Ειδήσεις

Χρήσιμο, αλλά όχι τέλειο εργαλείο το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Από τη στιγμή κατά την οποία οι άνθρωποι εμβολιαστούν έναντι του κορωνοϊού, θα είναι πιο ασφαλές να φάνε έξω, να πετάξουν με το αεροπλάνο, να παρακολουθήσουν μία συναυλία ή μία ταινία, να ασκηθούν στο γυμναστήριο, να πάνε στο γραφείο ή να περάσουν τα σύνορα – κι αυτό υπό τον όρο ότι, όταν βρίσκονται σε εσωτερικούς χώρους, φορούν μάσκες, τηρούν αποστάσεις και αποφεύγουν τις συναθροίσεις.

Ο τρόπος να αποδείξουν πως ακολουθούν αυτήν την πολιτική προστασίας είναι να επιδείξουν ένα διαβατήριο εμβολιασμού ίσως και με τη μορφή μιας εφαρμογής στο κινητό. Το Ισραήλ, η Ε.Ε. και άλλες κυβερνήσεις θεσπίζουν τέτοιου είδους έγγραφα, ενώ και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξετάζει το εάν μπορούν να αποκτήσουν αντίστοιχα και οι ΗΠΑ. Ωστόσο, έχουν διατυπωθεί αντιρρήσεις, μεταξύ των οποίων και εκ μέρους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, διότι μία τέτοια ρύθμιση θα οξύνει τις ανισότητες, θα υπονομεύσει την ιδιωτικότητα ή απλώς δεν θα φέρει αποτελέσματα. Αυτές οι ανησυχίες πρέπει να εξετασθούν, αλλά όχι να ακυρώσουν ένα χρήσιμο εργαλείο, που θα επισπεύσει την επιστροφή στην κανονική ζωή. Πρώτον, ας δούμε την έννοια της ανισότητας. «Τα εμβόλια δεν είναι σε επάρκεια στον πλανήτη και σίγουρα δεν είναι διαθέσιμα σε ισότιμη βάση», παρατηρεί ο διευθυντής του τμήματος κρίσεων δημόσιας υγείας στον ΠΟΕ Μάικλ Ράιαν. Οπότε, τα πιστοποιητικά θα εκτραχύνουν την κατάσταση.

Σαφώς το πρόγραμμα εμβολιασμών θα πρέπει να αναπτύσσεται με το κριτήριο της ισοτιμίας και να ληφθεί υπόψη ότι τα διαβατήρια δεν θα κάνουν πιο δύσκολη τη συνθήκη. Η απόδειξη του εμβολιασμού θα μπορούσε να λάβει και άλλη μορφή πέραν της οθόνης του κινητού, οπότε να μην αποκλείονται ομάδες πληθυσμού. Ωστόσο, το βασικό ζητούμενο είναι να διεκπεραιωθούν τα εμβολιαστικά προγράμματα όσο το ταχύτερο δυνατόν και όσο πιο ισότιμα και εντός και εκτός των συνόρων. Το να απαγορεύεις την ελεύθερη μετακίνηση εμβολιασμένων ανθρώπων, που περιορισμένο κίνδυνο έχουν να μεταδώσουν την ασθένεια, και πάλι αδικία είναι. Μία ακόμα ένσταση έχει να κάνει με τα ατομικά στοιχεία. Ενα πιστοποιητικό, όμως, δεν θα παράσχει λεπτομέρειες για τεστ, άλλα θέματα υγείας ή δόσεις εμβολίων.

Ενα παράδειγμα συνιστά το CommonΡass, ένα ψηφιακό διαβατήριο, που επινόησε ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Commons Ρroject σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Αυτό θα έχει πρόσβαση στα στοιχεία του εμβολιασμού και τα εργαστηριακά αποτελέσματα, αλλά η χρήση τους θα αφορά την επικύρωση του εμβολιασμού και της κατάσταση της τυχόν λοίμωξης. Τέλος, το εάν το πιστοποιητικό έχει αποτέλεσμα, αυτό που μπορεί να πει κανείς είναι πως το φέρον άτομο έχει πολύ μικρότερη πιθανότητα να εκθέσει τρίτους σε κίνδυνο – άλλωστε, το πιστοποιητικό αφορά μία προσωρινή κατάσταση, διευκολύνοντας παράλληλα πάμπολλες δραστηριότητες, από τις εταιρείες έως τα εστιατόρια, τα καφέ και τα αεροπλάνα να επανέλθουν στην κανονικότητα.

Πηγή: kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου