Τοπικές Ειδήσεις

Μάνος Κόνσολας: “Το προσφυγικό είναι θέμα εθνικής ασφάλειας”

Συνέντευξη στον Νίκο Σουγλέρη για την Εφημερίδα «Παρασκήνιο»

  1. Κύριε Κόνσολα, υπάρχει ανησυχία για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στον τουρισμό, η επιδημία του κορονοϊού, που ήδη έχει επιπτώσεις στην οικονομία. Ποια είναι η εκτίμηση σας και ποια μέτρα θα πάρετε προς αυτή την κατεύθυνση;

Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, κύριε Σουγλέρη, από τη στιγμή που υγειονομικά λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα και η χώρα μας είναι θωρακισμένη. Η Κίνα είναι σχετικά μικρή αγορά για εμάς, θα υπάρχουν κάποιες συνέπειες  λόγω των ακυρώσεων, αλλά όχι τόσο μεγάλες.

Από την άλλη πλευρά, μπορούμε να αντισταθμίσουμε αυτές τις απώλειες με μια στοχευμένη καμπάνια σε ταξιδιώτες που επιλέγουν την Ασία, αλλά λόγω κορονοϊού θα επιλέξουν άλλους και πιο ασφαλείς προορισμούς. Η Ελλάδα είναι ένας από αυτούς. Μπορούμε, επίσης, να αξιοποιήσουμε και το γεγονός ότι η κρουαζιέρα λόγω του κορονοϊού αναζητά, πλέον, home ports στη Μεσόγειο, κάτι που μπορούμε να το αξιοποιήσουμε.

 

  1. Ένας από τους στρατηγικούς στόχους που έχετε θέσει για τα επόμενα χρόνια είναι η αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης. Τι περιλαμβάνει αυτή η αναβάθμιση;

Περιλαμβάνει μια μεγάλη και ουσιαστική μεταρρύθμιση. Ό, τι θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και χρόνια, κύριε Σουγλέρη. Άλλωστε, την ανάγκη αναβάθμισης της τουριστικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα αναγνώρισε και ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, κ.  Zurab Pololikashvili, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του.

Η εντολή του Πρωθυπουργού είναι να προχωρήσουμε στον πλήρη εκσυγχρονισμό του σημερινού μοντέλου τουριστικής εκπαίδευσης, που θα πρέπει να είναι συμβατό με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και με τις προκλήσεις του μέλλοντος.

Μιλάμε για αναβάθμιση του επιπέδου σπουδών σε όλο το φάσμα των δομών της τουριστικής εκπαίδευσης που εποπτεύει το Υπουργείο Τουρισμού, το οποίο θα συνδέεται με την αγορά και τις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων. Καινοτομία αποτελεί η δημιουργία αγγλόφωνων τμημάτων, αφού στρατηγικός μας στόχος είναι να μετατραπεί η Ελλάδα σε κέντρο της τουριστικής εκπαίδευσης στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

 

  1. Το μεταναστευτικό αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για την κυβέρνηση. Τα νησιά σηκώνουν τεράστιο βάρος και υπάρχουν αντιδράσεις. Υπάρχει διέξοδος σε αυτό το πρόβλημα;

Κύριε Σουγλέρη, το μεταναστευτικό είναι πρόβλημα για τη χώρα. Η κυβέρνηση προχώρησε στην αλλαγή της πολιτικής που μετέτρεψε το μεταναστευτικό σε πρόβλημα για τη χώρα, και η πολιτική αυτή έχει ονοματεπώνυμο, είναι η πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Αλλάξαμε το σύστημα απονομής ασύλου για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να ξεκινήσουν να γίνονται άμεσα επαναπροωθήσεις, τα σύνορα, πλέον, φρουρούνται και μπαίνουν κανόνες ελέγχου στη λειτουργία των ΜΚΟ.  Το μήνυμα είναι σαφές: όποιος μπαίνει παράνομα στη χώρα και δεν έχει την ιδιότητα του πρόσφυγα θα κρατείται και θα επαναπροωθείται.

Αυτό που πρέπει να αντιληφθούν επιτέλους κάποιοι είναι ότι η διαχείριση του μεταναστευτικού αποτελεί θέμα εθνικής ασφάλειας.

Τα νησιά αποτέλεσαν θύμα της πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης που τα μετέτρεψε σε αποθήκες ανθρώπων, για αυτό και έχει σημασία να προχωρήσουν οι επαναπροωθήσεις, να περάσει ένα ισχυρό μήνυμα αποτροπής και εφαρμογής των νόμων. Να καταλάβουν όλοι ότι η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι. Αντιλαμβάνομαι την ανησυχία των νησιωτών, πρέπει, όμως, να δώσουν πίστωση χρόνου στο σχέδιο της κυβέρνησης για να υπάρξουν αποτελέσματα.

  1. H Τουρκία εντείνει την προκλητικότητα και την επιθετικότητά της στο Αιγαίο, αμφισβητώντας τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Πολλοί προτείνουν τη λύση της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, θεωρείτε ότι είναι η ενδεδειγμένη λύση;

H Τουρκία, κύριε Σουγλέρη, αμφισβητεί, όχι μόνο το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αλλά και τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Δεν δέχεται ότι τα νησιά, αλλά ακόμα και η Κρήτη, έχουν υφαλοκρηπίδα. Παράλληλα, εγείρει και μια σειρά από άλλα ζητήματα, όπως οι γκρίζες ζώνες, η αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάννης, η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου ενώ αμφισβητεί ευθέως την κυριότητα νησιών και βραχονησίδων που ανήκουν στην Ελλάδα βάσει διεθνών συνθηκών.

Σε καμία περίπτωση, όλα τα παραπάνω, δεν αποτελούν βάση διαλόγου. Η Τουρκία επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα, να μας σύρει σε διάλογο εφ’ όλης  της ύλης και για όλα όσα διεκδικεί και δεν της ανήκουν. Η δική μας απάντηση είναι το Διεθνές Δίκαιο, οι συμμαχίες μας, η εθνική ενότητα, αλλά και η εμπέδωση της αντίληψης στη διεθνή κοινότητα ότι η Ελλάδα αποτελεί παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου