Μηνύματα ετοιμότητας στο μέτωπο της ενεργειακής επάρκειας της χώρας εκπέμπει η κυβέρνηση. Και τα μηνύματα αυτά, όπως προέκυψαν με τη λήξη της έκτακτης σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, περιλαμβάνουν ακόμα και τα ακραία σενάρια που δύναται να εμφανιστούν στον ορίζοντα του Μαΐου, με κυβερνητικά στελέχη να τονίζουν, σε κάθε περίπτωση, ότι ακόμα κι αν η Μόσχα κλείσει και για την Αθήνα τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να μην…κατέβει ο διακόπτης. “Δεν υπάρχει περίπτωση να κατεβάσουμε τον διακόπτη. Δεν υπάρχει περίπτωση να αιφνιδιαστούμε προς την κατεύθυνση αυτή”, είναι το σήμα που εκπέμπεται, σε ένα momentum διπλής στόχευσης για Μαξίμου και οικονομικό επιτελείο. Και το momentum αυτό κινείται προς δύο κατευθύνσεις:
– Από τη μία περιλαμβάνει την επίσπευση των διαδικασιών για την υλοποίηση του εθνικού σχεδίου στήριξης. “Σε κάθε περίπτωση, αυτό που χρειάζεται είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υλοποιήσει την οδηγία που πήρε από τους ηγέτες και να καταθέσει την πρότασή της. Η χώρα επεξεργάζεται, ταυτόχρονα, το δικό της Εθνικό Σχέδιο μιας περισσότερο αποφασιστικής παρέμβασης στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και με ευρύτερο χρονικό ορίζοντα. Επεξεργαζόμαστε διάφορα σενάρια και επιλογές, δεν είμαστε πολύ μακριά από την κατάθεση του Σχεδίου αυτού. Ο στόχος είναι να διαμορφωθεί η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για τον καταναλωτή πολύ χαμηλότερα από το επίπεδο που είναι σήμερα. Ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει αυτό αξιολογείται”, ανέφερε (Σκάι) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.
– Από την άλλη, περιλαμβάνει την αύξηση της πίεσης προς τις Βρυξέλλες στο μέτωπο που συνηθίσαμε να αποκαλούμε “κοινές ευρωπαϊκές απαντήσεις, σε ένα κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα”, με τη χώρα μας να εξετάζει την προοπτική να υποβάλλει, μέσα στις επόμενες ημέρες, αίτημα επίσπευσης της Συνόδου Κορυφής, που είναι προγραμματισμένη για το τέλος Μαΐου.
“Είμαστε και θα παραμείνουμε ενεργειακά ασφαλείς”
Για το θέμα των επόμενων πληρωμών προς την Gazprom, που πρόκειται να πραγματοποιηθούν το τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου, κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν πως μέχρι τότε αναμένεται ότι θα έχει αποσαφηνιστεί η συμπεριφορά κρατών και εταιρειών σε ό,τι αφορά στο ζήτημα. “Οι πληρωμές γίνονται σε ευρώ, τα οποία στη συνέχεια με βάση τις νέες απαιτήσεις της Ρωσίας μετατρέπονται σε έναν δεύτερο λογαριασμό σε ρούβλια, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο το ρούβλι. Παρότι το ποσόν που πληρώνεται δεν είναι διαφορετικό, το ζήτημα είναι εάν παραβιάζονται οι κυρώσεις, στις οποίες να σημειωθεί δεν περιλαμβάνεται η διακοπή αγοράς φυσικού αερίου, λόγω των συνεπειών που θα είχε στις ευρωπαϊκές οικονομίες. Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει ενεργειακά ασφαλής”, επισημαίνουν.
Ακόμα, πάντως και στο πιο ακραίο σενάριο, το υπουργείο Ενέργειας έχει καταρτιστεί σχέδιο για την κάλυψη των αναγκών της χώρας. Ανάμεσα στα άλλα:
– Ο ΔΕΣΦΑ προωθεί την αναβάθμιση της αποθηκευτικής δυναμικότητας του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας.
– Η ΔΕΠΑ Εμπορίας παρακολουθεί τη διαθεσιμότητα φορτίων LNG στις διεθνείς αγορές, προκειμένου να προμηθευτεί επιπλέον φορτία εφόσον κριθεί αναγκαίο.
– Εξετάζεται η αύξηση των ροών φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν μέσω του TAP.
– Η ΔΕΗ έχει εκπονήσει ετήσιο σχέδιο για αυξημένη εξόρυξη λιγνίτη κατά την επόμενη διετία κατά 50% και τη διαθεσιμότητά του στα εργοστάσια.
– Είναι έτοιμες να λειτουργήσουν με diesel πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο ισχύος 1,7 GW.
– Προωθείται η αποθήκευση αερίου στην Ιταλία για τη διατήρηση στρατηγικής εφεδρείας και η υποθαλάσσια αποθήκη στην Καβάλα.
Στο σχέδιο, παράλληλα, εντάσσεται η ολοκλήρωση κρίσιμων υποδομών που θα ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, όπως οι διασυνδετήριο αγωγοί φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας IGB και Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας, οι νέοι τερματικοί σταθμοί υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κόρινθο και την Αλεξανδρούπολη αλλά και οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις με γειτονικές χώρες, όπως η Αίγυπτος.
Πηγή capital.gr