Ειδήσεις

Η Ελλάδα απέναντι στην πανδημία: Τι λένε οι αριθμοί για υγεία, εμβολιασμούς, οικονομία

Πού βρίσκεται η Ελλάδα και πόσο καλά (ή όχι καλά) τα καταφέρνει στον παγκόσμιο πόλεμο κατά της Covid-19, σε επίπεδο υγείας, εμβολιασμών, αλλά και οικονομίας;

Επειδή πολλά γράφονται και ακούγονται, είναι χρήσιμο κάποιες φορές οι απαντήσεις να δίνονται με βάση τους αριθμούς. Με άλλα λόγια, τα στοιχεία και τη στατιστική (όσο κι αν η ζωή και ο θάνατος δεν μπορούν ποτέ να συνοψιστούν σε μια «στατιστική»), καθώς και τις πιο έγκυρες των προβλέψεων.

Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, με αυτό που μας «καίει» και μας πονάει περισσότερο κάθε ημέρα – καθορίζοντας, σε μεγάλο βαθμό, τις εισηγήσεις των αρμοδίων και της πολιτικές αποφάσεις που λαμβάνονται: Τον αριθμό των συνανθρώπων μας που χάνουν τη μάχη.

Στο κόκκινο στους θανάτους
Εδώ, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα που παρέχουν όλες οι χώρες, η Ελλάδα δεν τα πηγαίνει καλά το τελευταίο διάστημα. Για του λόγου το αληθές, στη λίστα με τον ημερήσιο αριθμό θανάτων του τελευταίου επταημέρου, η χώρα βρίσκεται δυστυχώς πολύ ψηλά – στην 18η θέση, με περισσότερους από 7,5 ανά εκατομμύριο κατοίκων. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι με βάση τον συνολικό αριθμό θανάτων ανά εκατομμύριο κατοίκων, η Ελλάδα είναι στην 50ή θέση και σε καλύτερη μοίρα από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Σημειώνεται, πάντως, ότι τη θλιβερή πρωτιά στη λίστα με τους θανάτους της τελευταίας εβδομάδας κατέχει η Ουγγαρία του Όρμπαν με 21 ανά εκατομμύριο κατοίκων, ενώ στην πρώτη δεκάδα υπάρχουν τέσσερις βαλκανικές χώρες: Βοσνία και Ερζεγοβίνη (σχεδόν 18 θανάτους ανά εκατομμύριο), Βόρεια Μακεδονία (λίγο πάνω από 16), Βουλγαρία (14,2) και Κροατία (σχεδόν 10,5).

Συγκριτικά, ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 5,3 θάνατοι ανά εκατομμύριο, και ολόκληρου του πλανήτη 1,65. Η Τουρκία, επίσης, καταγράφει ημερησίως 4,2 θανάτους ανά εκατομμύριο, ενώ για στην Ινδία που βρίσκεται στο επίκεντρο ο μέρος όρος είναι 1,9 θάνατοι. Όσο για τις ΗΠΑ είναι οριακά πάνω από 2, για το Ηνωμένο Βασίλειο «μόλις» 0,34, και για το Ισραήλ 0,2.

Καλές επιδόσεις στους εμβολιασμούς
Από την άλλη, όμως, η Ελλάδα τα πηγαίνει αρκετά καλά σε επίπεδο εμβολιασμών, γεγονός που αναμφίβολα ενισχύει τις ελπίδες για ταχύτερη έξοδο από το τούνελ και επιστροφή στην κανονικότητα – τόσο στην κοινωνία όσο και στην οικονομία.

Συγκεκριμένα, με 27 εμβολιασμούς ανά 100 κατοίκους, βρίσκεται πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο, που είναι 14 δόσεις ανά 100. Έτσι, σχεδόν το 19% του πληθυσμού έχει κάνει ως σήμερα τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, ενώ πάνω από το 8% έχει κάνει και τις δύο – με τα ποσοστά αυτά να είναι παραπλήσια του μέσου όρου της ΕΕ και υψηλότερα από αρκετές πιο πλούσιες χώρες, όπως η Γερμανία.

Το μεγάλο ρίσκο στην οικονομία
Στην οικονομία, τέλος, η εικόνα είναι ανάμικτη και τα σενάρια για το επόμενο διάστημα περισσότερα από ένα. Αναμφίβολα, το πλήγμα που δέχθηκε η χώρα το 2020 ήταν ισχυρό και, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η ύφεση διαμορφώθηκε στο 8,2% – ποσοστό, πάντως, μικρότερο σε σύγκριση με τις αρχικές εκτιμήσεις.

Όσον αφορά το κρίσιμο 2021, του οποίου ήδη έχουμε διανύσει το ένα τρίτο, η Κομισιόν προβλέπει ότι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 3,5%, με την ανάπτυξη να επιταχύνεται στο 2022 και να φτάνει στο 5%. Το ΔΝΤ, από την πλευρά του, είναι ελαφρώς πιο αισιόδοξο για φέτος, κάνοντας λόγο για ανάπτυξη με ρυθμό 3,8%, σημειώνοντας μάλιστα ότι το τελευταίο τρίμηνο του έτους το σχετικό ποσοστό θα φτάσει στο 6,9%.

Αναμφίβολα, σε αυτό το επίπεδο καθοριστικό ρόλο – εκτός βεβαίως από την όσο το δυνατόν ταχύτερη δημιουργία του πολυαναμενόμενου «τείχους ανοσίας» – θα παίξουν και τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ. Σύμφωνα με την Standard & Poor’s, τα 32 δισ. ευρώ που προβλέπονται για την Ελλάδα θα ενισχύσουν μέσα στην επόμενη πενταετία το ΑΕΠ κατά 8,3%, σύμφωνα με το πιο συντηρητικό σενάριο και κατά 18,3% με βάση το πιο αισιόδοξο.

Σημειώνεται ότι πάνω από το ένα τρίτο των επιχορηγήσεων (37%) προβλέπεται να διατεθούν σε «πράσινα έργα», ενώ το υπόλοιπο σε δράσεις που αφορούν την ψηφιακή μετάβαση, σε επενδύσεις και για την τόνωση της απασχόλησης, της εκπαίδευσης, της κοινωνικής συνοχής και της υγείας.

Πηγή ΟΤ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου