Αθλητικά

Οι εξελίξεις που οδήγησαν στην αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων

Όπως όλα έδειχναν, οι Ολυμπιακοί Αγώνες οδηγήθηκαν και επίσημα σε αναβολή, μετά το 2020 και μέχρι το καλοκαίρι για το 2021.

Οι τελευταίες καθοριστικές εξελίξεις κι ενδείξεις για την αναβολή ήταν οι εξής:

  • Η πανδημία κατά κύριο λόγο εντείνεται και τα προβλήματα είναι πολλά – και βέβαια οι προτεραιότητες άλλες.
  • Αυστραλία και Καναδάς δήλωσαν πως δεν θα λάβουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες αν ισχύσουν οι προγραμματισμένες ημερομηνίες.
  • Από τις ΗΠΑ επίσης προτάθηκε αναβολή, καθώς έγιναν και μεγάλες δημοσκοπήσεις αθλητών ιδιαίτερα αρνητικές.
  • Παράγοντες της ΔΟΕ και όχι μόνο μιλούσαν όλο και πιο ανοικτά για αναβολή.
  • Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας παρουσιάστηκε πλέον επίσης υπέρ της αναβολής και βρισκόταν σε επικοινωνία με τον Πρόεδρο της ΔΟΕ και παρότι αρχικά η ΔΟΕ μιλούσε για εβδομάδες, η απόφαη για αναβολή θα ήτνα άμεση – με τις ημερομηνίες πιθανότατα να γίνονται γνωστές μέσα στον Μάρτιο.
  • Οι πιέσεις για γρήγορη απόφαση ήταν -και είναι- πολλές, καθώς κάθε καθυστέρηση έχει αντίκτυπο στους αθλητές αλλά και σε όσους εμπλέκονται γενικότερα.
  • Η εκδοχή του να γίνονταν φέτος αργότερα δεν έδινε αρκετές εγγυήσεις πως τόσο στο θέμα της πανδημίας του κορωνοιού θα έχει ξεπεραστεί όσο και πως θα είναι εντάξει όσα έχουν να κάνουν με διαδικασία πρόκρισης και αγωνιστική κατάσταση.

Η Ιαπωνία άλλαξε στάση

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Shinzo Abe που είχε και σχετική συζήτηση στη Βουλή, είπε πως “Στο αν μπορούν να διεξαχθούν οι Αγώνες, δεν νομίζω ότι ο κόσμος βρίσκεται σε μια τέτοια κατάσταση. Θέλω να διεξαχθούν οι Αγώνες του Τόκιο σε πλήρη μορφή, όπου όλες οι χώρες μπορούν να παρευρεθούν. Αν δεν μπορέσουμε να την κάνουμε με πλήρη τρόπο, νομίζω ότι δεν έχω άλλη επιλογή από το να αποφασίσω να την αναβάλω δίνοντας προτεραιότητα στους αθλητές .”

Ερωτηματολόγια και αρνητική διάθεση ΗΠΑ

Η Ολυμπιακή Επιτροπή των ΗΠΑ έκανε έρευνα με ερωτηματολόγιο σε πλήθος αθλητών διαφόρων αθλημάτων που είχαν στόχο τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Αντίστοιχα στο στίβο και η κίνηση Athletics Association με τους Christian Taylor και Emma Coburn επικεφαλής με ένα αντίστοιχα μεγάλο δείγμα άνω των 4000 αθλητών στίβου όπου σχεδόν 80% επιθυμεί αναβολή ενώ κοντά στο 90% δήλωσε πως η προετοιμασία έχει επηρεαστεί αρνητικά.

Η Ολυμπιακή Επιτροπή των ΗΠΑ έκανε την έρευνα μεταξύ μεγάλου αριθμού αθλητών της από 59 εκ των 63 Ολυμπιακών αθλημάτων. Από του 4000 όπου έστειλε ερωτηματολόγιο ανταποκρίθηκαν οι 1780, μεταξύ τους ήταν 603 αθλητές-τριες στίβου.
Λιγότερο από το 10% συνέχιζε κανονικά την προπόνηση ενώ ένα 25% δεν μπορούσε καν να προπονηθεί.
Τα 2/3 θεωρεί πως είναι ρίσκο για την υγεία η συνέχεια, ενώ αντίστοιχο και μεγαλύτερο ποσοστό ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν θα είναι δίκαιοι αν γίνουν στην προγραμματισμένη περίοδο και σχεδόν όλοι επιθυμούν αναβολή.

“Το βασικό συμπέρασμα από αυτή την μεγάλη ανταπόκριση των αθλητών είναι πως, ακόμα και αν οι προσωρινές ανησυχίες για την υγεία μπορεί να μειωθούν μέχρι το καλοκαίρι, οι τεράστιες διακοπές στο προπονητικό περιβάλλον, στους ελέγχους ντόπινγκ και στη διαδικασία της αξιολόγησης δεν μπορούν να ξεπεραστούν σε ικανοποιητικό βαθμό. Συνεπώς, είναι ξεκάθαρο ότι ο δρόμος προς την αναβολή είναι ο πιο ελπιδοφόρος και εμείς ενθαρρύνουμε τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε οι Αγώνες να διεξαχθούν υπό ασφαλείς και δίκαιες συνθήκες για όλους τους συμμετέχοντες.”

Το κόστος της αναβολής

Η αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων Τόκιο 2020 λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, σε νεότερη ημερομηνία «…όχι αργότερα από το καλοκαίρι του 2021», όπως ανέφερε η ΔΟΕ στην επίσημη ανακοίνωσή της, δημιουργεί αυτομάτως ένα τεράστιο «ντόμινο» στον παγκόσμιο αθλητισμό και δη στις -απαιτούμενες πλέον- αλλαγές στις ημερομηνίες πολλών μεγάλων διοργανώσεων, όλων των αθλημάτων.

Οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες ματαιώθηκαν στην 124η ιστορία τους μόνο σε εποχές πολέμου: το 1916 (Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος) και το 1940, 1944 (Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος). Πέραν ωστόσο, του «ιστορικού» της σημερινής συνθήκης εκτάκτου ανάγκης που διαμορφώθηκε μετά την έξαρση του ιού COVID-19 και θα πάρει κάποια στιγμή τη θέση του στα βιβλία της ιστορίας, η αναβολή των Αγώνων, «γεννάει» και μία σειρά από πολύ σοβαρά ζητήματα τα οποία θα κληθεί να διαχειριστεί τους επόμενους μήνες η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, οι κατά χώρα Ολυμπιακές Επιτροπές και όλες οι μεγάλες ομοσπονδίες ανά την υφήλιο. Προκειμένου να μπορέσει να καταστεί λειτουργική η γιορτή του αθλητισμού, κόστους 11,9 δις Euro, η οποία προς το παρόν μπαίνει στην «κατάψυξη» λόγω του κορωνοϊού.

Το άρθρο 66 του επίσημου συμβολαίου της ΔΟΕ με το «Τόκιο 2020» έδινε το δικαίωμα στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, να «αποσύρει τους Αγώνες από την πόλη, εφόσον το απαιτήσουν “ειδικές συνθήκες”». Κι αυτό έγινε το μεσημέρι της Τρίτης (24/03) μετά την καθοριστική επαφή του προέδρου της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ, με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο ‘Αμπε, οι οποίοι αποφάσισαν την αναβολή των αγώνων και ήδη επεξεργάζονται τα σενάρια της επόμενης μέρας, αλλά και την αναπροσαρμογή του συμβολαίου τους για το «Τόκιο 2020».
Ο πρώτος υπολογισμός των κύκλων της ιαπωνικής οικονομίας έκανε λόγο για μία τεράστια οικονομική «ζημιά», που θα επιβαρύνει τη «χώρα του ανατέλλοντος ηλίου», κατά περίπου 5,4 δις Euro!

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν κι ένα σωρό άλλες «μαύρες τρύπες» ανά την υφήλιο. Όπως ανέφεραν τα αγγλικά Μ.Μ.Ε., η Βρετανική Ολυμπιακή Επιτροπή ψάχνει ήδη διασφαλίσει για τον προγραμματισμό των χορηγιών της, ο οποίος ανερχόταν στα 60 εκατ. λίρες (65,3 εκατ. Euro) και ήδη στράφηκε προς την αγγλική κυβέρνηση για… υποστήριξη.

Αναβολή Ολυμπιακών Αγώνων Τόκιο 2020: Η… ασφάλιση της ΔΟΕ

Εκτός από την ιαπωνική οικονομία, η αναβολή των Αγώνων θα δημιουργήσει «πληγές» και επιπτώσεις και στα οικονομικά της ΔΟΕ.
Πριν από δύο εβδομάδες, ο Μπαχ δήλωσε ότι δεν υπάρχει «εναλλακτικό σχέδιο», εντούτοις η ΔΟΕ έχει ήδη δημιουργήσει «αποθεματικά», ύψους περίπου 763 εκατ. Euro, σε περίπτωση απώλειας των Αγώνων. Ποσό που θα της επέτρεπε να εξακολουθήσει να υποστηρίζει τις διεθνείς αθλητικές ομοσπονδίες και τις εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές. Παράλληλα, ασφαλιστικοί κύκλοι της Αγγλίας αναφέρουν πως η ΔΟΕ έχει ήδη δαπανήσει περίπου 21,8 εκατ. Euro για την ασφάλιση του μεγαλύτερου μέρους της επένδυσης των 872 εκατ. Euro, που «αντλεί» από κάθε διοργάνωση, θερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Οι ίδιοι κύκλοι μάλιστα επισημαίνουν πως οι μεγάλες ασφαλιστικές εταιρίες του Λονδίνου (στις οποίες απευθύνεται η ΔΟΕ όλα αυτά τα χρόνια), θα υποστούν ένα «χτύπημα» που μπορεί και να ξεπεράσει το 1 δις Euro!

Επιπλέον, εκτός από τις απαιτήσεις των διοργανωτών, θα υπάρξουν αξιώσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων από ραδιοτηλεοπτικούς φορείς, διαφημιστικές εταιρίες, χορηγούς και ξενοδοχεία.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου