Ρεπορτάζ

Καθυστερεί αδικαιολογήτως η έκδοση βίζας σε Τούρκους

Ανησυχία προκαλούν οι χρονικές καθυστερήσεις που σημειώνονται στην εφαρμογή του μέτρου για την έκδοση 7ήμερης βίζας στους Τούρκους πολίτες που θέλουν να επισκεφθούν την Ρόδο και τα άλλα νησιά –όπως ανακοινώθηκε πριν λίγο καιρό, από την κυβέρνηση.
Μέχρι πρότινος, το βασικό πρόβλημα ήταν οι μεγάλες και χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών, οι Τούρκοι θα μπορούν να επισκεφτούν την Λήμνο, τη Λέσβο, την Χίο, τη Ρόδο, τη Σύμη, το Καστελλόριζο, την Σάμο, τη Λέρο, την Κάλυμνο και την Κω χωρίς να χρειάζεται να πάνε στα ελληνικά προξενεία στην Άγκυρα ή στην Σμύρνη και μέσα από χρονοβόρες διαδικασίες, π.χ. συνεντεύξεις να βγάλουν τη βίζα Σένγκεν για την Ελλάδα. Πλέον, κατευθείαν θα παίρνουν το σκάφος για τα ελληνικά νησιά και επί τόπου στο τελωνείο του νησιού θα βγάζουν από τον Έλληνα αστυνομικό την 7ήμερη βίζα αφού γίνει ο έλεγχος ασφαλείας.
Πρόκειται για μια 7ήμερη βίζα με ειδική σφραγίδα που θα μπαίνει πάνω στο διαβατήριο και ο Τούρκος επισκέπτης δεν θα μπορεί να φύγει από την Ελλάδα και να ταξιδέψει αλλού σε χώρα της ζώνης Σένγκεν. Η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της εξαίρεσης από την ζώνη Σένγκεν των 10 νησιών του Αιγαίου αποτελεί την μοναδική εξαίρεση που έχει αποφασιστεί στον θεσμό αυτό. Αυτή η διευκόλυνση δεν θα αφορά μόνο τη θερινή σεζόν, θα είναι για όλο το χρόνο, δίνοντας μεγάλες προοπτικές στην νησιωτική οικονομία κυρίως των μικρότερων νησιών αλλά και των νησιών που ‘χτυπήθηκαν’ από την προσφυγική κρίση.
2.000 ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΪΡΑΜΙ ‘ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ’!
Κι ενώ καταγράφεται ήδη πολύ έντονο ενδιαφέρον από τους Τούρκους πολίτες που θέλουν να ξεκινήσουν να ταξιδεύουν προς την Ρόδο, την Κω και τα άλλα νησιά μας, φαίνεται πως παραμένουμε… απροετοίμαστοι. Όπως δήλωσε προς την ‘δημοκρατική’ ο τουριστικός πράκτορας, κ. Μιχάλης Ροδίτης, αυτή την στιγμή υπάρχουν 2.000 κρατήσεις από την Τουρκία προς την Ρόδο για να περάσουν το Μπαϊράμι (αρχές Απριλίου) και δεν έχει γίνει ακόμη τίποτε!
«Το πρόβλημα είναι γενικότερο. Αφενός δεν είναι έτοιμη η εφαρμογή από το Υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (Διεύθυνση συνόρων), αφετέρου, η διαδικασία όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση ότι θα γίνει, απαιτεί καλή στελέχωση με ανθρώπινο δυναμικό, υποδομές αλλά και υπηρεσίες στον έλεγχο διαβατηρίων ανά νησί. Ειδικά στην Ρόδο, οι χώροι δεν είναι ακόμη έτοιμοι να υποδεχτούν και να εξυπηρετήσουν τον όγκο των επισκεπτών που θα έρθουν. Αν κι έχουν γίνει επίσημες ανακοινώσεις από την κυβέρνηση για στελέχωση των υπηρεσιών, βλέπουμε ότι δεν προχωρά η εφαρμογή του μέτρου. Και όσο καθυστερούν οι διαδικασίες, δυσκολεύουν τις κρατήσεις από την γείτονα χώρα. Υπάρχει ήδη πολύ έντονο ενδιαφέρον για να έρθουν στα νησιά μας και δεν έχει γίνει ακόμη τίποτε. Θεωρητικά, το μέτρο έπρεπε να είχε ξεκινήσει από την 1η Φεβρουαρίου 2024. Μετατοπίστηκε για την 1η Μαρτίου 2024 –κι ακόμη δεν ξέρουμε αν και κατά πόσο θα εφαρμοστεί. Αυτό σημαίνει στην πράξη, ότι επειδή οι πελάτες που θέλουν να επισκεφτούν από τώρα την Ρόδο και τα άλλα νησιά, δεν φρόντισαν να ζητήσουν βίζα με την προηγούμενη διαδικασία αναμένοντας τις εξελίξεις, αν δεν γίνει τίποτα σύντομα, δεν πρόκειται να έρθουν. Για να καταλάβετε, αυτή την στιγμή υπάρχουν 2.000 κρατήσεις από την Τουρκία μόνο προς την Ρόδο και την Κω –τόσο από το Μαρμαρίς όσο και από το Φετιγιέ- για να περάσουν το Μπαϊράμι (αρχές Απριλίου) και δεν έχει γίνει ακόμη τίποτε! Ενώ υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον, δεν προχωρούν οι εξελίξεις….».
Από την άλλη, το πρόβλημα εντοπίζεται τόσο στην υποστελέχωση όσο και στην έλλειψη υποδομών. Στο λιμάνι της Ρόδου, το κτήριο είναι υπό κατασκευή ενώ απαιτείται ενίσχυση και στα γκισέ (αφού απαιτούνται από δύο έως τρία).
«Στο λιμάνι, δεν θα γίνεται μόνον ο διαβατηριακός έλεγχος για την είσοδο – έξοδο του πλοίου. Θα είναι και για τα κρουαζιερόπλοια, για τις θαλαμηγούς, για τις ναυτολογήσεις και άλλες υπηρεσίες. Συνεπώς, δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι….» ανέφερε.
Είπε ακόμη, ότι από την ώρα που θα εφαρμοστεί το μέτρο με την εφταήμερη βίζα, τα νησιά μας, θα περιμένουν πάνω από 1,5 εκατομμύριο επισκέπτες από την Τουρκία –μόνον για το 2024, καθώς οι Τούρκοι ταξιδεύουν πάνω από 2-3 φορές κατά την διάρκεια του έτους: «Η ταξιδιωτική δύναμη της Τουρκίας ήταν πάνω από 500.000 άτομα που διοχετεύονται σε 10 λιμάνια, μέχρι πρότινος. Οι Τούρκοι επισκέπτες, είναι πελάτες με μεγάλη αγοραστική δύναμη και προτιμούν τα νησιά μας για τις αγορές τους. Αυτό, το είδαμε κατά την περίοδο των εορτών όπου στην Ρόδο, τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά ήρθαν πάνω από 700 Τούρκοι από τα απέναντι τουρκικά παράλια. Πάντα λέγαμε ότι είναι μια πολύ καλή αγορά για όλο τον χρόνο. Αισιοδοξούμε ότι θα είναι στην σωστή κατεύθυνση, καθώς ΔΕΝ μας έχουν δώσει ακόμη, ακριβή ημερομηνία για την εφαρμογή του μέτρου» -κατέληξε.
Σημειώνεται, ότι η 7ήμερη βίζα, θα μπορεί να χορηγείται και για ολόκληρα γκρουπ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου