Ειδήσεις

Δύσκολη «άσκηση» η επαναλειτουργία της εστίασης-Τι ζητούν οι φορείς

Έκτακτα μέτρα στήριξης αλλά και πάγια αιτήματα φοροαπαλλαγών ζητά ο κλάδος της εστίασης, που έχει πληγεί από το lockdown εξαιτίας της πανδημίας. Εκκρεμεί η διαβούλευση για τις συνθήκες λειτουργίας των καταστημάτων.

Από τα τελευταία στη σειρά, και πιθανόν στις αρχές Ιουνίου, αναμένεται να επιτραπεί να ανοίξουν για το κοινό εστιατόρια και καφέ, ωστόσο, η διαβούλευση για τον τρόπο λειτουργίας τους δεν έχει ακόμη ξεκινήσει.

Ο κλάδος, όπως και ο τουρισμός, αναμένεται να είναι ανάμεσα στα μεγαλύτερα θύματα της πανδημίας. Αλλωστε και μετά το άνοιγμα, οι επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος θα υποχρεωθούν σε ειδικές συνθήκες λειτουργίας, μειώνοντας τραπεζοκαθίσματα και εκμεταλλεύσιμο εμπορικό χώρο, «ακυρώνοντας» εσωτερικές αίθουσες, αλλά και υιοθετώντας μέτρα προστασίας όπως μάσκες, γάντια και στολές για τους εργαζόμενους.

Οι προσδοκίες παραμένουν εξαιρετικά χαμηλές για την ουσιαστική επαναφορά πελατείας, αφού κατά την προηγούμενη περίοδο -όπου η διανομή έτοιμου φαγητού μέσω delivery επιτρεπόταν-, η κατανάλωση ήταν εξαιρετικά χαμηλή.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, οι φορείς της μαζικής εστίασης ζητούν έκτακτα μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων αλλά και επαναφέρουν πάγια αιτήματά τους που συνδέονται κυρίως με φοροαπαλλαγές, προκειμένου να διατηρηθούν «ζωντανές» χιλιάδες επιχειρήσεις, ιδίως σ’ ένα περιβάλλον χαμηλής ζήτησης.

Ειδικότερα ζητούν:

1. Μείωση του ΦΠΑ από 1/6/2020 στο 6% για όλη την εστίαση (συμπεριλαμβάνονται καφές, ροφήματα και ψωμί), με στόχο να μεταφερθεί το όφελος και στις τιμές για τους καταναλωτές. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα η εστίαση επιβαρύνεται με ΦΠΑ 13%, πλην ροφημάτων που παραμένουν σε ΦΠΑ 24%.

2. Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στον καφέ. Το κόστος αυτού του μέτρου ανέρχεται σε 148 εκατ. ευρώ.

3. Μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 20%, σύμφωνα με τη σχετική δέσμευση της κυβέρνησης, και μη καταβολή προκαταβολής φόρου εισοδήματος για το 2020.

4. Προγράμματα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων, μέσω επιδότησης εργοδοτικών εισφορών και επιδομάτων ως εξής:

α) επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων κατά 50%,

β) ειδικό επίδομα για εργαζομένους που θα τεθούν εκτάκτως και για συγκεκριμένο διάστημα (έως 31/12/2020) σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας λόγω των συνεχιζόμενων περιορισμών στη λειτουργία των επιχειρήσεων, ώστε να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, και

γ) εργαλεία ρευστότητας για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων με εγγύηση του Δημοσίου κατά 80% και με βάση τα στοιχεία μισθοδοσίας, όπως είχε εξαγγελθεί στις αρχές της κρίσης.

5. Ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών που δημιουργήθηκαν μετά την 1η Μαρτίου 2020 σε 60 δόσεις, με πρώτη δόση τον Ιανουάριο του 2021.

6. Επαναφορά ΕΣΠΑ με δυνατότητα επιδότησης επιλέξιμων επενδύσεων για όλα τα μεγέθη επιχειρήσεων.

7. Για την περίοδο από την άρση των περιοριστικών μέτρων και έως 31/12/2020 να προβλεφθεί μείωση των μισθωμάτων που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις εστίασης, ανάλογη με τη μείωση των εισπράξεών τους σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, με ταυτόχρονη προστασία των ενοικιαστών για το συγκεκριμένο διάστημα.

Πηγή euro2day.gr

Πέννυ Κούτρα

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου