Ειδήσεις

Τι φωτογραφίζουν οι τουρίστες;

Μια εφαρμογή φέρνει στα χέρια σας τα πιο φωτογραφισμένα σημεία του κόσμου. Στην πρώτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη δεν είναι η Ακρόπολη ούτε το Κολοσσαίο

Ποιο είναι το πιο φωτογραφισμένο σημείο της Ελλάδας; Αν δεν θέλετε να κλαίτε τα λεφτά σας, μη στοιχηματίσετε στην Ακρόπολη.

Τα περισσότερα κλικ φωτογραφικής μηχανής έχουν ακουστεί στον λόφο του Λυκαβηττού, το ψηλότερο σημείο της Αθήνας που αποτελεί αγαπημένο προορισμό τουριστών και ερωτευμένων.

Ο Παρθενώνας, ένα από τα πιο σημαντικά παγκόσμια μνημεία όλων των εποχών, έρχεται έκτος και καταϊδρωμένος σε αριθμό φωτογραφιών στην πρωτεύουσα.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τα στοιχεία του Sightsmap, ενός διαδραστικού χάρτη που παρουσιάζει τις περισσότερο φωτογραφισμένες περιοχές του πλανήτη.

Η πλατφόρμα (μπορείτε να την επισκεφθείτε στη διεύθυνση www.sightsmap.com) κατατάσσει 15.000 πόλεις με βάση τις φωτογραφίες που έχουν τραβήξει και ανεβάσει στο Ιντερνετ οι κάτοικοι και οι επισκέπτες τους.

Το Sightsmap – το οποίο δημιουργήθηκε το 2012 από τον εσθονό καθηγητή της επιστήμης των υπολογιστών Τανέλ Τάμετ – επιτρέπει στους χρήστες να βρουν στον χάρτη τα 1.000 πιο φωτογραφισμένα σημεία σε οποιαδήποτε περιοχή.

Το σάιτ αντλεί υλικό από το Panoramio, μια πλατφόρμα που περιέχει 100 εκατ. φωτογραφίες τοπίων και μνημείων οι οποίες φέρουν «γεωγραφικές ετικέτες» (geotagging) και προβάλλονται στον διαδραστικό χάρτη με τη βοήθεια των υπηρεσιών Google Maps και Google Earth.

Η δημιουργία του Sightsmap βασίζεται σε μια απλή διαπίστωση: οι περισσότεροι άνθρωποι απαθανατίζουν με τον φωτογραφικό φακό τα μέρη που επισκέπτονται.

Παλαιότερα μπορούσαν να δουν τις φωτογραφίες μας μόνον οι φίλοι και οι συγγενείς που είχαν πρόσβαση στα φωτογραφικά άλμπουμ μας. Αργότερα, μέσω του facebook, αρχίσαμε να μοιραζόμαστε τις φωτογραφικές αναζητήσεις μας με έναν σαφώς ευρύτερο κύκλο προσώπων.

Τώρα, χάρη στο Sightsmap, έχουμε για πρώτη φορά την ευκαιρία να δούμε όλες τις φωτογραφίες που έχουν τραβηχτεί στους πιο δημοφιλείς προορισμούς του πλανήτη και έχουν ανέβει στην πλατφόρμα της Google.

Οι φωτοπρωταθλητές. Η Αθήνα δεν είναι μόνο πολυτραγουδισμένη, αλλά και πολυφωτογραφισμένη. Για την ακρίβεια, είναι η πιο φωτογραφισμένη πόλη της Ελλάδας και η 35η στον κόσμο. Δεύτερη σε φωτογραφικά κλικ έρχεται η Σαντορίνη (46η παγκοσμίως), ακολουθούμενη από τα Χανιά, την Κέρκυρα και τη Μύκονο.

Στην πρωτεύουσα τα περισσότερα φλας έχουν ανάψει στον Λυκαβηττό. Δεύτερη έρχεται η Πλατεία Συντάγματος και έπονται το Παναθηναϊκό Στάδιο, οι Στύλοι του Ολυμπίου Διός και ο πεζόδρομος της Κοραή (προφανώς λόγω γειτνίασης με την Ακαδημία, το Πανεπιστήμιο και την Εθνική Βιβλιοθήκη).

Στη Θεσσαλονίκη τα φωτογραφικά σκήπτρα κατέχει η πλατεία του Λευκού Πύργου, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Τρίτη σε κλικ έρχεται η Αψίδα του Γαλερίου (Καμάρα) και ακολουθούν η Πλατεία Αριστοτέλους και τα κάστρα στην Ανω Πόλη.

Η Αιώνια Πόλη είναι η Ρώμη. Η Πόλη του Φωτός είναι το Παρίσι. Ποια είναι, όμως, η Πόλη των… Κλικ; Η απάντηση βρίσκεται στην άλλη όχθη του Ατλαντικού: οι πιο πολλές φωτογραφίες στον κόσμο έχουν τραβηχτεί στην πόλη που ποτέ δεν κοιμάται, τη Νέα Υόρκη.

