσει συνολικά 20 ημέρες. Σε αυτό το χρονικό διάστημα οι ομάδες, σε ορισμένες από τις οποίες συμμετέχουν ονόματα διεθνούς ακτινοβολίας, θα διεκδικήσουν τους τίτλους που θα τους κατατάξουν στο πάνθεον του σκακιστικού στερεώματος.
Η διοργάνωση “Rhodes Chess Festival 2019” θα γίνει στο ξενοδοχείο Olympic Palace και περιλαμβάνει τρεις κεντρικές κατηγορίες:
– European Senior Team Chess Championship, 05 – 15 Απριλίου
– European Amateur Team Chess Championship, 05 – 15 Απριλίου
– World Senior Team Chess Championship, 15 – 25 Απριλίου
Με τη σειρά τους οι κατηγορίες διαιρούνται σε υποκατηγορίες για ομάδες παικτών ηλικίας άνω των 50 ετών, άνω των 65 ετών, όπως και ξεχωριστές κατηγορίες αποκλειστικά για γυναίκες +50 και +65 ετών.
Η όλη διοργάνωση τελεί, μεταξύ των άλλων, υπό την αιγίδα της Διεθνούς Σκακιστικής Ομοσπονδίας FIDE, της Ευρωπαϊκής Σκακιστικής Συνομοσπονδίας και θα γίνει με τη συνεργασία του Σκακιστικού Ομίλου Ρόδου “Ο Ιππότης”.
1000 παίκτες
και συνοδοί
Πρόκειται για ένα μεγάλο γεγονός για το οποίο γίνονται προετοιμασίες επί δύο συνεχόμενα χρόνια. Για το “Chess Festival” που τιμητικά φέτος πήρε τον τίτλο “Rhodes Chess Festival 2019” έχουν προηγηθεί σειρά εθνικών πρωταθλημάτων στις κατηγορίες senior team και amateur team. Οι νικήτριες ομάδες κάθε χώρας θα είναι εκείνες που θα διεκδικήσουν τους μεγάλους τίτλους τον Απρίλιο στη Ρόδο.
Συνολικά παίκτες, συνοδοί και οι οικογένειες αυτών που θα αφιχθούν στο νησί υπερβαίνουν τα 1000 άτομα.
«Αγαπάμε τη Ρόδο ως προορισμό και είμαστε σίγουροι πως το νησί για άλλη μια φορά θα κερδίσει τις εντυπώσεις των συμμετεχόντων», δήλωσε προς τη “δημοκρατική” ο διευθυντής Αγώνων Νίκος Καλέσης. «Η διοργάνωση είναι μεγάλη και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον της παγκόσμιας σκακιστικής κοινότητας. Για το λόγο αυτό και όλα τα παιχνίδια θα μεταδίδονται ζωντανά μέσω του διαδικτύου, ώστε να μπορέσουν να τα παρακολουθήσουν όλοι οι λάτρεις του παιχνιδιού».
Μάλιστα ο κ. Καλέσης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον σκακιστικό όμιλο Ρόδου “Ο Ιππότης”, τονίζοντας ότι «η διοργάνωση αυτή γίνεται με τη συνεργασία του “Ιππότη” που σήμερα συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο σημαντικών ομίλων της Ελλάδας».
Πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι τα έπαθλα (θα διανεμηθούν συνολικά 24.000 ευρώ) που παρακινούν τους σκακιστές για να έρθουν στη Ρόδο, αλλά η αγάπη τους για το σπουδαίο αυτό παιχνίδι.
Η Ρόδος διεκδίκησε
και κέρδισε
τους αγώνες, αλλά…
«Μη ξεχνάς τη λεπτομέρεια, τη θεϊκή λεπτομέρεια», έγραφε ο μεγάλος Ρώσος συγγραφέας Βλ. Ναμπόκοφ στο σκακιστικό μυθιστόρημα «Η άμυνα του Λούζιν».
Αυτού του είδους οι διοργανώσεις βρίσκονται στην καρδιά του ενδιαφέροντος όλων των μεγάλων τουριστικών προορισμών. Το «Chess Festival 2019» διεκδικήθηκε από πολλές χώρες, αλλά και από άλλες περιοχές της Ελλάδας. Μέχρι την τελευταία στιγμή ήταν το Ηράκλειο εκείνο που φαινόταν πως θα κέρδιζε τη φιλοξενία, αλλά τελικά επεκράτησε η Ρόδος.
«Οφείλουμε όλοι να δουλέψουμε και να βάλουμε πλάτη ώστε η Ρόδος να κερδίσει από τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού» επεσήμανε από τη δική του θέση προς τη “δημοκρατική” ο ξενοδόχος και quality manager του Olympic Palace Νίκος Γερονικόλας. Ο ίδιος τόνισε ότι «Η επέκταση της τουριστικής περιόδου δεν μπορεί να είναι μόνο μια αόριστη ιδέα ή ένα όνειρο. Διεκδικώντας τη φιλοξενία τέτοιων γεγονότων και οργανώνοντας αντίστοιχες δράσεις θα φτάσουμε στο ζητούμενο που δεν είναι άλλο από το: Να έχουμε καλές πληρότητες στην εκκίνηση της σαιζόν (Απρίλιο – Μάιο) και να επιτύχουμε σιγά σιγά να φέρουμε κόσμο κατά τους μήνες Μάρτιο και Νοέμβριο. Όμως για να γίνουν αυτά χρειάζεται δουλειά».
Η αναφορά περί “δουλειάς” του κ. Νίκου Γερονικόλα δεν στέκεται μόνο στα όσα πρέπει να γίνουν από τους ξενοδόχους ή τους τουριστικούς πράκτορες, αλλά και από τις δράσεις που αναλογούν στους ίδιους τους πολίτες και στην τοπική αυτοδιοίκηση.
«Θα είναι μεγάλο κρίμα να έρθουν οι επισκέπτες στο νησί και να βρεθούν μπροστά σε κλειστά καταστήματα ή ανέτοιμες παραλίες. Είναι άσχημο το συναίσθημα που θα γεννηθεί. Μια τέτοια εικόνα θα μας ζημιώσει ως προορισμό και θα εκμηδενίσει το όφελος από τη φιλοξενία του παγκόσμιου σκακιστικού πρωταθλήματος ή κάθε άλλης παρόμοιας επιτυχίας. Οι Ροδίτες και γενικά οι νησιώτες έχουμε στο αίμα μας την καλή φιλοξενία. Αρκεί όλοι να δείξουμε τον καλό μας εαυτό και τότε στα σίγουρα οι τουρίστες αυτής της περιόδου θα ευχαριστηθούν από εκείνο που θα δουν και θα ζήσουν. Η καλή τους εμπειρία θα προσελκύσει πολλούς περισσότερους επισκέπτες, αλλά και διοργανώσεις για την επόμενη χρονιά».
Σκάκι, όπως λέμε
τουρισμός
Οι σκακιστές λένε πως οι πρώτες κινήσεις είναι πάντα ομοιόμορφες, μα μόλις αυτές περάσουν, τότε επινοούνται στρατηγικές επίθεσης, καινούριες κάθε φορά. Δεν υπάρχει “χρυσή στρατηγική” διότι και ο αντίπαλος διέπεται από την ίδια ακριβώς φιλοσοφία.
Η Ρόδος έχει μέχρι σήμερα κερδίσει τέσσερις μεγάλες σκακιστικές διοργανώσεις:
– Πρωτάθλημα Λύσης και Σύνθεσης Σκακιστικών Προβλημάτων, Olympic Palace, 2007
– Παγκόσμιο Σκακιού και Πανευρωπαϊκό Τυφλών, Sun Beach Resort, 2011
– Παγκόσμιο Club Cup, Rodos Palace, 2013 (φέτος θα γίνει στο Porto Carras, Χαλκιδική)
– Παγκόσμιο και Ευρωπαϊκό Senior, Olympic Palace, 2019
Αναμφίβολα το παγκόσμιο τουριστικό προϊόν είναι μια μεγάλη παρτίδα σκάκι. Για όλους η σκακιέρα είναι πια ίδια, όπως και οι στρατιώτες, οι αξιωματικοί, οι πύργοι και η βασίλισσα. Ο βασιλιάς είναι ένας και δεν είναι άλλος από τον ίδιο τον τόπο. Εκείνος καθορίζει την απώλεια (εάν πέσει) ή τη νίκη του παιχνιδιού. Έτσι, αυτός ο “βασιλιάς” προκειμένου να νικήσει τη συγκεκριμένη παρτίδα και την κάθε παρτίδα επιζητά φαντασία, δημιουργικότητα, στρατηγική, κινήσεις πρωτοποριακές και καλά σχεδιασμένες.
«Έλα να παίξουμε, θα σου χαρίσω τη βασίλισσά μου… θα σου χαρίσω τους πύργους μου… και τ’ άλογά μου θα στα δώσω, …μονάχα ετούτο τον τρελό μου θα κρατήσω, δρασκελώντας τη μία άκρη ως την άλλη, γελώντας μπρος τις τόσες πανοπλίες σου… έλα να παίξουμε και δεν έχει τέλος αυτή η παρτίδα». Μανώλης Αναγνωστάκης