• Αντίφαση μεταξύ Επιτροπής Περιβάλλοντος και υπηρεσιών του Δήμου
Μία σημαντική αντίφαση μεταξύ των θεσμικών οργάνων της τοπικής διοίκησης αποτυπώνεται στη διαδικασία εξέτασης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την κατασκευή και λειτουργία νέας προβλήτας μπροστά από το ξενοδοχείο Mitsis Faliraki Beach Hotel στην παραλία Φαληράκι Ρόδου.
Η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στην πρώτη συνεδρίασή της για το 2025, γνωμοδότησε θετικά υπέρ του έργου με την απόφαση υπ’ αριθμ. 12/2025, κρίνοντας κατά πλειοψηφία ότι δεν προκαλείται περιβαλλοντική επιβάρυνση και ότι δεν υφίστανται πλέον νομικά κωλύματα για την κατασκευή παρόμοιων υποδομών. Στην ίδια συνεδρίαση, οι μελετητές της εταιρείας παρουσίασαν αναλυτικά την πρόταση, πείθοντας την πλειοψηφία των μελών ότι η προβλήτα δεν μεταβάλλει την ακτομηχανική ισορροπία της περιοχής και ότι δεν επιφέρει βλάβες στο φυσικό περιβάλλον ή στην κοινόχρηστη χρήση της ακτής.
Όμως, λίγες ημέρες αργότερα, και παρότι το ανώτερο όργανο για την περιβαλλοντική αξιολόγηση έχει ήδη εκδώσει θετική γνωμοδότηση, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου Ρόδου εισηγείται αρνητική γνωμοδότηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο, υποδεικνύοντας σοβαρές ελλείψεις και κινδύνους που σχετίζονται με την υλοποίηση του έργου.
Η αντίφαση: Δύο δημόσιες αρχές, δύο εκ διαμέτρου αντίθετες αξιολογήσεις
Η Περιφερειακή Επιτροπή Περιβάλλοντος υποστηρίζει ότι η κατασκευή της προβλήτας δεν ενέχει περιβαλλοντικό κίνδυνο και δεν απαγορεύεται από την κείμενη νομοθεσία. Στη γνωμοδότησή της τονίζει ότι παλαιότερες επιφυλάξεις για τέτοιου είδους έργα αφορούσαν προηγούμενες διατάξεις, οι οποίες στο μεταξύ έχουν τροποποιηθεί.
Αντίθετα, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Δήμου Ρόδου εκφράζει έντονες επιφυλάξεις. Στην εισήγησή της επισημαίνει:
• Ανεπαρκή τεκμηρίωση της μη επίδρασης στο υδροδυναμικό και κυματικό πεδίο της περιοχής, καθώς η σχετική ακτομηχανική μελέτη βασίζεται αποκλειστικά στην κατασκευή της προβλήτας επί πασάλων, χωρίς ποσοτική τεκμηρίωση ή μοντελοποίηση.
• Υφιστάμενα φαινόμενα διάβρωσης στην ακτή, που αγνοούνται πλήρως από τη μελέτη.
• Ελλιπή εκτίμηση των επιπτώσεων στον χαρακτήρα και τη λειτουργικότητα της παραλίας, η οποία αποτελεί κοινόχρηστο χώρο ήπιας αναψυχής και θαλάσσιων δραστηριοτήτων.
• Απουσία σαφούς θεσμικού πλαισίου για τη νομιμότητα της χωροθέτησης και την αδειοδοτική διαδικασία του έργου.
Με βάση τα παραπάνω, και λαμβάνοντας υπόψη και την αρνητική γνωμοδότηση του Τοπικού Συμβουλίου Καλυθιών (Απόφαση 40/2025), η υπηρεσία προτείνει στο Δημοτικό Συμβούλιο να εκφράσει αρνητική γνώμη για την επίμαχη ΜΠΕ, τονίζοντας επίσης ότι η έγκριση του έργου ενδέχεται να ανοίξει την «κερκόπορτα» για παρόμοιες κατασκευές σε όλο το μήκος της παραλίας, αλλοιώνοντας οριστικά τον χαρακτήρα της.
Πολιτικό και θεσμικό ερώτημα: Τι ρόλο παίζει τελικά το Δημοτικό Συμβούλιο;
Η περίπτωση φέρνει ξανά στο προσκήνιο το ζήτημα του ρόλου και της βαρύτητας της γνώμης του Δημοτικού Συμβουλίου. Παρότι, βάσει θεσμικού πλαισίου, δεν έχει αρμοδιότητα περιβαλλοντικής γνωμοδότησης, καλείται να εκφέρει άποψη κατόπιν αιτήματος της Περιφέρειας. Η απόφαση του Συμβουλίου δεν είναι δεσμευτική, όμως έχει πολιτικό και κοινωνικό βάρος.
Στην παρούσα φάση, η ύπαρξη δύο αντικρουόμενων θεσμικών εισηγήσεων –με πλήρη ασυμφωνία ως προς την περιβαλλοντική ασφάλεια, τη νομιμότητα και τη σκοπιμότητα του έργου– δημιουργεί ένα διοικητικό και πολιτικό κενό, που το Δημοτικό Συμβούλιο καλείται να καλύψει, αναλαμβάνοντας την ευθύνη μιας στάσης που ενδέχεται να επηρεάσει το μέλλον της ακτής Φαληρακίου και του μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής.
Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αναμένεται με ενδιαφέρον, όχι μόνο για την τελική του στάση επί της ΜΠΕ, αλλά και για τη στάθμιση των θεσμικών γνωμών και της κοινωνικής ευαισθησίας γύρω από το θέμα.