Στη δεύτερη θέση δεν βρίσκεται το Παρίσι, όπως θα πίστευαν πολλοί (η Γαλλία παραμένει η χώρα με τους περισσότερους επισκέπτες στον κόσμο). Εκεί συναντάμε τη Ρώμη, με πιο φωτογραφισμένο σημείο την εκκλησία Τρινιτά ντέι Μόντι.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Βαρκελώνη, στην τέταρτη το Παρίσι και στην πέμπτη η Κωνσταντινούπολη (που ανακηρύχθηκε πρόσφατα κορυφαίος προορισμός στον κόσμο από το σάιτ TripAdvisor).

Η ανάλυση του χάρτη επιφυλάσσει αρκετές εκπλήξεις: ποιο νομίζετε ότι είναι το πιο φωτογραφισμένο σημείο της Νέας Υόρκης; Το Αγαλμα της Ελευθερίας; Οχι, αυτό βρίσκεται στην 32η θέση. Το Εμπάιρ Στέιτ Μπίλντινγκ; Πέσατε κοντά, αλλά έρχεται δεύτερο. Το πρώτο είναι το Μουσείο Γκούγκενχαϊμ, το οποίο φιλοξενεί έργα του Πικάσο, του Ντεγκά και του Γκογκέν.

Ομοίως, αν στοιχηματίζετε ότι το πιο φωτογραφισμένο αξιοθέατο του Παρισιού είναι ο Πύργος του Αϊφελ, χάσατε. Στην πρώτη θέση βρίσκεται το Μουλέν Ρουζ το οποίο, ως φαίνεται, δίνει μεγαλύτερη έμπνευση από οτιδήποτε άλλο στους φωτογράφους της γαλλικής πρωτεύουσας.

Πάντως, η Ευρώπη κυριαρχεί όλων των υπολοίπων ηπείρων, καταλαμβάνοντας οκτώ θέσεις στο φωτογραφικό Τοπ 10.

Πώς λειτουργεί. Μπαίνοντας στο Sightsmap θα δείτε έναν χάρτη του κόσμου χωρισμένο όχι σε κράτη, αλλά σε… φωτογραφικά κλικ. Ο χάρτης είναι διαδραστικός, που σημαίνει ότι μπορείτε να εστιάσετε σε όποιο σημείο θέλετε και να δείτε τις περιοχές με τις περισσότερες φωτογραφίες ανά ήπειρο, χώρα ή πόλη.

Με κίτρινο χρώμα είναι βαμμένα τα σημεία με τον μεγαλύτερο αριθμό φωτογραφιών. Ακολουθούν οι περιοχές με πορτοκαλί, ροζ και μοβ. Ο διαχωρισμός αυτός σας βοηθά να βρείτε εύκολα τα πιο δημοφιλή σημεία του πλανήτη, ακόμη και ανά κατηγορία (μουσεία, εστιατόρια κ.λπ.). Για να δείτε τα πιο φωτογραφισμένα αξιοθέατα μιας συγκεκριμένης πόλης προσθέστε το όνομά της στη διεύθυνση του σάιτ. Για παράδειγμα, για την Αθήνα πληκτρολογήστε www.sightsmap.com/Athens.

Οι πιο φωτογραφισμένες περιοχές του κόσμου
1.Νέα Υόρκη: Μουσείο Γκούγκενχαϊμ
2. Ρώμη: Τρινιτά ντέι Μόντι
3. Βαρκελώνη: Πάρκο Γκουέλ
4. Παρίσι: Μουλέν Ρουζ
5. Κωνσταντινούπολη: Πύργος του Λεάνδρου
6. Βενετία: Πόντε ντελ’Ακαντέμια
7. Μόντε Κάρλο: Οτέλ ντε Παρί
8. Φλωρεντία: Πλατεία Μικελάντζελο
9. Μπουένος Αϊρες: Καμινίτο
10. Bουδαπέστη: Βασιλική του Αγίου Στεφάνου

Οι πιο φωτογραφισμένες πόλεις της Ελλάδας
1. Αθήνα
2. Σαντορίνη
3. Χανιά
4. Κέρκυρα
5. Μύκονος
6. Ρόδος
7. Θεσσαλονίκη
8. Ναύπλιο
9. Μετέωρα
10. Ηράκλειο

Τα πιο φωτογραφισμένα σημεία της Αθήνας
1. Λυκαβηττός
2. Πλατεία Συντάγματος
3. Παναθηναϊκό Στάδιο
4. Ναός Ολυμπίου Διός
5. Πεζόδρομος Κοραή
6. Παρθενώνας
7. Λόφος Αρείου Πάγου
8. Πύλη του Αδριανού
9. Μουσείο Μπενάκη
10. Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία

Τα πιο φωτογραφισμένα σημεία της Θεσσαλονίκης
1. Πλατεία Λευκού Πύργου
2. Αγαλμα Μεγάλου Αλεξάνδρου
3. Αψίδα του Γαλερίου (Καμάρα)
4. Πλατεία Αριστοτέλους
5. Κάστρα
6. Αγιος Δημήτριος
7. Παραλία
8. Ροτόντα
9. Τριανδρία
10. Μουσείο Ατατούρκ

Πηγή Τα Νέα

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου