«Το αμάρτημα της ελληνικής κυβέρνησης, που τόση αγωνία και πίκρα προκαλεί στους απανταχού νεοφιλελευθέρους και προκάλεσε «θύελλα», είναι μια απλή μεταφορά των χρημάτων των αποθεματικών της γενικής κυβέρνησης και των ΟΤΑ από τις συστημικές τράπεζες, στην Τράπεζα της Ελλάδος. Αυτός ο «εσωτερικός δανεισμός», θα κρατήσει ζωντανή την ελληνική οικονομία με τον καλύτερο τρόπο εν μέσω οικονομικής ασφυξίας».
Τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση αποφάσισε να ζητήσει τη μεταφορά των αποθεματικών όλων των οργανισμών του δημοσίου στην ΤτΕ εξηγεί σε συνέντευξή του στη «δ» ο γραμματέας της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Μαυροματάκος.
«Η κυβέρνηση ποτέ δεν στηρίχθηκε στην λογική των μονόδρομων και των τελεσίγραφων, αλλά στην διασφάλιση σε όλα τα επίπεδα των συμφερόντων των εργαζομένων και της πατρίδας», δηλώνει ο κ. Μαυροματάκος.
Σε ερώτηση σχετικά με τη διενέργεια δημοψηφίσματος ή εκλογών ο κ. Μαυροματάκος δηλώνει:
«Έχω την πεποίθηση πως στο τέλος της διαπραγμάτευσης, η λύση που θα δοθεί θα είναι προς το συμφέρον της χώρας μας, όπως ακριβώς το απαίτησε ο ελληνικός λαός με τις πρόσφατες εκλογές».
Ο κ. Μαυροματάκος αναφέρεται και στο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης και τονίζει πως ήρθε η ώρα να δημιουργηθεί ένα δίκτυο αλληλεγγύης.
Η συνέντευξη του κ. Νίκου Μαυροματάκου, αναλυτικά:
• Θύελλα έχει προκαλέσει η υπογραφή της πράξης νομοθετικού περιεχομένου για τη δέσμευση των αποθεματικών των ΟΤΑ. Ήταν μονόδρομος τελικά;
Η κυβέρνηση ποτέ δεν στηρίχτηκε στην λογική των μονόδρομων και των τελεσίγραφων, αλλά στην διασφάλιση σε όλα τα επίπεδα των συμφερόντων των εργαζομένων και της πατρίδας. Το αμάρτημα της ελληνικής κυβέρνησης, που τόση αγωνία και πίκρα προκαλεί στους απανταχού νεοφιλελευθέρους και προκάλεσε «θύελλα», είναι μια απλή μεταφορά των χρημάτων των αποθεματικών της γενικής κυβέρνησης και των ΟΤΑ από τις συστημικές τράπεζες, στην Τράπεζα της Ελλάδος με καλύτερο επιτόκιο για το ελληνικό δημόσιο, απ’ ό,τι εάν το δημόσιο εξέδιδε νέες σειρές εντόκων γραμματίων για τα ίδια ποσά. Αυτός ο «εσωτερικός δανεισμός», θα κρατήσει ζωντανή την ελληνική οικονομία με τον καλύτερο τρόπο, εν μέσω της οικονομικής ασφυξίας που έχει επιβληθεί από την παρέα των Ντράγκι – Σόιμπλε, ώστε να κερδηθεί ο απαιτούμενος χρόνος για την δίκαιη συμφωνία που έχει ανάγκη ο λαός μας, χωρίς τους υπαρκτούς ή ανύπαρκτους κινδύνους… «πιστωτικών γεγονότων». Όπως είναι ολοφάνερο, οι άναρθρες κραυγές της δεξιάς αντιπολίτευσης και των δανειστών για την κυβερνητική επιλογή, δηλώνουν και την απογοήτευσή τους. Ότι δηλαδή αυτές οι πλευρές ουσιαστικά εργάζονται συστηματικά για την αποτυχία της κυβέρνησης και μια νέα χρεοκοπία της χώρας που θα τους φέρει εκ νέου στα πράγματα. Για να συνεχίσουν την άθλια ταξική πολιτική τους και το ξεπούλημα της χώρας.
• Με κομμένη την ανάσα όλοι παρακολουθούν την πορεία των διαπραγματεύσεων. Ποια θα είναι η κατάληξή τους;
Πλησιάζουμε προς το τέλος αυτής της φάσης, υπάρχει πλέον μια συγκρατημένη αισιοδοξία ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία που θα μας επιτρέπει να είμαστε όρθιοι εφαρμόζοντας ένα πρόγραμμα που δεν θα συμπεριλαμβάνει άλλα μέτρα, όπως μείωση συντάξεων/μισθών, αύξηση ΦΠΑ κλπ. Η κυβέρνηση δήλωσε προεκλογικά και γι αυτό υποστηρίχθηκε από τους πολίτες, πως δεν θα πάρει υφεσιακά μέτρα. Δηλαδή δεν θα σπρώξει την ελληνική κοινωνία προς τα κάτω με απολύσεις, μείωση μισθών και συντάξεων, ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Όταν ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις, αυτή τη διαπίστωση την έθεσε στο τραπέζι και κατάφερε να πετύχει τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου. Οι δανειστές όμως, εκμεταλλευόμενοι τους εκτός και εντός κλώνους Σόιμπλε και την ισχύ των ΜΜΕ στην Ελλάδα, προσπάθησαν να δημιουργήσουν συσχετισμούς υπέρ τους και κλίμα φόβου. Αυτή τη στιγμή η διαπραγμάτευση «κολλάει» στις ελληνικές κόκκινες γραμμές. Η κυβέρνηση δεν υποχωρεί στην απόφαση να μην γίνουν απολύσεις, να μην κοπούν συντάξεις και μισθοί, να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ και να μην δοθεί όσο-όσο η δημόσια περιουσία. Αντιθέτως έχει εξαγγείλει για πρώτη φορά μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής και του μαύρου πλούτου. Οι εταίροι δεν θέλουν μια Ελλάδα που μπορεί να σωθεί, αλλά μια Ελλάδα που θα εφαρμόσει τα μέτρα τους. Και αυτό το αποκαλούν «δημοσιονομική τάξη». Στην ουσία λοιπόν της πολιτικής, το θέμα δεν είναι οι επιλογές λιτότητας, αλλά η αναδιαμόρφωση της Ευρώπης η οποία έχει δομικά λάθη και είναι άδικη. Είναι λοιπόν στοίχημα για τη μερκελική αντίληψη, να μην περάσει η ελληνική αντίσταση η οποία θα γενικευτεί ως πολιτικό κλίμα στην Ευρώπη. Γι αυτό τέτοια επίθεση, για αυτό τόση επιμονή και φόβος.
• Τι απαντάτε σε εκείνους που υποστηρίζουν πως η χώρα θα πέσει στα βράχια; Έχει απομακρυνθεί ο κίνδυνος εξόδου από την Ευρωζώνη και αλλαγής νομίσματος;
Αυτοί που μας έριξαν στα βράχια τα προηγούμενα χρόνια, που γύρισαν την χώρα στον μεσαίωνα, που κυβερνούσαν με emails, εφαρμόζοντας πλήρως τις επιταγές των αφεντικών τους, μιλώ για τα κόμματα που ηττήθηκαν στις εκλογές ΝΔ ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙ δηλαδή τους εκφραστές του νεοφιλελευθερισμού στην Ελλάδα, συνεχίζουν να συντάσσονται πλήρως με τις απαιτήσεις των δανειστών για περικοπή κι άλλο των μισθών και των συντάξεων. Ας βγούν ξεκάθαρα να απαντήσουν ο κύριος Σαμαράς, και οι δορυφόροι του. Να αυξηθεί ή όχι το ΦΠΑ στα Δωδεκάνησα, να μειωθούν οι μισθοί, να προχωρήσουμε σε απορύθμιση του Ασφαλιστικού, για να κάνουμε τα χατίρια των δανειστών ή όχι;… Ποιά είναι τα αδιαπραγμάτευτα χαρτιά τους και οι κόκκινες γραμμές τους;… Ας ρωτήσουν τους άνεργους, τους άστεγους και αυτούς που κάνουν ουρές στα συσσίτια ακόμη και σήμερα. Ας ρωτήσουν εκείνους- και είναι εκατομμύρια- που απασχολούνται σε επισφαλείς εργασίες με εξευτελιστικές αμοιβές. Ας ρωτήσουν τους νέους που δεν βλέπουν καμία προοπτική στις χώρες τους και αναγκάζονται να μεταναστεύσουν. Ποιος είναι αυτός που οδηγεί την χώρα στα βράχια. Κανείς δεν επιθυμεί την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, το κόστος θα είναι τεράστιο και για τις ευρωπαϊκές χώρες και η επιστροφή στο καθεστώς των εθνών-κρατών αναπόφευκτη. Μόλις στην τελευταία σύνοδο κορυφής το επανέλαβαν και οι υπουργοί οικονομικών της Αυστρίας και της Γαλλίας. Τα ρίσκα που θα πρέπει να πάρει η Ευρώπη σε μία ενδεχόμενη οριστική σύγκρουση με την Ελλάδα, είναι δυσανάλογα μεγάλα για την ίδια. Και αν η ελληνική κυβέρνηση υποχωρήσει θα χαθεί η μοναδική ευκαιρία να σωθεί η ίδια η Ευρώπη. Και για να σωθεί ως ένωση θα πρέπει να αλλάξει η τωρινή της φιλοσοφία του νεοφιλελεύθερου δόγματος της υπερεκμετάλλευσης των λαϊκών τάξεων και των αδυνάμων σε κάθε χώρα. Αλλιώς όχι μόνο εμείς θα γυρίσουμε στη δραχμή, αλλά και η Ιταλία στη λιρέτα, η Γαλλία στο φράγκο και η Γερμανία στο μάρκο.
• Ποιο ήταν το συμπέρασμα από την συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Α. Τσίπρα με την κ. Μέρκελ;
O κ. Τσίπρας κέρδισε μια μάχη στις Βρυξέλλες. Ο μεγάλος πόλεμος όμως έπεται και θα έχει διπλό μέτωπο – ευρωπαϊκό και εσωτερικό. Στη συνάντησή του, την δεύτερη κατά σειρά, με την Ανγκελα Μέρκελ, ο Έλληνας πρωθυπουργός απέσπασε δύο σημαντικές υποθήκες: Κράτησε ανοιχτή την πολιτική δίοδο της διαπραγμάτευσης και κέρδισε την οριστική δέσμευση για μείωση του στόχου του πλεονάσματος στο 1,5%. Οι εταίροι αρχίζουν να βλέπουν τη λογική των επιχειρημάτων μας, και ευελπιστούμε πως βρισκόμαστε σε τροχιά ανατροπής του δόγματος της λιτότητας στην Ευρώπη. Στον ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουμε ότι στο ναρκοπέδιο της Ευρώπης κέρδη και απώλειες εναλλάσσονται ταχύτατα και τίποτα δεν δίνεται χωρίς αντάλλαγμα. Ασφαλιστικό, εργασιακά και ΦΠΑ παραμένουν ανοιχτές απαιτήσεις των πιστωτών, δυστυχώς με την σύμφωνη γνώμη της ελληνικής αντιπολίτευσης. Ο μεγάλος «πόλεμος» θα δοθεί προκειμένου η όποια συμφωνία επιτευχθεί, να μην αγγίζει την καρδιά των δικών μας «κόκκινων γραμμών». Εν ολίγοις, το ιδανικό σενάριο για την κυβέρνηση παραμένει η άμεση επίτευξη «μερικής συμφωνίας», η σταδιακή αποδέσμευση χρηματοδότησης – την οποία δεν απέκλεισε ούτε ο κ. Γερούν Νταίσελμπλουμ – και η παραπομπή των ανοιχτών θεμάτων στη μεγάλη διαπραγμάτευση του Ιουνίου. Ακόμα και η κ. Άνγκελα Μέρκελ, τοποθετήθηκε δημοσίως φροντίζοντας να δώσει ανάσα από την καταστροφολογία λέγοντας πως «πρέπει να κάνουμε τα πάντα» για να μην ξεμείνει η Ελλάδα από ρευστό. Τα στρατόπεδα, άλλωστε, δεν είναι συμπαγή ούτε στην Ευρώπη, ούτε στις τάξεις των πιστωτών..
• Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως θα πρέπει να γίνει δημοψήφισμα για να αποφασίσουν οι πολίτες για τα επόμενα βήματα της χώρας. Ποια η άποψή σας;
Έχω την πεποίθηση πως στο τέλος της διαπραγμάτευσης, η λύση που θα δοθεί θα είναι προς το συμφέρον της χώρας μας, όπως ακριβώς το απαίτησε ο ελληνικός λαός με τις πρόσφατες εκλογές. Εάν και εφόσον διαπιστωθεί αδιέξοδο, θα βρεθούν οπωσδήποτε λύσεις διεξόδου και σεβασμού της ετυμηγορίας του ελληνικού λαού που τελικά μόνο αυτός μπορεί να αποφασίζει στα ιστορικά διλήμματα, εάν και εφόσον υπάρξουν. Στη δημοκρατία, η προσφυγή στον λαό δεν είναι φόβος, αλλά δικλείδα ασφαλείας. Οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης είναι γνωστές σε όλους. Σε συνέχιση της λιτότητας εμείς δεν συναινούμε. Και εάν πρόκειται η έκβαση της διαπραγμάτευσης να είναι απέναντι σε αυτό που ο λαός ζήτησε και γι αυτό στηρίζει την κυβέρνηση, τότε ο μόνος που μπορεί ξανά να απαιτήσει να ακουστεί ο λόγος του πιο δυνατά, είναι ο ίδιος ο λαός με ακόμη πιο ισχυρή εντολή.
• Με αφορμή το ναυάγιο του ιστιοπλοϊκού και το θάνατο τριών μεταναστών ποια θα πρέπει να είναι η λύση του προβλήματος;
Η πρόσφατη τραγωδία του ναυαγίου στην θαλάσσια περιοχή Ζέφυρος της Ρόδου, έρχεται να προστεθεί στον κατάλογο των θυμάτων των γεωπολιτικών συγκρούσεων, εμφυλίων και δικτατοριών στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Οι αδιέξοδες πολιτικές, τα οικονομικά και τα γεωπολιτικά συμφέροντα των ισχυρών του κόσμου, μετατρέπουν τους κατοίκους των χωρών της Μ. Ανατολής και της Β. Αφρικής σε πολιτικούς και οικονομικούς πρόσφυγες. Οι περίφημες συμφωνίες του Δουβλίνου 1 και 2 που συνυπογράφηκαν και από δικές μας κυβερνήσεις, μετέτρεψαν τις χώρες του νότου της Ευρώπης σε αποθήκες ανθρώπων και την Μεσόγειο σε θάλασσα αίματος. Οι πολιτικές που ενέτειναν το πρόβλημα, υποστηρίχθηκαν και υποστηρίζονται ακόμη και σήμερα από φωνές μισαλλοδοξίας, ξενοφοβίας, ρατσισμού και τρομολαγνείας. Την απάντηση στην δημαγωγία αυτή, έδωσαν οι συμπολίτες μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με την έμπρακτη αλληλεγγύη τους στο δράμα των ανθρώπων αυτών. Δυστυχώς και μετά την σύνοδο κορυφής για το μεταναστευτικό, τα μέτρα που θα παρθούν δεν πρόκειται να λύσουν το πρόβλημα. Ένα πρόβλημα που ούτως η άλλως είναι αδύνατον να λυθεί όσο συνεχίζονται οι πόλεμοι. Άρα το πρώτο που θα πρέπει να γίνει είναι να σταματήσουν εδώ και τώρα οι πόλεμοι και ο τρόμος. Από πλευράς των κοινωνιών της Ευρώπης αλλά και παγκόσμια, η ανάπτυξη ενός φιλοειρηνικού, αντιπολεμικού κινήματος είναι επιτακτική ανάγκη.
Μία σειρά μέτρων που πρέπει να παρθούν, και αποτυπώνουν μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση από τη μέχρι σήμερα ξενοφοβική πολιτική των «ξένων εισβολέων», είναι τα εξής:
– Μεταφορά των νεοεισελθόντων από τα νησιά σε κέντρα υποδοχής στην ηπειρωτική Ελλάδα και διαχωρισμός τους εκεί σε πρόσφυγες και σε μετανάστες.
– Στους Σύρους πρόσφυγες που δικαιούνται άσυλο να δίνονται άμεσα όλα τα απαραίτητα έγγραφα.
– Ενέργειες για τον αναλογικό καταμερισμό των προσφύγων σε όλες τις χώρες της ΕΕ.
– Σχέδιο για τη διαμόρφωση ειδικών χώρων διαμονής σε κλειστούς χώρους, σε καταυλισμούς αλλά και σε υπάρχουσες υποδομές, όπου θα γίνονται και όλες οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και θα τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας. Ο Δήμος και η Περιφέρεια σε συνεργασία με την κρατική διοίκηση θα πρέπει άμεσα να βρούν τέτοιον χώρο, είναι βέβαιο πως υπάρχουν πολλοί στο νησί.
Σε τοπικό επίπεδο, κρίνουμε πως ήρθε η ώρα να δημιουργηθεί ένα δίκτυο αλληλεγγύης, με συμμέτοχους τους θεσμικούς συλλόγους – ιατρικό, φαρμακευτικό, γονέων-, συνδικαλιστικά και μη σωματεία, την εκκλησία και τα ιδρύματα πρόνοιας, λειτουργώντας συμπληρωματικά με την περιφέρεια ή τον δήμο, στο δύσκολο έργο της υποδοχής και φιλοξενίας των παράτυπων μεταναστών. Οι εργαζόμενοι και τα κινήματα αλληλεγγύης θα πρέπει να πρωτοστατήσουν σε αυτό. Από εδώ και πέρα δεν μπορεί κανείς να πει πως δεν ήξερε και η κάθε αργοπορία, θα έχει υπαίτιους σε περίπτωση που κληθούμε να αντιμετωπίσουμε παρόμοια προβλήματα.
• Με αφορμή τις εκλογές για τη νομαρχιακή επιτροπή ποιοι είναι οι στόχοι σας για το κόμμα τοπικά;
Συνεχίζουμε να δίνουμε την μάχη μας όπως κάναμε τόσα χρόνια. Παράλληλα, ελέγχουμε την κυβέρνηση, την στηρίζουμε στα καλά και διεκδικούμε όσα ακόμη δεν έχουν γίνει. Ενημερώνουμε τον κόσμο από άκρη σε άκρη του νησιού με δράσεις. Ο δρόμος για την πολυπόθητη αλλαγή της ιστορίας σε αυτόν εδώ τον τόπο, σε αυτή τη χώρα, σε αυτή την Ευρωπαϊκή Ένωση, παραμένει μακρύς και δύσβατος. Να συνδιαμορφώσουμε, επιτέλους, μαζί με τον κόσμο, κάθε στιγμή το πού και πώς πηγαίνουμε, μακριά από τη λογική της ανάθεσης. Πρέπει να πολεμήσουμε τις ριζωμένες νοοτροπίες. Να ζητάμε δικαιώματα και να αναγνωρίζουμε υποχρεώσεις. Αυτά δεν αλλάζουν με νόμους αλλά βήμα βήμα μέσα στην κοινωνία. Γιατί δεν θέλουμε να επιστρέψουμε εκεί που ήμασταν αλλά να χτίσουμε την χώρα σε στέρεες βάσεις, να πατάει στα πόδια της. Στις μάχες που δίνονται και θα δοθούν από την κυβέρνηση για την ανάκτηση της εθνικής μας αξιοπρέπειας, κυριαρχίας και προοπτικής, ή όλοι και όλες μαζί κερδίζουμε, ή όλοι και όλες μαζί χάνουμε. Γι΄αυτό, συνεχίζουμε να διεκδικούμε σαν κόμμα. O αγώνας για την ανάκτηση της αξιοπρέπειας, της δικαιοσύνης, της δημοκρατίας, της ισότητας, των δικαιωμάτων μας δεν είναι ούτε αποκλειστική υποχρέωση ούτε αποκλειστικό προνόμιο της κυβέρνησης. Ο αγώνας αυτός είναι καθημερινός και μας αφορά όλους και όλες στο κόμμα μας. Ο αγώνας αυτός δεν τελείωσε στις 25 Ιανουαρίου, αλλά τώρα οφείλει να ενταθεί και να οργανωθεί. Η νέα σελίδα στην ιστορία της χώρας μας δεν μπορεί να γραφτεί με τον ίδιο τρόπο όπως οι προηγούμενες. Δεν θα αφήσουμε να γραφτεί ούτε με υπαγορευμένα email, ούτε με αντιδημοκρατικά διατάγματα.
.