Ανοικτά θα είναι για τις ανάγκες των πιστών μουσουλμανικού θρησκεύματος στη Ρόδο τα δύο τεμένη. Θα λειτουργήσουν όπως επεσήμανε στη «δ» εκ μέρους του Βακούφ ο κ. Βιντίμι Σαλή το τέμενος του Σουλειμάν Süleymaniye Camii για ο οποίο δόθηκε ειδική άδεια από το υπουργείο Πολιτισμού καθώς και το τέμενος του Ιμπραήμ Πασά.
Η προσευχή θα ξεκινήσει σύμφωνα με το ωράριο στις 06:15 το πρωί. Σημειώνειται πως οι προσευχές για τους μουσουλμάνους γίνονται πέντε φορές την ημέρα και την περίοδο των νηστειών υπάρχει και πάλι ειδικό ωράριο.
Στις 07:25 θα γίνει η λειτουργία για το Ραμαζάν Μπαϊράμ . Θα διαβαστούν οι ευχές και θα γίνει η γιορτή για το Εΐντ αλ Φιτρ.
Η τελευταία ημέρα της 30ημερης νηστείας του Ραμαζανιού, είναι η αυριανή. Αύριο είναι και η ημέρα, που οι μουσουλμάνοι τιμούν τους ανθρώπους που έχουν φύγει από τη ζωή. Όλες οι οικογένειες σε Ρόδο και Κω θα μεταβούν στα κοιμητήρια που υπάρχουν στα δύο νησιά και θα τιμήσουν τους νεκρούς τους, με αγάπη θύμηση και λουλούδια.
Την Κυριακή, όπως δηλώθηκε στη «δ» δεν θα γίνει στη Ρόδο, κάποια γιορτή από το Βακούφ ή το Σύλλογο των Μουσουλμάνων λόγω της απώλειας του αναπληρωτή Ιμάμη Μουσταφά Χατζιαχατάρ πρόσφατα. Θα προσφερθούν απλά στους πιστούς μετά τις προσευχές γλυκίσματα και στα δύο τεμένη.
Το Ραμαζάνι,. εκ τoυ τουρκικού ραμαζάν και του αραβικού ραμαντάν, είναι θρησκευτική μουσουλμανική εορτή νηστείας. Αποτελεί ονομασία του ένατου μήνα του μουσουλμανικού έτους, κατά τον οποίο, σύμφωνα με την παράδοση, δόθηκε το Κοράνι στους ανθρώπους προκειμένου οι κανόνες του να αποτελέσουν οδηγό της ζωής τους. Έτσι το Ραμαζάνι χαρακτηρίζεται ως ένας από τους «πέντε στύλους» του Ισλάμ με χαρακτήρα υπακοής, εξιλασμού και προσευχής προς τον Θεό.
Σύμφωνα με τον κυλιόμενο χαρακτήρα που παρουσιάζει το αραβικό ημερολόγιο, κάθε χρόνο το Ραμαζάνι εορτάζεται κατά 10 ημέρες νωρίτερα του προηγουμένου έτους.
Ο μήνας Ραμαντάν είναι μία χρονική περίοδος κατάλληλη για προσευχή, για καλές πράξεις, για περισσότερο χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους. Η νηστεία έχει σκοπό να βοηθήσει τους μουσουλμάνους να μάθουν την αυτοπειθαρχία, την εγκράτεια, τη γενναιοδωρία αλλά και την υπομονή. Τους θυμίζει επίσης το πόσο υποφέρουν οι φτωχοί, εκείνοι που σπάνια τρέφονται καλά ή δεν βρίσκουν το κατάλληλο φαγητό.
Το Ραμαζάνι περιλαμβάνει δύο κύρια γεύματα: το Σουχούρ, πριν από την ανατολή, και το Ιφτάρ, μετά από τη δύση.