Τοπικές Ειδήσεις

Δεν δόθηκε λύση στο θέμα των επαπειλούμενων κατεδαφίσεων στα Στεγνά!

• Υπήρξαν όμως διθυραμβικές ανακοινώσεις από πολιτικούς • Αποχώρησαν τα ΜΑΤ και οι μπουλντόζες • Πώς έχει το καθεστώς στην περιοχή

Με διθυραμβικές ανακοινώσεις πολιτικοί ενημέρωσαν χθες με αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και με δελτία τύπου, ότι κατόπιν ενεργειών τους, επιτεύχθηκε η αναστολή των κατεδαφίσεων δασικών αυθαιρέτων στην περιοχή των Στεγνών και η απομάκρυνση των δύο διμοιριών των ΜΑΤ από το Σύνταγμα στην Αθήνα και μια Ο.Π.Κ.Ε. από την Αττική, που συνέδραμαν αστυνομική δύναμη της Α’ Αστυνομικής Διεύθυνσης Δωδεκανήσου προκειμένου, παρουσία εκπροσώπου της Εισαγγελικής Αρχής, να καταστείλουν οποιαδήποτε αντίδραση προκύψει κατά την διάρκεια προγραμματισμένων κατεδαφίσεων σε εκτέλεση αμετάκλητων πρωτοκόλλων.
Πρόκειται για μια προσωρινή λύση που προφανώς δεν εξυπηρετεί τους κατοίκους της περιοχής που πλήττονται και πολύ περισσότερο το κοινό περί δικαίου αίσθημα καθώς περνά μηνύματα εξαιρετικά επικίνδυνα σε ένα κράτος δικαίου.
Κανείς μα κανείς δεν επιθυμεί και επιδιώκει την καταστροφή περιουσιών συμπολιτών του αλλά αν οι πολιτικοί παράγοντες που κατά τ’ αλλα κόπτονται για την τάξη, ήθελαν πραγματικά να δοθεί λύση, αυτή θα έπρεπε να δοθεί με νομοθετική ρύθμιση, οριστικά και αμετάκλητα.
Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν για τους βουλευτές του νομού να φέρουν προς ψήφιση νομοθετική ρύθμιση για την τακτοποίηση με όρους ή όχι όλων των αυθαιρέτων του είδους.
Γιατί για τα δασικά αυθαίρετα δεν έχει δοθεί ακόμη καμία λύση ενώ για τα παραλιακά μερίδα αυτών που με τον τελευταίο νόμο που ψηφίστηκε λογίζονται ότι ανήκουν πλέον στην ιδιωτική περιουσία του δημοσίου και δεν έχουν κοινόχρηστο χαρακτήρα δύνανται να εξαγοραστούν από τους φερόμενους ως καταπατητές.
Σε κάθε περίπτωση, λύση χθες δεν δόθηκε αλλά μόνο μια επικοινωνιακή διαχείριση μιας κατάστασης που θα μπορούσε να εκτραπεί και να οδηγήσει σε επεισόδια και μάλιστα σε live μετάδοση καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας που από χθες το πρωί ευρίσκοντο στην περιοχή.
Οι κατεδαφίσεις μάλιστα δεν σταματούν, αλλά μετά την ολοκλήρωση του κύκλου του έργου στα δασικά ακίνητα σειρά παίρνουν τα παραλιακά αυθαίρετα μεταξύ των οποίων, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, συγκαταλέγονται και ορισμένα σε ξενοδοχειακές μονάδες.


Θυμίζουμε ότι στο τελευταίο διάστημα υπήρξε σειρά συναντήσεων με τοπικούς φορείς, εκπροσώπους της Ιεράς Μητρόπολης Ρόδου αλλά και πολιτικούς παράγοντες για την αναστολή των κατεδαφίσεων που όμως δεν τελεσφόρησαν.
Χθες είχε προγραμματιστεί η κατεδάφιση 5 ακινήτων στα Στεγνά, ένα στην περιοχή Κατσιλιμιός και ένα στην περιοχή του Πετρώνα. Επιπλέον είχε προγραμματιστεί κατεδάφιση στην Παναγιά Τσαμπίκα την Ψηλή που ομοίως ματαιώθηκε.
Συνολικά προβλέπεται στη Ρόδο η κατεδάφιση 219 τελεσίδικων πρωτοκόλλων αυθαιρέτων, εκ των οποίων 135 σε αιγιαλό, 54 σε δάση και 30 πολεοδομικά.
Η ιδιομορφία με τα αυθαίρετα στην περιοχή των Στεγνών έγκειται στα εξής:
Στην ιδιοκτησία της Ιεράς Μονής Τσαμπίκας Αρχαγγέλου Ρόδου έχουν περιέλθει δυνάμει της υπ’ αριθ. ΔK 5011/78/3627/80/21-4-1994 απόφασης απόδοσης του νομάρχη Δωδεκανήσου, νομίμως μεταγραφείσης στα αντίστοιχα κτηματολογικά βιβλία, 25 στρέμματα της υπ’ αριθμ. 4208 μερίδας γαιών Αρχαγγέλου, στα Στεγνά.
Το τμήμα των 25 στρεμμάτων της μερίδας αυτής (ονοματίστηκε ΚΜ4208/ΑΕ) παραχωρήθηκε στην Ιερά Μονή Τσαμπίκας Αρχαγγέλου Ρόδου από τον τότε νομάρχη σε μια προσπάθεια «τακτοποίησης» των καταπατητών αυτής και ρυθμίσεων του μείζονος θέματος των αυθαιρεσιών μεγέθους που είχαν γίνει στην περιοχή.
Μετά την παραχώρησή της στην ιδιοκτησία της Ιεράς Μονής την 21η Απριλίου 1994 η μερίδα ΚΜ4208 με εκθέτη ΑΕ, συνολικού εμβαδού 25 στρεμμάτων στα Στεγνά απώλεσε τον δημόσιο χαρακτήρα της και κατέστη ιδιωτική.
Σε εφαρμογή μάλιστα των προβλεπόμενων από τον κτηματολογικό κανονισμό Δωδεκανήσου, που επιτρέπει την χρησικτησία και εκκλησιαστικών ακινήτων κατέστη ταυτόχρονα «ελεύθερη» διεκδικήσεων τμημάτων της από καταπατητές.


Ακολούθησαν αιτήσεις χρησικτησίας που έγιναν δεκτές και στην πορεία η Διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσου, μετά από αυτοψία που διενήργησε στην μερίδα κατόπιν πολλών καταγγελιών για καταπατήσεις δημοσίων, εκκλησιαστικών και δασικών εκτάσεων στην περιοχή, εξέδωσε 7 χρόνια μετά την απόφαση απόδοσής της στην Ιερά Μονή Τσαμπίκας Αρχαγγέλου Ρόδου, την υπ’ αριθμ. πρωτ. 4539/ΠE/27-2-2001 πράξη χαρακτηρισμού σύμφωνα με την οποία ολόκληρη η μερίδα αυτή αποτελεί «Δάσος Tραχείας Πεύκης».
Εν ολίγοις η Διεύθυνση Δασών, έκρινε εμμέσως πλην σαφώς ότι κακώς ο τότε νομάρχης Δωδεκανήσου απέδωσε το 1994 τα 25 αυτά στρέμματα στην Ιερά Μονή Τσαμπίκας Αρχαγγέλου Ρόδου για τακτοποίηση των καταπατητών και των αυθαιρέτων, από τη στιγμή που το τμήμα αυτό της μερίδας ΚΜ4208 γαιών Αρχαγγέλου ήταν εξ’ ολοκλήρου δασικό.
Τα ζητήματα τα οποία ανακύπτουν είναι δύο:
Α) αν τα κτίσματα είναι αυθαίρετα κατά τον χρόνο ανέγερσής τους. Τα ανεγερθέντα στην ως άνω έκταση σχεδόν στο σύνολό τους έχουν ανεγερθεί προ της ισχύος του ν. 1892/1990, με βάση τον οποίο διατάχθηκε η κατεδάφιση των κτισμάτων. Επομένως δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του αναφερόμενου νόμου. Πέραν όμως τούτου, τα εν λόγω κτίσματα έχουν νομιμοποιηθεί δια της εντάξεώς τους στις διατάξεις του ν. 4495/2017.
Β) αν έχουν ανεγερθεί εντός δασικής έκτασης.
Κάτω από αυτό το πρίσμα οι αυθαιρεσίες-παρανομίες των καταπατητών έχουν νομιμοποιηθεί, για μεν τα κτίσματα λόγω του νόμου περί νομιμοποίησης των αυθαιρέτων, για δε το έδαφος λόγω χρησικτησίας επιτρεπόμενης μέχρι την ψήφιση του νόμου 4301/2014.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου