• Κορδιστός: «Οι μαθητές δεν μπορούν να συνεχίσουν με τηλεκπαίδευση» • Αναβάλλεται μέχρι… νεωτέρας η συζήτηση για ανέγερση νέων κτηρίων • Κολιάδης: «Δεν υπάρχουν λεφτά – Πείτε μου σε ποιο ταμείο είναι να πάω να τα πάρω»
Εκδηλη είναι πλέον η ανησυχία που επικρατεί στις τάξεις τόσο των εκπαιδευτικών όσο και των γονέων, σχετικά με την κατάσταση που παρουσιάζουν τα σχολικά κτήρια στην Ρόδο. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις με το 15ο Δημοτικό Σχολείο αλλά και τις ζημιές στο σχολικό συγκρότημα της Ακαδημίας, αναζητείται λύση, η οποία δεν μπορεί να είναι προσωρινή.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε προς τη “δ” ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Προσχολικής Αγωγής Ρόδου, Κώστας Κορδιστός, τα σχολικά κτήρια στη Ρόδο (και όχι μόνον στην πόλη) είναι ακατάλληλα για να φιλοξενούν μαθητές, αφού τα περισσότερα από αυτά έχουν κλείσει τουλάχιστον 100 χρόνια από την κατασκευή τους και κρίνεται απαραίτητο να ανεγερθούν, καινούργια.
«Τα προβλήματα στα σχολικά κτήρια στη Ρόδο, είναι δυστυχώς διαχρονικά. Ωστόσο, έχουν αρχίσει και γίνονται πιο συχνά τα περιστατικά τα οποία –ευτυχώς- μέχρι στιγμής δεν έχουν προκαλέσει κάποιο ατύχημα. Έχουμε επισημάνει εδώ και πολλά χρόνια, τα προβλήματα σε πολλά σχολικά συγκροτήματα όπως το κτήριο της Ακαδημίας. Εκτιμούμε ότι οι εργασίες δεν είναι αρκετές. Τα κτήρια αυτά, πρέπει να αντικατασταθούν με νέα, να γίνει ανέγερση νέων κτηρίων –κυρίως μέσα στην πόλη. Είδαμε ήδη το παράδειγμα του 15ου Δημοτικού Σχολείου με τον αμίαντο -ένα υλικό που το χρησιμοποιούσαν σε προηγούμενες δεκαετίες και είναι επικίνδυνο» -όπως ανέφερε.
Ο ίδιος, επισήμανε ότι τα μαθήματα γίνονται μέσω τηλεκπαίδευσης –τουλάχιστον μέχρι το Πάσχα: «Υπάρχει μια σκέψη να μεταφερθεί το ωράριο, να γίνονται μαθήματα το απόγευμα στο 5ο Γυμνάσιο Ρόδου (πίσω από το 15ο Δημοτικό) για τους επόμενους μήνες. Δεν είναι όμως η ενδεδειγμένη λύση. Δεν μπορούν τα μαθήματα να γίνονται μέσω τηλεκπαίδευσης (με όλα τα αρνητικά συμπαρομαρτούντα) και αυτό να συνεχιστεί. Εφαρμόστηκε την εποχή της πανδημίας Covid αλλά σε κάθε περίπτωση δεν είναι λύση για το 15ο Δημοτικό που αριθμεί στους 300 μαθητές, περίπου ή να περιμένουμε να συμβεί κάτι άλλο. Σε κάθε περίπτωση, οι παρεμβάσεις, οι μικροεργασίες κ.λπ. δεν αρκούν. Απαιτείται ανέγερση νέων κτηρίων».
Ο ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ
Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι το κατά τη θητεία της προηγούμενης δημοτικής αρχής, είχε ξεκινήσει διαδικασία (Δεκέμβριος 2022) και είχαν εγκριθεί οι όροι δημοπράτησης δημοσίου διεθνούς διαγωνισμού με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου για την ανάθεση «ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΣΥΜΠΡΑΞΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ (ΣΔΙΤ) ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ: «ΜΕΛΕΤΗ, ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ 13 ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΡΟΔΟΥ»-Α ΦΑΣΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ» (είχε εγκριθεί από το 2018, επί θητείας Φώτη Χατζηδιάκου).
Μάλιστα, σύμφωνα με τον τότε αρμόδιο αντιδήμαρχο, Στράτο Καρίκη επρόκειτο να προχωρήσει διεθνής διαγωνισμός και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την ανέγερση 11 καινούργιων σχολικών κτηρίων (και δύο κλειστών γυμναστηρίων) με εκτιμώμενο χρόνο παράδοσης, το 2026 με την διαδικασία των ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα).
Η λίστα περιελάμβανε τα εξής:
1. 2θέσιο Νηπιαγωγείο Ροδοπούλας
2. 12θέσιο Δημοτικό Σχολείο Θεοτόκου
3. Γυμνάσιο – Λύκειο Αφάντου
4. Κλειστό Γυμναστήριο Γυμνασίου – Λυκείου Αφάντου
5. 2θέσιο Νηπιαγωγείο Ασγούρου
6. 2θέσιο Νηπιαγωγείο Ροδινιού
7. 2θέσιο ολοήμερο Νηπιαγωγείο Παστίδας
8. 6θέσιο Δημοτικό Σχολείο Περιοχής “Μήδεια”
9. Ειδικό Νηπιαγωγείο περιοχής Ροδοπούλας
10. Ειδικό Δημοτικό Σχολείο περιοχής Ροδοπούλας
11. Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο Ροδινιού
12. Γυμνάσιο – Λύκειο Αρχαγγέλου (Λειβάδα)
13. Κλειστό Γυμναστήριο, Γυμνασίου – Λυκείου Αρχαγγέλου (Λειβάδα)
Ωστόσο, δεν προχώρησαν οι διαδικασίες ενώ, πρόσφατα, ο Μανώλης Σαββής, παραιτηθείς ειδικός σύμβουλος τεχνικών έργων του Δήμου Ρόδου, ανέφερε ότι εδώ και επτά χρόνια παραμένουν αναξιοποίητα 41,7 εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή τους.
Ο Κ. ΧΑΛΚΙΑΣ ΚΑΙ Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΚΟΛΙΑΔΗ
Να σημειωθεί ότι, στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου, τοποθετούμενος για το θέμα του σχολικού συγκροτήματος της Ακαδημίας, ο αντιδήμαρχος οικονομικών, Κώστας Χαλκιάς, μίλησε για τις κινήσεις που έχουν γίνει από τον Δ.Ρ. αρχής γενομένης, με την κατάρτιση Προγραμματικής Σύμβασης με τον Αναπτυξιακό Οργανισμό του Δ.Ρ. ‘Κολοσσός’ για να μπορέσει να ενταχθεί σε πρόγραμμα χρηματοδότησης με στόχο την ενεργειακή του αναβάθμιση: «Σκοπός είναι να αποκατασταθούν όλες οι σαθρές επιφάνειες, τα επιχρίσματα, οι στέγες, οι οροφές, οι προσόψεις, οι ηλεκτρολογικές και μηχανολογικές εγκαταστάσεις και τα κουφώματα του κτηρίου που δεν έχει ανακαινιστεί από το 1925 (έκλεισε 100 χρόνια!). Αντιλαμβάνεστε ότι μετά από έναν αιώνα, στο κτήριο θα συμβούν και κάποια δυσάρεστα γεγονότα –όπως αυτό που συνέβη πρόσφατα (κατάρρευση ψευδοροφής). Καταβάλλουμε προσπάθειες να βρούμε τουλάχιστον 3 εκ. ευρώ χρηματοδότηση για να κάνουμε τις απαραίτητες εργασίες. Σε σχέση με το γενικότερο πρόβλημα με τα σχολεία, πρέπει να γνωρίζετε ότι η οικονομική ενίσχυση από την Πολιτεία δεν επαρκεί. Ανάλογο πρόβλημα υπάρχει και με τις σχολικές καθαρίστριες», όπως είπε.
Ωστόσο, στην προχθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο δήμαρχος, Αλέξανδρος Κολιάδης όταν ρωτήθηκε για το θέμα με τα σχολικά κτήρια και την κατασκευή τους μέσω ΣΔΙΤ, δεν εμφανίσθηκε αισιόδοξος δηλώνοντας τα εξής:
«Σχετικά με τα 41,7εκ. ευρώ. Πείτε μου σε ποιο ταμείο είναι να πάω να τα πάρω… Πείτε μου τον κωδικό, να πάω να τα πάρω. Δεν υπάρχουν. Πρόκειται για ίδιους πόρους. Στη διαδικασία των ΣΔΙΤ πρέπει να βάλουμε εμείς τους πόρους μέχρι να βρεθεί χρηματοδότηση. Με τι λεφτά θα ξεκινήσουμε αυτή τη διαδικασία; Τα λεφτά αυτά, δεν υπάρχουν. Δεν μπορούμε να βάλουμε λεφτά και μετά θα βρεθεί επενδυτής. Δεν είναι κάτι εύκολο να γίνει σήμερα και κυρίως, υπό τις παρούσες συνθήκες».
Εν κατακλείδι, η εξέταση του θέματος… αναβάλλεται προς το παρόν, μέχρι νεωτέρας και αναζητούνται τα 41,7εκ. ευρώ τα οποία (ακόμη και αν υπήρχαν) είτε δεν τα διεκδίκησε κανένας, είτε χάθηκαν.