Τοπικές Ειδήσεις

Παρελθόν από την 1η Μαΐου πολλά μέτρα κατά του κορωνοϊού

Από την 1η Μαΐου πολλά μέτρα που επιβλήθηκαν με στόχο τον περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊού, θα αποτελέσουν παρελθόν. Η επιδημιολογική εικόνα δικαιολογεί το νέο πλαίσιο διαχείρισης της πανδημίας, αφού τόσο τα κρούσματα, όσο και οι σκληροί δείκτες έχουν αρχίσει σταδιακά να υποχωρούν. Συγκεκριμένα από την 1η Μαΐου έως την 31/8 αίρεται η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης σε όλους τους χώρους. Παράλληλα, από την 1η Μαΐου οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι για να πηγαίνουν στην εργασία τους θα κάνουν μόνο ένα self test την εβδομάδα, ενώ τη συγκεκριμένη ημερομηνία έως τις 31 Αυγούστου καταργείται το όριο σε κάθε κλειστό χώρο.

Έως τις 31 Μαΐου παραμένει η υποχρεωτικότητα χρήσης μάσκας για τους εσωτερικούς χώρους, ωστόσο από την 1η Ιουνίου θα αρθεί η υποχρεωτικότητα με εξαιρέσεις που θα διευκρινιστούν στις επόμενες Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ). Ήδη από τις 5 Μαρτίου η χρήση μάσκας αποτελεί παρελθόν στους εξωτερικούς χώρους.
Την προσοχή των συμπολιτών μας εφιστά ο κ. Στέλιος Καραταπάνης, διευθυντής της Α’ Παθολογικής Κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, πρόεδρος της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και διευθυντής της ιατρικής υπηρεσίας, δηλώνοντας πώς η υποχώρηση του αριθμού των κρουσμάτων και των νοσηλειών σε τοπικό επίεπδο και η χαλάρωση των μέτρων, δεν σημαίνει ότι ο κορωνοϊός αποτελεί παρελθόν. Τονίζει δε ότι πρέπει να χρησιμοποιείται η προστατευτική μάσκα, κυρίως σε κλειστούς χώρους.
«Μπορεί να έχουν βελτιωθεί τα πράγματα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξεδίνουμε, ακόμη και μετά τη χαλάρωση των μέτρων προστασίας. Δεν πρέπει να βιαστούμε να βγάλουμε τη μάσκα, ιδιαίτερα σε κλειστούς χώρους και όταν είμαστε μαζί με άτομα που δεν συναναστρεφόμαστε συχνά. Το καλοκαίρι και η αύξηση της θερμοκρασίας βοηθούν στον περιορισμό των κρουσμάτων. Θα πρέπει ωστόσο να είμαστε προσεκτικοί. Η παράλλαξη Όμικρον είναι μεν πιο ήπια σε σύγκριση με τη Δέλτα. Κανείς όμως δεν μπορεί να γνωρίζει αν και πότε θα κολλήσει τον ιό και πόσο βαριά θα νοσήσει τελικά», εξήγησε ο κ. Καραταπάνης. Σημείωσε δε ότι η πίεση που αντιμετωπίζει την τρέχουσα περίοδο το Νοσοκομείο είναι πολύ πιο ήπια σε σύγκριση με τους περασμένους μήνες.

Οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά
Την χρήση της προστατευτικής μάσκας από τα παιδιά για την προστασία από την οξεία ηπατίτιδα συνιστά ο κ. Στέλιος Καραταπάνης.
«Ο αδενοϊός 41 που πιθανολογείται ότι ευθύνεται για τα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας στα παιδιά, δεν είναι καινούργιος. Είναι ένας παλιός και γνωστός ιός. Σε όλο τον κόσμο έχουν καταγραφεί 200 περιστατικά και τα περισσότερα στη Μ. Βρετανία. Το ανησυχητικό είναι ότι προσβάλλει συνήθως παιδιά κάτω των 10 ετών και κυρίως γύρω στα πέντε. Πρόκειται δε για μία σπάνια μορφή, τη λεγόμενη κεραυνοβόλο ηπατίτιδα. Σε κάποιες περιπτώσεις στην Αγγλία χρειάστηκε να γίνει μεταμόσχευση. Ωστόσο η επείγουσα μεταμόσχευση είναι πολύ πιο δύσκολη από τη χρόνια. Γονείς δίνουν συνήθως μέρος του ήπατος. Στην Ελλάδα δεν γίνονται επείγουσες μεταμοσχεύσεις. Έχουμε διακρατική συμφωνία με την Ιταλία και τα περιστατικά αυτά διοχετεύονται εκεί», ανέφερε ο κ. Καραταπάνης για την οξεία ηπατίτιδα που παρουσιάζεται σε παιδιά και πρόσθεσε ότι παρόλο που κανένα κρούσμα δεν έχει καταγραφεί στην χώρα μας, δεν αποκλείεται να φθάσει στην Ελλάδα. Τα πρώτα συμπτώματα που θα πρέπει να κινητοποιήσουν τους γονείς είναι η γαστρεντερίτιδα και το κίτρινο χρώμα στο λευκό μέρος του ματιού.

Πιθανολογείται ότι η οξεία ηπατίτιδα οφείλεται στο λοκντάουν και στο γεγονός ότι επί δύο συνεχόμενα χρόνια, τα παιδιά ζούσαν σε προστατευμένο και «αποστειρωμένο» περιβάλλον οπότε δεν είχαν αναπτύξει αντισώματα για την αντιμετώπιση του ιού. Επίσης, η οξεία ηπατίτιδα δεν φαίνεται να συνδέεται με τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, καθώς πολλά από τα παιδιά που νόσησαν δεν είχαν εμβολιαστεί.
Ο αποτελεσματικότερος τρόπος για την προστασία των παιδιών, είναι σύμφωνα με τον κ. Καραταπάνη η χρήση της μάσκας και το συχνό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου