Απειλούνται να αφανιστούν τουλάχιστον τρεις σημαντικές αγορές από την Ελλάδα, φόβοι και για τους τουρίστες από ΗΠΑ.
Εκατοντάδες χιλιάδες σημαντικοί επισκέπτες μπορεί να χαθούν από τη χώρα μας φέτος το καλοκαίρι, αφού ο πόλεμος στην Ουκρανία εκτιμάται αυτή τη στιγμή ότι θα ανατρέψει τις ροές τουριστών από Ρωσία, Ουκρανία και Λευκορωσία προς τη χώρα μας. Καμπανάκι χτυπά και για ακόμη μια κορυφαία αγορά, η οποία χρόνια μετά φαίνεται να ανακάμπτει, αλλά ίσως οι πολίτες της αποφύγουν την Ευρώπη. Η Αμερικανική.
Δραματική είναι αυτή τη στιγμή η κατάσταση του τουρισμού από τις χώρες που εμπλέκονται στον πόλεμο της Ουκρανίας. Ρωσία, Ουκρανία και Λευκορωσία βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα, αφού ειδικά οι δυο πρώτες, είναι χώρες που και υποδέχονται μεγάλο όγκο τουριστών από όλο τον κόσμο, αλλά και «εξάγουν» εκατομμύρια τουρίστες κυρίως σε όλη την Ευρώπη. Φόβοι εκφράζονται τις τελευταίες ώρες και για τους Αμερικανούς τουρίστες, οι οποίοι ίσως αποφύγουν τελικά τα ταξίδια στην Ευρώπη για φέτος. Οι Αμερικανοί, επισκεπτόμενοι την Ευρώπη παραδοσιακά, πραγματοποιούν μεγάλες παραμονές και επισκέπτονται δύο ή και περισσότερες χώρες στο κάθε ταξίδι τους. Η Ελλάδα καταφέρνει μετά από πολλά χρόνια να υποδεχθεί 14 απευθείας αεροπορικές πτήσεις από τις ΗΠΑ, για το φετινό καλοκαίρι, μια «αναβαθμισμένη συνέχεια» του πολύ καλού 2021, που οι ταξιδιώτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες επέστρεψαν για διακοπές στη χώρα μας.
Περίπου επτά μεγάλες εταιρείες, tour operators, φέρνουν στην Ελλάδα τουρίστες από Ρωσία, Ουκρανία και Λευκορωσία, με τις ενδείξεις για φέτος να ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικές. Παρόλο που η Ρωσία δεν είχε ακόμα εγκρίνει το σχέδιο, που είχε υποβάλει η ελληνική πολιτική αεροπορία, για τις charter πτήσεις από τα αεροδρόμια της προς τα δικά μας και άγγιζαν τα επίπεδα του 2019, οι πρόβλεψη ήταν ότι θα εγκριθούν. Αυτό θα σήμαινε ότι θα ήμασταν σε θέση να υποδεχθούμε πάνω από μισό εκατομμύριο ρώσους τουρίστες φέτος, φτάνοντας κοντά στα προ πανδημίας νούμερα. Σημειώνεται ότι πέρυσι, περίπου 120.000 χιλιάδες ταξιδιώτες από Ρωσία επισκέφτηκαν τη χώρα μας, μια δραματική μείωση που οφείλονταν σε διάφορους πολιτικούς και γραφειοκρατικούς παράγοντες. Ο ρώσικος τουρισμός αυτός που γενικά ξοδεύει και εκτός ξενοδοχείου και επιλέγει να κάνει και εκδρομές, έλειψε τόσο από τα ελληνικά ξενοδοχεία, όσο και από τους πράκτορες και το εμπόριο.
Τα μηνύματα, ακόμα και ώρες πριν την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξα. Η TUI Ρωσίας δήλωνε ότι θα επιχειρήσει για γίνει ο μεγαλύτερος tour operator εισερχόμενου τουρισμού από Ρωσία για Ελλάδα, φέρνοντας πάνω από 120.000 φέτος. Την ίδια ώρα, εκδηλώσεις και παρουσιάσεις πραγματοποιούσαν στη Μόσχα, μεγάλοι ελληνικοί ξενοδοχειακοί όμιλοι, παρουσιάζοντας τις υποδομές και τις υπηρεσίες τους στο ρώσικο κοινό και κλείνοντας σημαντικά και μεγάλα συμβόλαια για το 2022.
Η εντυπωσιακή αύξηση των Ουκρανών τουριστών που καταγράφηκε στη χώρα μας κατά τους λίγους μήνες που διήρκησε η καλοκαιρινή σεζόν του 2021, έδειξε τη δυναμική της πολλά υποσχόμενης τουριστικής αγοράς. Η τάση αυτή ξεκάθαρα θα συνεχίζονταν και φέτος, με την Κρήτη μόνο να αναμένει πάνω από 100.000 Ουκρανούς τουρίστες.
Οι δύο αυτές αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας, αυτή τη στιγμή μοιάζει να έχουν χαθεί οριστικά, όμως καθώς κανείς δεν γνωρίζει την εξέλιξη που θα έχει ο πόλεμος στην Ουκρανία, δεν μπορεί να εκτιμηθεί με ασφάλεια, αν το κλίμα είναι αναστρέψιμο.
Η Αμερικανική αγορά παραμένει ένα μεγάλο ερωτηματικό και δύσκολα κανείς μπορεί να προβλέψει την αντίδραση των ταξιδιωτών της προς την Ευρώπη. Η Ευρώπη για τους Αμερικανούς, είναι ουσιαστικά ένας ενιαίος προορισμός που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε πόλεμο.
Πηγή news247.gr