Σύντομα αναμένεται να εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις, οι οποίες ορίζουν τα κριτήρια με τα οποία θα γίνονται οι συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με τις ιδιωτικές κλινικές και τα κέντρα αποκατάστασης.
Μπορεί πολλά από τα νοσοκομεία του Δημοσίου να βασίζονται στις υπερπροσπάθειες του ανθρώπινου δυναμικού για να σώσουν ανθρώπινες ζωές και η κτηριακή τους υποδομή να είναι σε τραγική κατάσταση. Και ως εκ τούτου δεν τίθεται θέμα αξιολόγησης και ποιοτικών κριτηρίων από το υπουργείο Υγείας.
Όμως ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, θέτει υψηλά τον πήχη για τη συνεργασία με τα ιδιωτικά κέντρα που θα φιλοξενούν ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.
Μάλιστα, όπως είπε ο ίδιος σε πρόσφατη εκδήλωση, η έκδοση των υπουργικών αποφάσεων για τα νέα ποιοτικά κριτήρια που θα ισχύσουν από το δεύτερο εξάμηνο του 2023 για τις ιδιωτικές κλινικές και τα κέντρα αποκατάστασης, είναι θέμα χρόνου.
«Ήδη ξεκινήσαμε και έχουμε τις πρώτες υπουργικές αποφάσεις που αφορούν τους ποιοτικούς δείκτες για τους αξονικούς τομογράφους και τους μαγνητικούς τομογράφους. Επίσης αναμένεται να εκδοθούν και οι υπουργικές αποφάσεις που αφορούν την ποιοτική αξιολόγηση των ιδιωτικών κλινικών και των κέντρων αποκατάστασης, διότι η αποζημίωση πρέπει να ακολουθεί την ποιότητα», τόνισε ο υπουργός.
Τα ποιοτικά κριτήρια που έχουν συνταχθεί από τον υπουργό Υγείας θα ενσωματωθούν από τον ΕΟΠΥΥ και θα ορίζουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις παροχής υπηρεσιών για τις ιδιωτικές κλινικές και τα κέντρα αποκατάστασης.
Εξάλλου με βάση τη θεσμοθέτηση των αλλαγών, οι ιδιωτικές κλινικές και τα κέντρα αποκατάστασης που δεν θα τηρούν τις προϋποθέσεις που υιοθετούνται, δεν θα μπορούν να κάνουν σύμβαση με το Δημόσιο.
Ιδιωτικές κλινικές και Κέντρα Αποκατάστασης με ποιοτικά κριτήρια στον ΕΟΠΥΥ
Μεταξύ των ποιοτικών κριτηρίων προβλέπεται οι ιδιωτικές κλινικές να διαθέτουν ΜΕΘ, θα εξετάζεται ο αριθμό των ιατρικών ειδικοτήτων που έχουν, θα ελέγχονται οι πιστοποιήσει ISO, ο αριθμός του προσωπικού, ο αριθμός των κλινών, τα ποσοστά επιπλοκών που καταγράφονται κλπ.
Τα 10 βασικά κριτήρια είναι:
Η ηλικία, η κατάσταση, η συντήρηση και ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων, της υλικοτεχνικής υποδομής και του εξοπλισμού
Η εκπαίδευση, κατάρτιση και εξειδίκευση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού
Οι πιστοποιήσεις από αναγνωρισμένους εθνικούς ή διεθνείς δημόσιους ή ιδιωτικούς οργανισμούς δημιουργίας ή έκδοσης προτύπων
Η χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας και η εισαγωγή καινοτομιών
Οι νοσηλευτικές και ιατρικές ειδικότητες που προσφέρονται και η εξειδίκευση των υπηρεσιών που παρέχονται
Η βαρύτητα των περιστατικών που εξυπηρετούνται
Η ανάπτυξη κλινών και η ύπαρξη ειδικών κλινών και κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ)
Η ορθή κλινική πρακτική, η συχνότητα εμφάνισης επιπλοκών ή ιατρικών λαθών κατά την παροχή υπηρεσιών υγείας ή τη χρήση των ιατροτεχνολογικών προϊόντων και υλικών
Η ύπαρξη πολιτικής κατά των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και
Η κοινωνική δράση και προσφορά στις τοπικές κοινωνίες.
Διευκρινίζεται ότι για τα νοσοκομεία του Δημοσίου δεν υπάρχει κανένα ποιοτικό κριτήριο, ενώ δεν εφαρμόστηκαν ποτέ ούτε οι πρόσφατες ανακοινώσεις για αξιολόγηση των διοικητών τους.
Πηγή news247.gr