Σενάρια για την εφαρμογή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ επεξεργάζεται η κυβέρνηση σύμφωνα με αξιωματούχο των Βρυξελλών, με παράλληλη κατάργηση όλων των εξαιρέσεων που ισχύουν σήμερα.
Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες κάνουν λόγο για συντελεστή ΦΠΑ 18% σε όλες τις υπηρεσίες και τα αγαθά πλην των φαρμάκων και μάλιστα υποστηρίζουν ότι θα τεθεί σε ισχύ το αργότερο το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Προς το παρόν, πάντως, η Αθήνα διαψεύδει κατηγορηματικά το ανωτέρω σενάριο, σημειώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις είναι ακόμα σε εξέλιξη.
Εφόσον κυβέρνηση και θεσμοί καταλήξουν στην εφαρμογή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ, το όφελος για τα δημόσια ταμεία ενδεχομένως να είναι θετικό, ωστόσο θα πληγούν τα ελληνικά νοικοκυριά, δεδομένου ότι θα αυξηθούν όλα τα είδη πρώτης ανάγκης, πλην των φαρμάκων.
Συγκεκριμένα, θα υπάρξει μία μείωση της τάξης των 5 ποσοστιαίων μονάδων στα προϊόντα και τις υπηρεσίες που φορολογούνται σήμερα με ΦΠΑ 23% και μία αύξηση 5 ποσοστιαίων μονάδων στα τρόφιμα, την ηλεκτρική ενέργεια, την εστίαση κ.λπ. Ταυτόχρονα θα καταργηθεί το ειδικό καθεστώς που ισχύει σήμερα στα νησιά του Αιγαίου, το οποίο προβλέπει μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ κατά 30%.
Πώς θα αναπροσαρμοσθούν οι συντελεστές ΦΠΑ στην περίπτωση που εφαρμοσθεί ενιαίος συντελεστής 18%.
1. Ενδυση – υπόδηση, τηλεπικοινωνίες, παροχή υπηρεσιών, έπιπλα – είδη οικιακής χρήσης, αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, μεταφορές, καύσιμα, οικοδομικά υλικά, αλκοολούχα ποτά, ακίνητα, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, κοσμήματα κ.ά. εντάσσονται σήμερα στον ανώτατο συντελεστή 23% και θα μειωθούν στο 18%.
2. Στον χαμηλό συντελεστή 13% ο οποίος θα ανέλθει σύμφωνα με τα σενάρια στο 18% εντάσσονται τα: τρόφιμα, μη αλκοολούχα ποτά, ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, εστιατόρια-καφενεία, ζαχαροπλαστεία, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, υπηρεσίες ανακαίνισης παλαιών κατοικιών, άνθη, υπηρεσίες από συγγραφείς, συνθέτες, καλλιτέχνες, ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, εισιτήρια κινηματογράφου, συναυλιών, κόμιστρα ταξί κ.ά.
3. Φάρμακα, διαμονή σε ξενοδοχεία, εφημερίδες και περιοδικά εντάσσονται στον πολύ χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 6,5%. Τουλάχιστον για τα φάρμακα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα διατηρηθούν στον χαμηλό συντελεστή.
4. ΦΠΑ στα νησιά. Από 6,5%-13%-23% οι συντελεστές έχουν μειωθεί στο 5%-9%-16%. Με το νέο σχέδιο θα υπάρχει ένας συντελεστής 18%. Σημειώνεται ότι το ειδικό καθεστώς στα νησιά δημιουργήθηκε προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεών τους και ως αντιστάθμιση του αυξημένου κόστους μεταφοράς των αγαθών στα νησιά. Πάντως, η αναπροσαρμογή των συντελεστών ΦΠΑ δεν συνεπάγεται και αύξηση των δημοσίων εσόδων. Σύμφωνα με μελετητές, μία τέτοια εξέλιξη μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της φοροδιαφυγής.
Καθημερινή