Ειδήσεις

Φρένο στα αδήλωτα Airbnb – Τι προβλέπει η συμφωνία ΑΑΔΕ με τις πλατφόρμες

Σφίγγει ο κλοιός για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που αποφεύγουν να δηλώσουν εισοδήματα από βραχυχρόνια μίσθωση στην εφορία, αλλά και για τους ιδιοκτήτες που δεν έχουν δηλώσει τα ακίνητά τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ λαμβάνοντας και τον αριθμό μητρώου.

Τα προηγούμενα χρόνια είχαν εντοπιστεί περισσότερα από 20.000 ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης (Airbnb κ.λπ.) τα οποία δεν είχαν δηλωθεί στο ηλεκτρονικό μητρώο. Μάλιστα, ο διοικητής της ΑΑΔΕ είχε καλέσει τους ιδιοκτήτες και τους διαχειριστές να προχωρήσουν στη δήλωση των ακινήτων και των εισοδημάτων για τη διετία 2018-2019, σημειώνοντας ότι θα εντοπιστούν και θα κληθούν να πληρώσουν τους φόρους που προβλέπει η νομοθεσία και τα σχετικά πρόστιμα. Ηδη η φορολογική διοίκηση «τρέχει» νέες εξελιγμένες διασταυρώσεις με στοιχεία που έχει λάβει από τα πιστωτικά ιδρύματα αλλά και από πλατφόρμες συναλλαγών.

Αθέμιτος ανταγωνισμός
Παράλληλα, έχουν ήδη παραληφθεί τα στοιχεία από τις μεγάλες πλατφόρμες για ενοικιάσεις ακινήτων τύπου Airbnb, ενώ οι έλεγχοι διευρύνονται με στόχο τον εντοπισμό όσων «ξεχνούν» να δηλώσουν τα εισοδήματα από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες. Πλέον, τους ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα συνδράμουν κλιμάκια του υπουργείου Τουρισμού, ενώ και η Οικονομική Αστυνομία θα εμπλακεί με τον έλεγχο των ακινήτων.

Το εντυπωσιακό όμως, που έρχεται να προστεθεί σε όλα τα ελεγκτικά μέτρα που έχει λάβει η εφορία, είναι, όπως αποκαλύπτει η «Κ», η συμφωνία που υπέγραψε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων με τις τρεις μεγαλύτερες ηλεκτρονικές πλατφόρμες διαμοιρασμού Airbnb, Booking.com και VRBO, του ομίλου της Expedia. Χιλιάδες ιδιοκτήτες αποκομίζουν στο 100% τα οφέλη από την οικονομία διαμοιρασμού, χωρίς να αποδίδουν στο ελληνικό Δημόσιο κανέναν φόρο. Η εξέλιξη αυτή εκτός από την πληγή που δημιουργεί στα δημόσια έσοδα, έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις επιχειρήσεις ενοικίασης καταλυμάτων αλλά και στις ξενοδοχειακές μονάδες που αδυνατούν να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο αυτό. Ουσιαστικά το οικονομικό επιτελείο στοχεύει οι βραχυχρόνιες μισθώσεις να μη γίνονται με τρόπο που συνιστά αθέμιτο ανταγωνισμό για τις επιχειρήσεις οι οποίες λειτουργούν νόμιμα και να μη δημιουργεί παράπλευρα προβλήματα στην εξεύρεση κατοικίας, στις τιμές των ενοικίων ακόμα και στην εύρυθμη λειτουργία των πολυκατοικιών.

Ο «κόφτης»
Στο πλαίσιο αυτό και με στόχο σε πρώτη φάση τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, η συμφωνία που υπέγραψε ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής προβλέπει ότι για να μπορέσει ιδιοκτήτης ή διαχειριστής ακινήτου να καταχωρίσει το ακίνητό του στις ανωτέρω πλατφόρμες θα πρέπει να συμπληρώνει υποχρεωτικά στην πλατφόρμα τον αριθμό καταχώρισης του ακινήτου που τηρείται στο μητρώο βραχυχρόνιας μίσθωσης της ΑΑΔΕ. Ακίνητα που θα «ανεβαίνουν» στην πλατφόρμα χωρίς τον σχετικό αριθμό θα απορρίπτονται από το σύστημα αυτόματα. Με τον τρόπο αυτό η εφορία θα γνωρίζει επ’ ακριβώς τον αριθμό των ακινήτων που μισθώνονται αλλά και τα εισοδήματα που εισπράττει ο ιδιοκτήτης – διαχειριστής.

«Το ορόσημο αυτό βέλτιστης πρακτικής μάς επιτρέπει να παρακολουθούμε και να ενισχύουμε περαιτέρω τη συμμόρφωση των φορολογουμένων, διασφαλίζοντας παράλληλα ίσους όρους ανταγωνισμού για τις πλατφόρμες στον τομέα των βραχυχρόνιων μισθώσεων», σχολίασε ο διοικητής της ΑΑΔΕ.

Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής Ιταλίας και ΝΑ Ευρώπης της Airbnb, Giacomo Trovato, σημείωσε ότι «αυτή η συμφωνία είναι μεγάλη είδηση για τους οικοδεσπότες της Airbnb και θα διευκολύνει περισσότερους ανθρώπους στην Ελλάδα να διαμοιράζουν τα σπίτια τους. Δεσμευόμαστε να δουλεύουμε με κυβερνήσεις και αρχές σε τέτοιου είδους συνεργασίες που βοηθούν τις οικογένειες και στηρίζουν τον υπεύθυνο τουρισμό». «Aυτή η συμφωνία παρέχει σαφήνεια και διαφάνεια για όλους στον χώρο της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ελλάδα», δήλωσε η Αnge Janssen, της Booking.com.

Τι προβλέπεται
Η συμφωνία, η οποία υπεγράφη μεταξύ ΑΑΔΕ και τριών κορυφαίων πλατφορμών διαμοιρασμού, προβλέπει τα εξής:

Οι πλατφόρμες θα παρέχουν στους αντίστοιχους ιστοτόπους τους ένα διακριτό και σαφώς ορισμένο πεδίο, προκειμένου ο ιδιοκτήτης/διαχειριστής ακινήτων να καταχωρίζει τον προβλεπόμενο αριθμό καταχώρισης ακινήτου ή την αιτιολογημένη εξαίρεσή του, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία.
Οι πλατφόρμες θα ενημερώσουν, όσον αφορά τα ήδη καταχωρισμένα ακίνητα, για την υποχρέωση παροχής του αριθμού καταχώρισής τους, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, καθώς και για τους κινδύνους της μη συμμόρφωσης.
Οι πλατφόρμες συμφωνούν ότι έπειτα από σχετική ειδοποίηση της ΑΑΔΕ θα αφαιρούν όλες τις καταχωρίσεις που δεν παρείχαν τον προβλεπόμενο αριθμό καταχώρισης ακινήτου ή τη δικαιολογημένη εξαίρεση, όπως ορίζει ο νόμος.
Οι συμφωνημένες διαδικασίες θα επανεξετάζονται ετησίως, ξεκινώντας από τον Ιούνιο του 2021.

Πρόστιμα 5.000 έως 20.000 ευρώ
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τα πρόστιμα που θα κληθούν να πληρώσουν οι παραβάτες θα κυμαίνονται από 5.000 έως 20.000 ευρώ και θα αφορούν τα εξής:

• Παράλειψη εγγραφής στο «Μητρώο ακινήτων βραχυχρόνιας διαμονής».

• Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού εγγραφής στο «Μητρώο ακινήτων βραχυχρόνιας διαμονής» στην ανάρτηση του «ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής.

• Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού του ειδικού σήματος λειτουργίας στην ανάρτηση του «ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής, από τους «διαχειριστές» για τους οποίους δεν υπάρχει υποχρέωση εγγραφής στο «Μητρώο ακινήτων βραχυχρόνιας διαμονής».
Το πρόστιμο που προβλέπεται για κάθε παράβαση ανέρχεται σε 5.000 ευρώ, το οποίο διπλασιάζεται (10.000 ευρώ) για τη δεύτερη παράβαση. Για κάθε επόμενη παράβαση, από την τρίτη και μετά, εντός του ίδιου έτους, το πρόστιμο επιβάλλεται στο τετραπλάσιο του αρχικώς επιβληθέντος, δηλαδή 20.000 ευρώ.

Πηγή: kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου