Δύο ημέρες μετά τον φονικό σεισμό στο Νεπάλ χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα σε μια ισοπεδωμένη περιοχή. Ο τρόμος, η θλίψη αλλά και η αγωνία είναι ζωγραφισμένη στα μάτια αυτών των κατοίκων που έζησαν με τον χειρότερο τρόπο τη μανία της φύσης.
Γονείς παραδίδουν στην πυρά τα νεκρά παιδιά τους, ενώ άλλοι κρατούν σφιχτά στην αγκαλιά τους κόρες και γιους που σώθηκαν από το χτύπημα του Εγκέλαδου. Δύο αντιφατικές εικόνες που αντικρίζει όποιος βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην πρωτεύουσα Κατμαντού. Κανείς δεν μπορεί να περιγράψει με λόγια το μέγεθος της καταστροφής. Μέχρι στιγμής 4.000 είναι τα θύματα του εγκέλαδου και 7.000 οι τραυματίες…
«Οι ζημιές είναι εκτεταμένες και πολύ βαριές. Έχει πληγεί όλη η πολιτιστική κληρονομιά της χώρας» ανέφερε στο zougla.gr ο καθηγητής αντισεισμικής τεχνολογίας του ΕΜΠ Παναγιώτης Καρύδης από το Νεπάλ, όπου βρίσκεται από χθες το βράδυ και συμπλήρωσε: «Ο κόσμος είναι στους δρόμους, ελικόπτερα πετούν πάνω από τις πληγείσες περιοχές, διασώστες απ’ όλο τον κόσμο συνδράμουν στις έρευνες για τον εντοπισμό επιζώντων».
Τραγικές εικόνες
Η κατάσταση, σύμφωνα με τον κ. Καρύδη, αλλά και τον καθηγητή γεωλογίας Ευθύμη Λέκκα, ο οποίος επίσης βρίσκεται εκεί προκειμένου να μελετήσει από κοντά τον μεγάλο σεισμό και τις επιπτώσεις του, είναι απελπιστική.
Παντού υπάρχει εξαθλιωμένος κόσμος, ο οποίος ψάχνει στα συντρίμμια για κάποιον δικό του άνθρωπο, ενώ πτώματα παραδίδονται στην πυρά.
«Βλέπω τώρα φωτιές. Καίνε νεκρούς, τρομερό. Έχουν στήσει ολόκληρη επιχείρηση. Οι συγγενείς φωνάζουν. Κλαίνε. Είναι φοβερό. Η καύση αποτελεί τοπικό έθιμο, ωστόσο η συγκυρία είναι τραγική. Πολλοί νέοι άνθρωποι χάθηκαν» είπε χαρακτηριστικά στο zougla.gr ο κ. Καρύδης.
Χουλιάρας: «Τα κτήρια σκοτώνουν και όχι οι σεισμοί»
«Ο σεισμός στο Νεπάλ δημιούργησε μια έντονη σεισμική ακολουθία. Οι κανονισμοί δόμησης δεν εφαρμόζονται στην περιοχή» ανέφερε ο κύριος ερευνητής σεισμολογίας του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Δρ. Γεράσιμος Χουλιάρας και συμπλήρωσε: «τα παλιά κτήρια έχουν καταρρεύσει, οι καινούργιες κατασκευές έχουν υποστεί λιγότερες ζημιές».
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ενός «ντόμινο» που θα επηρεάσει την Ελλάδα απάντησε: «Πρόκειται για ένα σπάνιο γεγονός με λίγες πιθανότητες. Δεν θα δημιουργηθούν νέα ρήγματα στην Ελλάδα».
Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών
Ενώ η έρευνα στα ερείπια του Νεπάλ συνεχίζεται, ο προσωρινός απολογισμός των θυμάτων του καταστροφικού σεισμού ανέρχεται σε 4.352 νεκρούς, σύμφωνα με την αστυνομία. Ο αριθμός των τραυματιών αγγίζει τους 8.000. Η συνδρομή των ξένων διασωστών που φτάνουν επικεντρώνεται στο μακάβριο έργο της ανάσυρσης σορών, καθώς οι ελπίδες για επιζώντες εξανεμίζονται όσο περνούν οι ημέρες.
Εξάλλου οι τραυματίες που έχουν καταμετρηθεί μετά την καταστροφή φθάνουν τους 7.953, όπως διευκρίνισε ο Λάκσμι Πράσαντ Ντακάλ.
Οι αριθμοί αυτοί, υπενθυμίζεται, αφορούν μόνο το Νεπάλ: Θύματα από τον καταστροφικό σεισμό υπάρχουν και στις γειτονικές χώρες, κυρίως στην Ινδία και στις περιοχές του Θιβέτ, που φτάνουν περίπου τους 100.
Όσοι έχουν μείνει στην πρωτεύουσα Κατμαντούν προσπαθούν να φύγουν με κάθε δυνατό μέσο. Μεγάλα τμήματα της πρωτεύουσας έχουν μείνει χωρίς νερό και ρεύμα, ενώ πολλά από τα κτίρια που δεν έχουν πέσει θεωρούνται ακατάλληλα -ενώ ο κίνδυνος των μετασεισμών παραμένει.
Ο απολογισμός είναι πιθανό να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, καθώς οι ομάδες έρευνας και διάσωσης δυσκολεύονται να φθάσουν στις απομακρυσμένες περιοχές της φτωχής ορεινής χώρας των 28 εκατομμυρίων κατοίκων. Σε όλο το Νεπάλ, εκατοντάδες χωριά έχουν αφεθεί κυριολεκτικά στην τύχη τους.
Σύμφωνα μ’ έναν οικονομολόγο, τα μακροπρόθεσμα κόστη της ανοικοδόμησης ενδέχεται να υπερβούν τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που ανέρχεται στο 20% του ΑΕΠ.
Δύσκολες ώρες μέσα στα συντρίμμια
Οι κάτοικοι τυλίχτηκαν με κουβέρτες μέσα σε πρόχειρα φτιαγμένες σκηνές κατά τη διάρκεια της νύχτας, έχοντας ελάχιστα τρόφιμα και νερό.
Εξαντλημένες οικογένειες, τα σπίτια των οποίων είτε ισοπεδώθηκαν ή υπάρχει κίνδυνος να καταρρεύσουν εν μέσω των συνεχιζόμενων μετασεισμών, έστησαν σκηνές κατά μεσής του δρόμου για να προστατευτούν από τη βροχή.
Άρρωστοι και τραυματίες κοιμήθηκαν στην ύπαιθρο στο Κατμαντού, αδυνατώντας να βρουν κλίνες στα ανάστατα νοσοκομεία της πόλης. Γιατροί έστησαν πρόχειρο χειρουργείο μέσα σε σκηνή στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου της πρωτεύουσας.
Την ώρα που οι άνθρωποι κοιμούνται στην ύπαιθρο, η μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποιεί για την εκδήλωση σφοδρών καταιγίδων. Εκφράζονται, επίσης, φόβοι για μεγάλες ελλείψεις σε τρόφιμα και πόσιμο νερό.
zougla.gr/in.gr