Τοπικές Ειδήσεις

Να σωθούν τα παραδοσιακά καρνάγια στα νησιά

Στη σωστή κατεύθυνση βρίσκεται η πρόταση-αίτημα που κατέθεσε προς τον Δήμο Ρόδου, το Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου για την παραχώρηση του ακίνητου των παλαιών Σφαγείων της Ρόδου με σκοπό τη δημιουργία Μουσείου Ναυτικής Ιστορίας και πολυχώρου εκδηλώσεων, παράλληλα με την αναγκαιότητα η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ανάγκη θωράκισης της λειτουργίας των παραδοσιακών καρνάγιων της χώρας, με άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων τους και της εξέλιξής τους προκειμένου να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες.
Σημειώνεται ότι στη διατήρηση της τέχνης των καραβομαραγκών τόσο η Κάσος που έχει καταθέσει πρόταση ίδρυσης σχολής, όσο και η Πάτμος, Κάλυμνος, Σύμη, Ρόδος κλπ, που έχουν καρνάγια, προσπαθούν με «νύχια και δόντια» να διατηρήσουν τη βιωσιμότητα των ναυπηγείων μετά τη στροφή που γίνεται προς την ναυπήγηση παραδοσιακών ξύλινων σκαριών.
Εθνικής σημασίας
Σχετική ημερίδα διαβούλευσης με τη συμμετοχή όλων των φορέων πραγματοποιήθηκε προ μηνός από το ΤΕΕ με παρουσία πλήθους φορέων, εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης.
Το ΤΕΕ ανέδειξε τη σημασία της βιωσιμότητας των καρνάγιων και έκανε λόγο για ζήτημα εθνικής σημασίας, ενώ ο τ. υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστος Στυλιανίδης, έκανε γνωστό ότι μπαίνει στο ΕΣΠΑ 2021-2027 η ναυπηγοεπισκευή με ένταξη και των καρνάγιων.
Ουσιαστική εμπλοκή στην προσπάθεια έχει και η Ροδίτισσα Α’ αντιπρόεδρος ΔΕ ΤΕΕ, ομότ. καθηγήτρια ΕΜΠ Τόνια Μοροπούλου, που περιέγραψε τη σημερινή εικόνα των καρνάγιων σημειώνοντας ότι, από τα 300 παραδοσιακά ναυπηγεία που υπήρχαν κάποτε στη χώρα, σήμερα λειτουργούν μόλις 60 με 70.
Η κα Μοροπούλου, που έχει αναλάβει τον συντονισμό της πρωτοβουλίας διαβούλευσής του ΤΕΕ για τα παραδοσιακά ναυπηγεία, υπογράμμισε πως «αναγνωρίζουμε ότι τα καρνάγια αποτελούν χαρακτηριστικό της πολιτιστικής ταυτότητας του τόπου, είναι σημεία στρατηγικής σημασίας για την ανάπτυξη τόπου, τη ναυτοσύνη, τη νησιωτικότητα και την εθνική ακεραιότητα και είναι χώροι βιομηχανικής δραστηριότητας, ναυπηγοεπισκευαστικής, τα οποία συνδέουν την απλή χρήση με το έργο, έχουν δηλαδή συνεχή και αδιάλειπτη λειτουργία».
Αναφορικά με τη διαχείριση των χώρων που καταλαμβάνονται από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου και τα Λιμενικά Ταμεία, σημείωσε ότι, όπως προέκυψε και από τις συναντήσεις εργασίας, υπάρχει έλλειψη κατανόησης του περιεχομένου του νόμου, κάτι που οδηγεί σε παραχώρηση χρήσης για 1 έως 3 χρόνια και υψηλά τιμήματα.
Στο τραπέζι του διαλόγου βρίσκονται επομένως και όλες οι θεσμικές ρυθμίσεις που χρειάζονται προκειμένου τα παραδοσιακά ναυπηγεία να συνεχίσουν τη λειτουργία τους με τρόπο βιώσιμο. Χαρακτήρισε δε, βασικό σημείο για την επίλυση θεμάτων παραχώρησης χρήσης αιγιαλού με την παράταση του σχετικού άρθρου 14α του νόμου 2971/2001.
Σύμφωνα με την κ. Μοροπούλου βασικός στόχος της δημόσιας συζήτησης στο πλαίσιο και της εκδήλωσης είναι η δημιουργία συναντίληψης και συνέργειας η οποία να οδηγήσει σε αποτελέσματα που θα θωρακίσουν τα καρνάγια της χώρας. «Γιατί θέλουμε αύριο η ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα να διεξάγεται από καρνάγια και όχι από τη γείτονα χώρα» πρόσθεσε.
«Αν δεν δώσουμε νέα δουλειά στα ξύλινα σκάφη, τότε απλά θα συντηρούμε αυτά που υπάρχουν, για όσο υπάρχουν» δηλώνει ο γενικός γραμματέας Ναυτιλίας και Λιμένων, Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, τονίζοντας ότι βασική του αρχή είναι να βλέπει τα ξύλινα σκάφη στη θάλασσα και όχι στα μουσεία.
Την ανάγκη η Ελλάδα να μην επιτρέψει να χαθούν τα ξύλινα σκάφη και η τέχνη του καραβομαραγκού, καθώς δεν πρόκειται για απλό επάγγελμα ή τέχνη, αλλά για τον κρίκο ανάμεσα στο παρόν και το παρελθόν της ελληνικής ναυτιλίας» δηλώνει ο δήμαρχος της Ηρωικής Νήσου Κάσου, Μιχάλης Ερωτόκριτος, που επιχειρεί να πείσει την πολιτεία για την ανάγκη ίδρυσης Σχολής Καραβομαραγκών στο νησί, που ιστορικά αποτελεί ένα από τους «βράχους» της ναυτοσύνης.

Ο κ. Ερωτόκριτος έχει προτείνει, μεταξύ άλλων, στις δυνατότητες ενός παραδοσιακού ναυπηγείου να περιλαμβάνεται η ναυπήγηση ξύλινων παραδοσιακών και σύγχρονων σκαφών, να γίνεται χρήση παραδοσιακών και σύγχρονων μεθόδων κατασκευής, να παρέχονται υπηρεσίες ανέλκυσης, καθέλκυσης, συντήρησης, να αξιοποιούνται οι σύγχρονες τεχνικές σχεδίασης για υψηλή ενεργειακή απόδοση και βιωσιμότητα καθώς και να υλοποιηθούν επενδύσεις σε μόνιμες στεγασμένες εγκαταστάσεις.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου