Ειδήσεις

Σε διπλό κλοιό ο τουρισμός λίγο πριν την έναρξη της σεζόν

Όσοι γνωρίζουν καλά την ευρωπαϊκή τουριστική αγορά είχαν προειδοποιήσει εδώ και μήνες πως το ζήτημα της “ασφάλειας” του προορισμού θα είναι αυτό που θα καθορίσει φέτος- αλλά πολύ πιθανόν και τα επόμενα χρόνια- τις επιλογές των τουριστών. Μετά τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες, αλλά και στον απόηχο των χτυπημάτων στην Τουρκία, ο παράγοντας της ασφάλειας τίθεται ξανά στο προσκήνιο.

Ήδη όπως αναφέρουν επιχειρηματίες του τουρισμού, το “μούδιασμα” στις τουριστικές κρατήσεις μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στην πρωτεύουσα του Βελγίου ήταν αναμενόμενο και επηρεάζει μέχρι και τώρα και την Ελλάδα. Οι φόβοι για πανευρωπαϊκό πάγωμα των κρατήσεων επιβεβαιώθηκαν, με τους τουριστικούς φορείς να επαναλαμβάνουν πλέον στη διεθνή αγορά των tour operators πως η χώρα μας συνεχίζει να παραμένει ασφαλής προορισμός. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τους επόμενους μήνες και την εξέλιξη της σεζόν, καθώς κάθε απρόβλεπτο συμβάν μπορεί να ανατρέψει όλο τον προγραμματισμό.

Την ίδια ώρα, μεγάλη είναι η δυσαρέσκεια από την αδυναμία της Κυβέρνησης να ελέγξει το προσφυγικό, με την κατάσταση στην Ειδομένη, αλλά κυρίως στο λιμάνι του Πειραιά να προκαλεί δυσφορία. Φορείς του τουρισμού δηλώνουν προς κάθε κατεύθυνση πως η Ειδομένη θα πρέπει να εκκενωθεί άμεσα, και όσο δεν συμβαίνει αυτό, τόσο η εικόνα της χώρας και του τουρισμού της θα επιβαρύνεται καθημερινά και οι αρνητικές επιπτώσεις θα εντείνονται.

Σε αυτήν την κομβική στιγμή πάντως, και λίγο πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου από τα τέλη του Μαρτίου, οι παράγοντες του τουρισμού συνιστούν ψυχραιμία στους επιχειρηματίες, καθώς όπως όλα δείχνουν το φετινό καλοκαίρι αναμένεται να είναι δύσκολο και πιθανόν απρόβλεπτο.

Το θετικό είναι πως μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχουν μεταβολές στο ενδιαφέρον από τις δύο μεγάλες τουριστικές αγορές για την Ελλάδα, τη Γερμανία και τη Μεγάλη Βρετανία. Οι κρατήσεις δείχνουν να εξελίσσονται ομαλά, ενώ παράλληλα γίνεται προσπάθεια να τονωθεί η ζήτηση από τη Ρωσία. Αυτό όμως που προκαλεί προβληματισμό είναι το θέμα των εσόδων, δεδομένου πως όσο προχωρά οι σεζόν και οι ξενοδόχοι στηρίζονται στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, οι τιμές- και άρα και οι εισπράξεις- θα συμπιέζονται.

Πάντως ο τουρισμός δεν έκανε “καλό ποδαρικό” τον πρώτο μήνα της χρονιάς. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για τον Ιανουάριο, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις σημείωσαν μείωση 4,7% και διαμορφώθηκαν στα 161 εκατ. ευρώ, έναντι 169 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2015. Μείωση παρατηρήθηκε και στις ταξιδιωτικές πληρωμές κατά 18,2% (Ιανουάριος 2016: 129 εκατ. ευρώ, Ιανουάριος 2015: 158 εκατ. ευρώ). Η πτώση των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται κυρίως στη μείωση των αφίξεων κατά 7,8%, καθώς η μέση δαπάνη ανά ταξίδι αυξήθηκε κατά 3,4%.

 

capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου