Εναν «έντιμο συμβιβασμό» με τους «θεσμούς» ισχυρίζεται πως πέτυχε η κυβέρνηση για τα «κόκκινα» δάνεια, με την τροπολογία που κατέθεσε την Τρίτη, μετά τη φασαρία που σήκωσε για «μονομερείς ενέργειες» που θα διασφάλιζαν τάχα τα συμφέροντα των υπερχρεωμένων δανειοληπτών. Προφανώς εννοεί συμβιβασμό ανάμεσα στην ΕΚΤ και τους Ελληνες τραπεζίτες, σε βάρος όμως των λαϊκών νοικοκυριών.
Γιατί η κατάληξη του θεάτρου που στήθηκε τις προηγούμενες μέρες είναι η αλλαγή προς το χειρότερο του νομικού πλαισίου για την πρώτη κατοικία, που φέρνει χιλιάδες ακόμα λαϊκά νοικοκυριά αντιμέτωπα με τους εκβιασμούς των τραπεζών και τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς κυβέρνησης, ΕΕ και επιχειρηματικών ομίλων.
Στόχος τους είναι να θωρακιστούν οι τράπεζες από τα «κόκκινα» δάνεια, είτε «ρουφώντας» και το τελευταίο ευρώ από αυτούς που αποδεδειγμένα δεν έχουν να πληρώσουν, είτε μοσχοπουλώντας τα δάνεια στα διάφορα «κοράκια», είτε βγάζοντας τα σπίτια σε πλειστηριασμούς, προς όφελος των μετόχων τους και μεγάλων ομίλων real estate.
Δίπλα σ’ αυτά, το μεγαλύτερο «έπαθλο» που προσδοκά το κεφάλαιο από τον νέο γύρο της επίθεσης είναι ένα «υγιές» τραπεζικό σύστημα, χωρίς επικίνδυνα «ανοίγματα» και επισφάλειες, ικανό να χρηματοδοτήσει τα διάφορα σχέδια των μονοπωλιακών ομίλων για νέα κέρδη.
Με το στόχο αυτό δεν διαφωνεί η ΝΔ, ούτε τα άλλα αστικά κόμματα. ‘Αλλωστε, παρόμοια μέτρα πήραν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις για να στηρίξουν το τραπεζικό σύστημα, απλώνοντας δίχτυ προστασίας στις τράπεζες και τους επιχειρηματικούς ομίλους, που «καίγονται» να ξεφορτωθούν τα «κόκκινα» δάνεια. Γι’ αυτό, το μόνο που βρίσκουν να ψελλίσουν απέναντι στην τροπολογία της κυβέρνησης είναι κάποια μισόλογα για «αθέτηση των υποσχέσεων» και «κωλοτούμπες».
Για να κάμψουν τις λαϊκές αντιδράσεις και να καλλιεργήσουν την λογική του «μικρότερου κακού», κυβέρνηση και ΕΕ απειλούν εναλλακτικά με νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την οποία θα πληρώσει ξανά ο λαός, είτε μέσω της άγριας φορολογίας είτε με «κούρεμα» καταθέσεων. Οπου κι αν «κάτσει» η μπίλια του εκβιασμού, δηλαδή, «μονά – ζυγά» κερδίζει το κεφάλαιο.
Το μέγεθος της αντιλαϊκής επίθεσης περιγράφουν οι στόχοι που βάζουν: Την τριετία 2019 – 2021 οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν μειώσει κατά 35 δισ. ευρώ τα «κόκκινα» δάνεια (από 85 στα 55 δισ. ευρώ) και το ίδιο διάστημα προγραμματίζονται 130.000 πλειστηριασμοί, με τους οποίους θα βγουν στο σφυρί και χιλιάδες σπίτια λαϊκών οικογενειών.
Επομένως, όσα ψέματα κι αν πει η κυβέρνηση για να εξωραΐσει την άγρια πολιτική της, όσους ψευτοκαβγάδες κι αν στήσει με τα άλλα αστικά κόμματα για να συντηρήσει τις κάλπικες διαχωριστικές γραμμές τους, οι στόχοι αυτοί αποτελούν τη σφραγίδα του κεφαλαίου σε ένα ακόμα νομοθέτημα, που έρχεται κυριολεκτικά να τσακίσει το λαό για να στηρίξει τους επιχειρηματικούς ομίλους.
Για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνεται ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη που να ωφελεί ταυτόχρονα τα μονοπώλια και το λαό. Και ότι η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία του κεφαλαίου προϋποθέτουν διαρκώς νέα χτυπήματα στα δικαιώματα και στις ανάγκες των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.
Πραγματική διέξοδος για το λαό δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς σύγκρουση με αυτή την πολιτική, με τον αντιλαϊκό σχεδιασμό της κυβέρνησης, της ΕΕ, του κεφαλαίου και των κομμάτων του. Χωρίς σχέδιο και πλαίσιο πάλης που θα υπερασπίζεται τα σύγχρονα δικαιώματα και θα προβάλλει τις λαϊκές ανάγκες, απαιτώντας να πληρώσουν οι τράπεζες, συνολικά το κεφάλαιο, και όχι ο λαός.
Σημαντική συμβολή σ’ αυτόν τον αγώνα είναι η πρόταση νόμου για την ουσιαστική ανακούφιση των υπερχρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών την οποία κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή και προβλέπει:
- Διαγραφή 50% των οφειλών για στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια
- Πλήρη διαγραφή των τόκων από κεφαλαιοποίηση και ανατοκισμό
- «Πάγωμα» κάθε νέου τόκου για δύο χρόνια
- Αναστολή των οφειλών για τους ανέργους, για όσο καιρό διαρκεί η ανεργία
- Μείωση των οφειλών των ΕΒΕ, των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και των ψαράδων προς τα πιστωτικά ιδρύματα
- Παύση οποιασδήποτε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης ή άλλου αναγκαστικού μέτρου από τις τράπεζες
- Περιορισμό της υποθήκης στο ύψος του αρχικού δανείου
Η στάση της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων απέναντι σ’ αυτήν την τροπολογία, στη συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή, πρέπει να αποτελέσει κριτήριο ψήφου και ενίσχυσης του ΚΚΕ και στις τρεις κάλπες του Μάη.
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΝΟΤΙΑΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
Ρόδος, 28/03/19