Ξεκινάει σήμερα η συζήτηση στη Βουλή για το σχέδιο νόμου που κατέθεσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, το πρώτο το τελευταίο δίμηνο που δεν αφορά έκτακτα μέτρα για τον κορωνοϊό. Το υπουργείο εκτιμά ότι οι ρυθμίσεις θα διευκολύνουν την επανέναρξη της οικονομίας, ιδίως μέσω της επιτάχυνσης της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης, ενώ θα αντιμετωπίσουν σειρά χρονιζόντων ζητημάτων. Την αντίθεσή του εξέφρασε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αντιδράσεις ξεκίνησαν να εκδηλώνονται σε επιμέρους θέματα, με πρώτο την αλλαγή στο σύστημα διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών.
Το σχέδιο νόμου «Εκσυγχρονισμός της περιβαλλοντικής νομοθεσίας» κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή και θα συζητηθεί σε τρεις διαδοχικές συνεδριάσεις της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου (μία σήμερα και δύο αύριο, η ενδιάμεση με την ακρόαση φορέων). Λογικά, το νομοθέτημα θα συζητηθεί στην Ολομέλεια (σε μια περιορισμένη εκδοχή 50-60 βουλευτών, κατ’ αναλογία των κομμάτων) στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
«Το νομοσχέδιο είναι μια μεγάλη τομή στην περιβαλλοντική νομοθεσία της Ελλάδας», εκτίμησε ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης. «Η κυβέρνηση έλαβε σοβαρά υπόψη πολλές από τις παρατηρήσεις που κατατέθηκαν κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης. Προχωρούμε μπροστά με μια σειρά μέτρων ουσιαστικής και όχι τυπικής προστασίας του περιβάλλοντος. Παράλληλα, υιοθετούμε μια σειρά από τομές ώστε η Ελλάδα να μπορέσει, μετά την κρίση του κορωνοϊού, να είναι σημείο αναφοράς για επενδύσεις που θα σέβονται το περιβάλλον», ανέφερε, σημειώνοντας ότι «είμαστε ανοιχτοί σε κάθε καλόπιστη πρόταση, αλλά δεν πρόκειται να γίνουμε όμηροι των εραστών της ακινησίας».
Απο την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εκμεταλλεύεται τους περιορισμούς της περιόδου για να «περάσει» από τη Βουλή ένα νομοσχέδιο που χαρακτηρίζει «αντιπεριβαλλοντικό». «Γιατί αυτή η βιασύνη; Μήπως στο νομοσχέδιο που διπλασιάστηκε σε μέγεθος, από τα 82 άρθρα κατά τη διαβούλευση σήμερα φτάνει στα 130, κρύβονται εξυπηρετήσεις και μία πολύ καλή ευκαιρία μέσα στον κορονοϊό να καλυφθούν όλα αυτά;» σχολίασε με δήλωσή του ο τομεάρχης Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος. «Ο ΣΥΡΙΖΑ που κουνάει το δάχτυλο θα έπρεπε να κοιτάξει στον καθρέφτη και να θυμηθεί τις περιβαλλοντικές του επιδόσεις που οδήγησαν κατ’ επανάληψη σε καταδίκες της Ελλάδας από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για περιβαλλοντικά ζητήματα», σχολίασε χθες ο κ. Χατζηδάκης.
Εκτός πολιτικής, οι πρώτες αντιδράσεις προέρχονται από περιβαλλοντικές οργανώσεις, επιστημονικούς φορείς αλλά και τους (υπό κατάργηση) φορείς διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών. «Η κατάθεση ενός νομοσχεδίου που προωθεί ριζικές και μη αναστρέψιμες αλλαγές στην κατάσταση και την εποπτεία του περιβάλλοντος στη χώρα μας, και για το οποίο έχουν εκφραστεί σοβαρές αντιρρήσεις από πάρα πολλές πλευρές, πραγματοποιείται με βιασύνη που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από τις σημερινές συνθήκες», αναφέρουν με κοινή ανακοίνωση η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης και η Καλλιστώ. Η σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αιγαίου με ψήφισμά της εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό της για τις αλλαγές στην περιβαλλοντική αδειοδότηση και το σύστημα διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών. «Το σχέδιο νόμου θα οδηγήσει στην υποβάθμιση των όρων προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας της χώρας μας και αποδιάρθρωση του ισχύοντος συστήματος διακυβέρνησης των προστατευόμενων περιοχών που, παρά τα πολλά προβλήματα και προσκόμματα που τέθηκαν διαχρονικά εκ μέρους της ίδιας της Πολιτείας, έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί ένα επιτυχημένο και λειτουργικό σχήμα», εκτίμησε το Δίκτυο Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών.