Προκαλούνται αλυσιδωτές ανατιμήσεις και σε μια σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες
Πονοκέφαλο προκαλεί στην έναρξη της τουριστικής περιόδου η αύξηση των τιμών καυσίμων, με την μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης να βρίσκεται σταθερά πάνω από τα 2 ευρώ στα Δωδεκάνησα και στις Κυκλάδες και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να εξακολουθεί να κρατά τα σκήπτρα με την ακριβότερη βενζίνη σε όλη τη χώρα!
Χθες Τετάρτη στον νομό Δωδεκανήσου η υψηλότερη τιμή καυσίμων «σκαρφάλωσε» στα 2,320 ευρώ (!) με την μέση τιμή να αγγίζει τα 2,089 ευρώ προκαλώντας σοκ και δέος, αφού η αύξηση της τιμής των καυσίμων προκαλεί αλυσιδωτές ανατιμήσεις και σε μια σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες σε μια περίοδο που η τσέπη των καταναλωτών αλλά και των επιχειρηματιών δεν «σηκώνει» άλλες επιβαρύνσεις.
Η ανησυχία μεγαλώνει ακόμα περισσότερο αφού το βάρος των ανατιμήσεων σχεδόν πάντα μετακυλίεται στους καταναλωτές και ενόψει της εορτής του Πάσχα, ο προβληματισμός εντείνεται ακόμα περισσότερο για το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού αλλά και των μετακινήσεων των ταξιδιωτών.
Το γεγονός πως είθισται τις περιόδους των εορτών, όπως είναι το Πάσχα, η τιμή των καυσίμων λόγω της αυξημένης ζήτησης να ανεβαίνει σε συνδυασμό με τους δύο ενεργούς πολέμους προοιωνίζοντας δυσάρεστες εξελίξεις, με τα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου να είναι πάντα αυτά που «σέρνουν» πρώτα τον χορό των ανατιμήσεων στη βενζίνη.
Ενδεικτικά, χθες Τετάρτη, η τιμή της αμόλυβδης στη Ρόδο έφτασε τα 2,209 ευρώ με την μέση τιμή να διαμορφώνεται στα 2,060 ευρώ, στη Σύμη έφτασε τα 2,180 ευρώ με την μέση τιμή να διαμορφώνεται στα 2,135, στην Κω η τιμή της αμόλυβδης έφτασε στα 2,199 ευρώ με την μέση τιμή να αγγίζει τα 2,067, στη Λέρο έφτασε τα 2,259 με την μέση τιμή να αγγίζει τα 2,138 ευρώ, στην Κάλυμνο η τιμή της αμόλυβδης άγγιξε τα 2,199 με την μέση τιμή να αγγίζει τα 2,070 ευρώ, στην Κάρπαθο έφτασε τα 2,170 ευρώ με την μέση τιμή να φτάνει τα 2,142 ευρώ, στην Πάτμο έφτασε τα 2.179 ευρώ με την μέση τιμή να κυμαίνεται στα 2,199, στην Νίσυρο έφτασε τα 2,320 ευρώ, στην Τήλο τα 2,130, στο Αγαθονήσι τα 2,258 ευρώ, στο Καστελλόριζο τα 2,270 και στους Λειψούς η τιμή της αμόλυβδης έφτασε στα 2,259 ευρώ.
Η κατάσταση αυτή με τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες να έχουν την υψηλότερη τιμή καυσίμων πανελλαδικά, τείνει πλέον να παγιωθεί οδηγώντας σε μια βίαιη ανακατανομή των εσόδων-εξόδων των κατοίκων των νησιών οι οποίοι αδυνατούν να διαχειριστούν τη λαίλαπα των συνεχόμενων ανατιμήσεων που έχει βγάλει εκτός προϋπολογισμού τα νοικοκυριά.
Οι σημαντικότερες ανατιμήσεις παρουσιάζονται στα λαχανικά, στα φρούτα, στα έλαια και ακολουθούν το κρέας και τα ζωικά παράγωγα, όπως επίσης σημαντικές ανατιμήσεις καταγράφονται και στην παροχή υπηρεσιών.
Η αύξηση των καυσίμων, προκαλεί σοκ στα νησιά κι έχει οδηγήσει σε ένα ντόμινο ανατιμήσεων σε μια ευρεία γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών τινάζοντας στον αέρα τον οικογενειακό προϋπολογισμό αλλά και τον προγραμματισμό των επιχειρήσεων.
Η αύξηση του μεταφορικού κόστους έχει αυξηθεί σημαντικά και σε ένα μεγάλο βαθμό μετακυλίεται στον καταναλωτή αφού είναι σχεδόν αδύνατον να απορροφήσει ο έμπορος ή η επιχείρηση τη διαφορά του κόστους. Ακόμα μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα στα μικρά νησιά, που πρέπει να επιβαρυνθούν και το κόστος της μεταφόρτωσης από την Αθήνα στη Ρόδο και από τη Ρόδο στα υπόλοιπα νησιά.
Πλέον πολλοί εργαζόμενοι, όπως συνέβη κατά κόρον το καλοκαίρι με τους ξενοδοχοϋπάλληλους και τους εποχικά εργαζόμενους, επιλέγουν να μεταβαίνουν την εργασία τους με τα πόδια όπου το επιτρέπουν οι αποστάσεις, περπατώντας ακόμα και για παραπάνω από μισή ώρα ενώ η βενζίνη… ρεφενέ για ομαδικές μεταβάσεις με τη χρήση οχημάτων εκ περιτροπής σε πιο μακρινές αποστάσεις είναι ένα σύνηθες φαινόμενο, ανάμεσα στους εργαζόμενους για να μπορέσουν να περιορίσουν το κόστος των καυσίμων.
Ο καλός καιρός που επικρατεί στα Δωδεκάνησα, βοηθούν σημαντικά τα νοικοκυριά να συγκρατήσουν τα έξοδά τους καθώς αποφεύγουν τον πονοκέφαλο για τα έξοδα θέρμανσης.
Η κατάσταση στα νησιά καθίσταται εξόχως προβληματική με τους καταναλωτές να είναι απροστάτευτοι και με την πολιτεία να καλείται να λάβει άμεσα μέτρα και να επιβάλει την τάξη σε αυτό το φαινόμενο που επαναλαμβάνεται ως κακόγουστο αστείο.
To νέο ράλι τιμών της βενζίνης δημιουργεί αλυσιδωτές ανατιμήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες με τους Δωδεκανήσιους να μην προλαβαίνουν τις αλλαγές στις τιμές που αναδιαμορφώνονται προς τα πάνω ανά εβδομάδα!
Για τα ευάλωτα νοικοκυριά τα πράγματα είναι ακόμα πολύ χειρότερα, αφού αναγκάζονται να κάνουν σημαντικές περικοπές τόσο σε ποιότητα όσο και σε ποσότητα με τα περισσότερα από αυτά να πλησιάζουν όλο και περισσότερο τα όρια της φτώχειας.