Ένα νέο κεφάλαιο άνοιξε στον τουρισμό της Ρόδου μετά την πρωτοποριακή -όχι μόνο τοπικά αλλά πανελλαδικά- σύμπραξη της Κοιν.Σεπ «Ασκληπειάδες» με το πρακτορείο τουρισμού Gem Travel, για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών σε επισκέπτες που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα, στο πλαίσιο του προσβάσιμου τουρισμού.
Από τον Ιανουάριο, που έγινε η παρουσίαση του προγράμματος μέχρι σήμερα, το project “Accessible Rhodes” (www.accessible-rhodes.gr) έχει μεγάλη απήχηση στο εξωτερικό και ήδη, αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός κρατήσεων από επισκέπτες που αντιμετωπίζουν οποιασδήποτε μορφής αναπηρία.
“Προσβά́σιμος Τουρισμός» είναι ο τουρισμός και τα ταξίδια που είναι προσβάσιμα σε όλους τους ταξιδιώτες, με αναπηρία ή όχι, συμπεριλαμβανομέων και αυτών με την κινητικότητα, την ακοή, την όραση, γνωστική ή την πνευματική και ψυχολογική αναπηρία, τους ηλικιωμένους και τα άτομα με προσωρινές αναπηρίες. Η προσβασιμότητα εκτός από κοινωνική επιταγή, έχει και ισχυρή οικονομική βαρύτητα. Με βάση σχετικές έρευνες, τα ελληνικά ξενοδοχεία μπορούν ν’ αυξήσουν τουλάχιστον κατά 35% τα έσοδά τους, εάν επενδύσουν στην προσβασιμότητα.
To “Accesible Rhodes” (Προσβάσιμη Ρόδος) είναι μια ιδιωτική πρωτοβουλία και ένα συλλογικό πρότζεκτ που έχει ένα και μοναδικό όραμα: Να είναι ο τουρισμός στη Ρόδο μια εμπειρία που μπορούν να την απολαύσουν όλοι. Να μπορούν να απολαύσουν τις διακοπές τους με ασφάλεια, αξιοπρέπεια και με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες τους.
Σκοπός είναι η παροχή άψογων τουριστικών υπηρεσιών, όπως μετακινήσεις, εκδρομές και παροχή εξοπλισμού σε άτομα με αναπηρίες, ώστε να έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τις διακοπές τους στη Ρόδο. Παράλληλα, σκοπός είναι η ορθή και τεκμηριωμένη πληροφόρηση των ατόμων με αναπηρίες σχετικά με προσβάσιμα ξενοδοχεία, προσβάσιμους προορισμούς κλπ. προσωποποιημένα και με βάση τις ανάγκες τους.
Στο πλαίσιο αυτό, παρέχονται υπηρεσίες όπως εκδρομές με ειδικά διαμορφωμένο όχημα εντός και εκτός πόλης, ώστε να έχει την ευκαιρία ο επισκέπτης μαζί με τους συνοδούς του να επισκεφτούν αξιοθέατα, αρχαιολογικούς χώρους και ενδιαφέροντα τουριστικά σημεία του νησιού. Σε περίπτωση που οι πελάτες επιθυμούν και υπηρεσίες ξενάγησης, αυτές παρέχονται σε συνεννόηση με την Ένωση Ξεναγών Ρόδου.
Επιπλέον διατίθενται:
-Χειροκίνητα και ηλεκτροκίνητα αναπηρικά αμαξίδια
-Ειδικό όχημα μεταφοράς ατόμου με αναπηρία στη θάλασσα, το οποίο παρέχει στο χρήστη την δυνατότητα να μεταβεί και μέσα στη θάλασσα για να κολυμπήσει
-Ειδική συσκευή για την διευκόλυνση χρήσης τουαλέτας και μπάνιου
-Ατομικός γερανός μεταφοράς ατόμου με αναπηρία
-Μηχανισμός που προσαρτάται στο αναπηρικό αμαξίδιο και επιτρέπει την προσέγγιση σε χώρους όπου υπάρχουν σκαλοπάτια. Αυτός ο μηχανισμός εξυπηρετεί ιδιαίτερα τα άτομα που επιθυμούν να επισκεφτούν τουριστικά αξιοθέατα και αρχαιολογικούς χώρους του νησιού , όπου δεν υπάρχει πρόσβαση για άτομα με αναπηρία
-Πτυσσόμενες ράμπες
-Μπαστούνι τυφλού
-Νοσοκομειακά κρεβάτια
-Γερανάκι/Αναβατόριο ανύψωσης και μεταφοράς ασθενών
-Περιπατητήρας ” Π” τροχήλατος
-Περιπατητήρας ” Π”
-Πατερίτσες καναδικού τύπου.
Όπως εξήγησε στη «δ» ο πρόεδρος της Κοιν. Σεπ «Ασκληπειάδες» πρόκειται για εξοπλισμό που δεν είναι εύκολο να μεταφερθεί, δυσχεραίνοντας ακόμα περισσότερο τις μετακινήσεις Ατόμων Με Αναπηρίες. Όμως, όπως είπε, το καινοτόμο αυτό πρόγραμμα έχει ανοίξει νέους ορίζοντες διευκολύνοντας την μεταφορά και διαμονή ΑΜΕΑ στη Ρόδο, καθώς υπάρχει διαθέσιμος εξοπλισμός προς ενοικίαση που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα αναγκών, γι αυτό και το πρόγραμμα ήδη τυγχάνει μεγάλης ανταπόκρισης από εν δυνάμει επισκέπτες, ξεπερνώντας ακόμα και τις αρχικές, αισιόδοξες, εκτιμήσεις.
Σύμφωνα με τον κ. Ζηδιανάκη, πρόεδρο της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Νοτίου Αιγαίου, ο στόχος να καταστεί η Ρόδος σημείο αναφοράς για τον προσβάσιμο τουρισμό δεν απέχει, αν συνεργαστούν όλοι οι φορείς, δημόσιου και ιδιωτικού χαρακτήρα και οι εμπλεκόμενοι με τον τουρισμό επαγγελματίες.
Στη διαδικτυακή πλατφόρμα www.accessible-rhodes.gr, την οποία ανέλαβε η «Dingo Marketing Team» οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν πληροφορίες για τα προσβάσιμα δημόσια κτήρια, τους αρχαιολογικούς χώρους, τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, τις παραλίες και τις παρεχόμενες υπηρεσίες και στόχος, όπως είπε ο κ. Μ. Ζηδιανάκης, είναι ο αριθμός τους να αυξηθεί και να δημιουργηθεί ένα δίκτυο καταστημάτων και υπηρεσιών, ώστε ο τουρισμός στη Ρόδο να καταστεί «Τουρισμός Για Ολους».
Επί του παρόντος το εγχείρημα αυτό που αποτελεί μια σημαντική καινοτομία τοπικά, και όχι μόνο, φαίνεται ότι μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη του δικτύου, αρκεί και οι τοπικοί φορείς να συνδράμουν στη διαμόρφωση και στην ενίσχυσή του.
«Χωρίς να εθελοτυφλούμε, γνωρίζουμε ότι μέχρι τώρα οι παροχές υπηρεσιών φιλοξενίας σε άτομα με αναπηρία ήταν σε εμβρυακά επίπεδα. Έχοντας μελετήσει και κατανοήσει το λεπτό αυτό θέμα, θέλουμε να εστιάσουμε σε δύο κύρια στοιχεία.
Το πρώτο αφορά στις δομές του νησιού για τα άτομα με αναπηρίες, την εκπαίδευση εξειδικευμένου προσωπικού εξυπηρέτησής τους, την διάθεση ειδικού εξοπλισμού και την μετακίνησή τους με ειδικά διαμορφωμένα λεωφορεία σε οποιοδήποτε προορισμό. Σε πολλές ξενοδοχειακές μονάδες και επιχειρήσεις εστίασης έχει γίνει μια μικρή προσπάθεια ώστε κάποιοι χώροι να διαμορφωθούν κατάλληλα. Τα σημεία αυτά είναι φυσικά ελάχιστα και μεγάλο μέρος της προσπάθειάς μας αφιερώνεται σε αυτά. Θέλουμε να πληθύνουν και να εξατομικευτούν στις συγκεκριμένες ανάγκες του κάθε επισκέπτη που επιλέγει τη Ρόδο για τις διακοπές του. Το δεύτερο κομμάτι αφορά στην ενημέρωση. Μέσα από ενέργειες που θα ακολουθήσουν, οραματιζόμαστε ότι όλοι οι πολίτες της Ρόδου θα παρακινηθούν, στηρίζοντας το έργο μας.
Στους πολίτες εντάσσουμε και τους επιχειρηματίες, οι οποίοι ως συνοδοιπόροι των ατόμων με αναπηρία, μόνο οφέλη μπορούν να δουν, τόσο σε ατομικό αλλά και σε κοινωνικό πλαίσιο. Παράλληλα με τα παραπάνω, μέρος αυτής της τεράστιας ενημερωτικής καμπάνιας είναι η πληροφόρηση των επισκεπτών και των τουριστικών πρακτορείων για τις νέες παροχές που προσφέρει το νησί μας. Με κάθε βήμα που διανύεται προς τον σκοπό αυτό, η Ρόδος μετατρέπεται σε έναν προσβάσιμο προορισμό για όλους και ευελπιστούμε να γίνει νησί-ορόσημο του παγκόσμιου τουρισμού.
Το έντονο ενδιαφέρον και οι αυξημένες κρατήσεις επισκεπτών με αναπηρία, δείχνουν ότι είμαστε σε πολύ καλό δρόμο», ανέφερε ο κ. Μ. Ζηδιανάκης που κάλεσε την τοπική κοινωνία, τους φορείς και τους επαγγελματίες να στηρίξουν την μεγάλη αυτή προσπάθεια.
Να σημειωθεί ότι ένας στους 5 ανθρώπους έχουν κάποιου είδους αναπηρία και περίπου το 88% των ανθρώπων με αναπηρία κάνει διακοπές κάθε χρόνο, με το 12% της ευρωπαϊκής αγοράς να απευθύνεται στα άτομα αυτά.