Ειδήσεις

Αιγιαλοί: Το στοίχημα της κυβέρνησης για προστασία του περιβάλλοντος και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας

Διαγωνισμοί παραχώρησης από το ΥΠΕΘΟ – Αγώνας δρόμου για να μη χαθεί η τουριστική περίοδος – Στην ολομέλεια για ψήφιση το νομοσχέδιο

Το «χαρτί» της καλύτερης προστασίας και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές «παίζει» η κυβέρνηση, με το πρώτο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας για φέτος, το οποίο μπαίνει σήμερα για ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής.

Στόχος του υπουργού Εθνικής Οικονομίας είναι να μην επαναληφθεί το σκηνικό των καταπατήσεων που επικρατούσε πέρυσι στις παραλίες και οδήγησε στο περίφημο «κίνημα της πετσέτας». Στο ΥΠΕΘΟ θυμίζουν ότι το καλοκαίρι που πέρασε έγιναν 4.500 έλεγχοι και βρέθηκαν 1.750 παραβάτες, τονίζοντας ότι καταψήφιση του νομοσχεδίου θα σημαίνει επιστροφή στο καθεστώς που ίσχυε πέρυσι.

Το βασικότερο στοιχείο ίσως του νομοσχεδίου, είναι η προστασία αιγιαλών και οι «απάτητες παραλίες» με διασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών. Για τις περιοχές Natura προβλέπεται ειδικό καθεστώς με μικρότερο εμβαδόν παραχώρησης. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Κωστή Χατζηδάκη, «αν έπρεπε να περιμένουμε να γίνουν πρώτα οι περιβαλλοντικές μελέτες για να καθοριστούν οι «απάτητες παραλίες» θα έπρεπε να παραμείνει και φέτος το ίδιο καθεστώς με πέρυσι».

Τι θα ισχύσει
Μετά και τη συζήτηση του νομοσχεδίου στις Επιτροπές της Βουλής οι βασικές ρυθμίσεις που έρχονται προς ψήφιση, περιλαμβάνουν:

1. Κεντρική εκτέλεση των διαγωνισμών παραχώρησης από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, με ηλεκτρονική διαδικασία: το νέο πλαίσιο παραχώρησης κρίθηκε αναγκαίο διότι, σύμφωνα με όσα έδειξε η έρευνα του υπουργείου, «επικρατούσε μπάχαλο, οι διαγωνισμοί γίνονταν όποτε ήθελε ο καθένας και οι παραχωρησιούχοι κατελάμβαναν προκαταβολικά τους χώρους».

Για την πρώτη εφαρμογή το 2024 όμως και προκειμένου να υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος ώστε να τρέξουν οι διαγωνισμοί και να μη χαθεί η τουριστική σεζόν, προβλέπονται ειδικές μεταβατικές διατάξεις και προθεσμίες υλοποίησης των νέων ρυθμίσεων.

Μάλιστα, λόγω και έλλειψης προσωπικού στις Κτηματικές Υπηρεσίες, έχει υπογραφεί συμφωνία με το ΤΑΙΠΕΔ ώστε να αξιοποιηθούν μηχανικοί και δικηγόροι με συμβάσεις έως ότου γίνουν οι διαγωνισμοί από το ΑΣΕΠ και έχει υπάρξει συνεννόηση για αξιοποίηση των στελεχών της υπηρεσίας σε επίπεδο Περιφέρειας.

Για τις αντιδράσεις των Δήμων πάντως που ως τώρα διεξήγαν τους διαγωνισμούς, με το νέο σύστημα προβλέπεται ότι «θα εισπράττουν τα ίδια χρήματα από το τίμημα», όπως υποστηρίζει ο υπουργός.

2. Νέες υποχρεώσεις σε παραχωρησιούχους και Δήμους: επιβάλλεται ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες, εξυπηρέτηση του κοινού και μέτρα για την ασφάλεια των λουόμενων και την προστασία του περιβάλλοντος, με έμφαση στην εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρία. Αν και η ελεύθερη πρόσβαση προβλέπεται από το Σύνταγμα, για πρώτη φορά εισάγεται διοικητική κύρωση για όσους παραβιάζουν την υποχρέωση αυτή.

3. Έλεγχοι με νέες τεχνολογίες: το ΥΠΕΘΟ έχει συνεννοηθεί ήδη με το πανεπιστήμιο Αιγαίου ώστε να γίνονται έλεγχοι και με drones.

4. Αυστηρότερες ποινές που φθάνουν μέχρι τη σφράγιση των επιχειρήσεων.

Ειδικά για τα Δωδεκάνησα πάντως, από το ΥΠΕΘΟ τονίζουν πως δεν μπορεί να ισχύει διαφορετικό καθεστώς σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι σταματούν τα πρωτόκολλα κατεδάφισης που έχουν εκδοθεί. Γενικά τα θέματα που δεν αφορούν την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας αλλά σχετίζονται με το περιβάλλον και τη χωροταξία τα χειρίζεται το αρμόδιο υπουργείο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου