Γνώση, επαφή με το φυσικό περιβάλλον, μοίρασμα και χαρά συνόδεψαν τους δεκάδες όσους και όσες συμμετείχαν στην εκπαιδευτική εκδρομή «Τα βρώσιμα της γης», που οργάνωσαν από κοινού η κοινωνική επιχείρηση – οργάνωση «Για τη φύση», η Λέσχη Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου – Κυκλάδων και το project «Κούννες».
Μ’ ένα περίπατο, δίπλα στο φράγμα Γαδουρά, μικροί και μεγάλοι ανακάλυψαν έναν ολόκληρο κόσμο γεύσεων που απλόχερα προσφέρει η γη, με μόνο αντάλλαγμα το σεβασμό και τη διατήρηση της ισορροπίας στη χλωρίδα και στην πανίδα. Άγρια καρότα, ραδίκια γλυκά και πικρά, σταμναγκάθι, φασκόμηλο, θυμάρι, άγριο σκόρδο, άγριο σέλινο, άγριο σπαράγγι και τόσα άλλα βρώσιμα βρήκαν μια θέση στη γνώση και τη μνήμη των προσώπων που συμμετείχαν.
«Τα πρόβατα όταν βόσκουν δεν τρώνε τα πάντα. Αν βρουν μπροστά τους δύο αγριοράδικα, θα φάνε μόνο το ένα και θα αναζητήσουν πιο μακριά το υπόλοιπο συμπλήρωμα της τροφής τους. Το κάνουν αυτό για να διευκολύνουν τις μέλισσες στο έργο της επικονίασης, λειτουργούν από ένστικτο ώστε να μπορούν να βρουν τροφή και την επόμενη ημέρα. Αυτό λέγεται ισορροπία, βιωσιμότητα, σεβασμός στο περιβάλλον και με τον ίδιο τρόπο πρέπει κι εμείς οι άνθρωποι να συμπεριφερόμαστε σε όποια συγκομιδή κι αν συμμετέχουμε».
Η γνώση δεν σταμάτησε να ακολουθεί τους εκδρομείς σε όλη τη διαδρομή. Όλοι και όλες διείσδυσαν πιο βαθιά στην κατανόηση της σπουδαιότητας ακόμα και του πιο ταπεινού αγριόχορτου. Κατά τον τρόπο αυτό έγινε γνωστό ότι η «ξινιά» ή «ξινούλι» όπως την ονοματίζουν στα χωριά της Ρόδου, είναι πλούσια σε βιταμίνη C και σ’ αυτήν αποδίδεται η έντονα όξινη γεύση της. Οι μνήμες όλες αφυπνίσθηκαν όταν θυμήθηκαν πως η ρίζα της· το φιστικάκι της Ρόδου, τηγανισμένο στη διάρκεια του πολέμου έθρεψε οικογένειες.
Συνοδοί στο ταξίδι της γνώσης ήταν ο πρόεδρος και ο γραμματέας της Λέσχης Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου – Κυκλάδων Νίκος Χριστοφόρου και Ευριπίδης Γκόγκος αντίστοιχα, ο δημιουργός του project «Κούννες» γεωπόνος Γιάννος Ελενίτσας και τα μέλη της κοινωνικής επιχείρησης – οργάνωσης «Για τη φύση κοινσεπ» Αγλαΐα Τσίρου και Νεκτάριος Καλογήρου.
Από δίπλα, διαρκώς σε όλη τη δράση, ήταν Εθελοντές Σαμαρείτες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Ρόδου, όπως και η ίδια η πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Ρόδου Σταματία Παρασκευά, διασφαλίζοντας την παροχή υγειονομικής κάλυψης σε περίπτωση ανάγκης.
Το παρόν έδωσε και ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Νοτίου Αιγαίου Χρήστος Ευστρατίου, ο οποίος μίλησε για το υψηλό πρόβλημα ανομβρίας στο νησί της Ρόδου γεγονός που οδήγησε τη στάθμη ύδατος στο φράγμα Γαδουρά να υποχωρήσει κατά 1.5 μέτρο. Ο ίδιος κάλεσε άπαντες να χρησιμοποιούν το νερό με φειδώ και να φροντίζουν στα σπίτια τους να μην υπάρχουν διαρροές από τις βρύσες.
Παρόντα ήταν και τα μέλη της Ομάδας Πεζοπορίας Ρόδου (ΟΠΕΡ).
Το πλήθος στη συνέχεια φιλοξενήθηκε στους πάντα ζεστούς χώρους της Ι.Μ. Θάρρι, εκεί όπου ο Ηγούμενος Νεκτάριος, με τη γνωστή του εγκαρδιότητα έκανε ξενάγηση στα παρτέρια της μονής και στη συνέχεια προσέφερε μοναστηριακή φασολάδα, ζεστή αλεσφακιά και ευλόγησε το μοίρασμα των εδεσμάτων που έφεραν μαζί τους οι εκδρομείς.
Οι οργανωτές επιθυμούν να ευχαριστήσουν δημόσια όλες και όλους που παρέστησαν σε αυτή την εκδρομή προς τη γνώση και τη βιωσιμότητα, τους Εθελοντές Σαμαρείτες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Ρόδου, καθώς επίσης να ευχαριστήσουν το τουριστικό γραφείο GEM Travel για την ασφαλή μετακίνηση των προσώπων με πούλμαν, τα στελέχη της Μαρίνας Ρόδου τα οποία και φρόντισαν για την υποδοχή των εκδρομέων κατά την αναχώρηση και την άφιξη τους στο τέλος της ημέρας. Θερμές ευχαριστίες και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που προέβαλαν την όλη δράση της περασμένης Κυριακής.