Συνεντεύξεις

Ελενα Κουντουρά: «Οι ευρωεκλογές είναι ένα ‘crash test’ για όλη την Ευρώπη»

Η κα Έλενα Κουντουρά είναι Ελληνίδα πολιτικός και ευρωβουλευτής εκλεγμένη με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν υπουργός Τουρισμού στις κυβερνήσεις Τσίπρα του 2015 και ανεξάρτητη βουλευτής Α΄ Αθηνών, συνεργαζόμενη με τον ΣΥΡΙΖΑ, εκλεγμένη με τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Παλαιότερα εκλεγόταν βουλευτής με την Νέα Δημοκρατία. Πριν την ενασχόλησή της με την πολιτική, υπήρξε μοντέλο με σημαντική διεθνή καριέρα, διευθύντρια γυναικείων περιοδικών και αθλήτρια στίβου.
Με αφορμή την προχτεσινή επίσκεψή της στην Ρόδο, μίλησε στην ‘δημοκρατική’ για τις επικείμενη εκλογική αναμέτρηση, για τους στόχους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για την ακρίβεια που είναι ανεξέλεγκτη στην Ελλάδα αλλά και για τον Τουρισμό, για τον οποίο η χώρα μας μετράει ρεκόρ και κατάφερε να περιλαμβάνεται στους 10 παγκόσμιους προορισμούς!
• Θα ήθελα να ξεκινήσουμε με τις ευρωεκλογές του προσεχούς Ιουνίου, τις οποίες τα κόμματα θεωρούν ότι θα είναι ένα crash test. Τελικά, τι θα μετρηθεί σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση;
Οι ευρωεκλογές του Ιουνίου, γίνονται κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, διότι οι έρευνες δείχνουν ότι είναι ένα ‘crash test’ για όλη την Ευρώπη. Στην Ελλάδα, θα γίνει σίγουρα μια αναμέτρηση πολιτικών δυνάμεων κι εμείς, αυτό που επιθυμούμε ως ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι να καταφέρουμε να έχουμε πολύ μεγάλη δύναμη, για να μπορούμε να εκπροσωπήσουμε την Ελλάδα αλλά και τις προοδευτικές δυνάμεις, στην Ευρώπη. Κι αυτό, γιατί οι μελέτες δείχνουν ότι παρ όλο που Αριστερά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα κερδίσει περίπου 10 έδρες, θα χάσουν αρκετές έδρες οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι (Renew) με συνέπεια αυτές τις έδρες, να τις κερδίσουν οι συντηρητικές και ακροδεξιές δυνάμεις. Εκεί, λοιπόν, είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα γιατί εάν θα έχουν πλειοψηφία στο ΕΚ αυτές οι δυνάμεις, τότε χαμένη θα είναι η κοινωνία όταν θα συγκρούονται με τις προοδευτικές δυνάμεις –που έχουν στον πυρήνα των πολιτικών τους, τον άνθρωπο. Οι πολιτικές από την ακροδεξιά ατζέντα, δυστυχώς, περιέχουν μείωση ελευθεριών και πολλά θέματα τα οποία κρατούν κρυφά, προκειμένου να κερδίσουν έδαφος. Δεν έδειξαν σε αυτή την θητεία ότι στηρίζουν τα ανθρώπινα, τα κοινωνικά και τα εργασιακά δικαιώματα –και αυτό το λέω, γιατί ο ‘μπαλαντέρ’ ήταν οι Φιλελεύθεροι (Renew) που όταν έγειρε προς τις προοδευτικές δυνάμεις, καταφέραμε μεγάλες νίκες. Συνεπώς, είναι πολύ σημαντικές αυτές οι ευρωεκλογές γιατί θα αναμετρηθούν δυνάμεις και πρέπει να κερδίσουν οι προοδευτικές.

• Η αλήθεια είναι ότι η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη είναι κάτι που ανησυχεί όλους. Το βλέπουμε κι εμείς στην Ελλάδα. Τι μπορεί να γίνει γι αυτό;
Η φτώχεια, η παρατεταμένη λιτότητα και οι ανισότητες, δίνουν αυτή τη δυνατότητα σε αυτές τις δυνάμεις, με ένα διχαστικό λόγο, με μια ρητορική μίσους, να παραπλανούν τους πολίτες για να κερδίζουν δυνάμεις. Για να μπορέσουμε να υπάρξει μια ισορροπία, εμείς ως προοδευτικές δυνάμεις, είναι η οικονομική σύγκλιση της πατρίδας μας με την Ευρώπη. θέλουμε καλύτερους μισθούς, θέλουμε να αντιμετωπίσουμε την ακρίβεια, θέλουμε να μειωθεί η ενεργειακή κρίση. Ξέρετε, στην Ελλάδα, η ενεργειακή κρίση συνεχίζει να υπάρχει με τις τιμές στα καύσιμα και στο ρεύμα να είναι πάρα πολύ ψηλά –όταν σε ολόκληρη την Ευρώπη, εδώ και ένα χρόνο (από τον Φεβρουάριο του 2023) οι τιμές και στην βενζίνη και στο ρεύμα, έχουν επανέλθει στα προ κρίσης, επίπεδα. Άρα, λοιπόν, όπου υπάρχουν ανισότητες και φτώχεια δεν θα μπορέσουν να το αντιμετωπίσουν. Η οικονομική σύγκλιση είναι αυτή που θα βοηθήσει, αφού οι Έλληνες πολίτες θέλουν να ζήσουν καλύτερα και με αξιοπρέπεια. Και κάνω αυτή τη σύγκριση, γιατί οι Έλληνες έχουν τρεις φορές χαμηλότερο μισθό σε σχέση με τους Ευρωπαίους ενώ, τα προϊόντα που αγοράζουμε εμείς τρεις φορές πιο ακριβά, τα αγοράζουν οι Ευρωπαίοι πιο φτηνά. Άρα, πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτές τις δυνάμεις που παραπλανούν.

• Η ακρίβεια επηρεάζει την ατζέντα, μέχρι την ευρωκάλπη αφού ιεραρχικά, βρίσκεται στην πρώτη θέση.
Και σωστά απασχολεί τους Έλληνες πολίτες! Γιατί μπορεί στην Ευρώπη να υπάρχει ακρίβεια, στην Ελλάδα, όμως, υπάρχει ανεξέλεγκτη ακρίβεια, μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών, η ενεργειακή και η στεγαστική κρίση, η απελπισία επιβίωσης των αγροτών και των ΜμΕ, διογκώνονται συνεχώς.
Και με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης ευδοκιμούν τα καρτέλ και η αισχροκέρδεια. Να σας θυμίσω ότι τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο, οι τιμές των τροφίμων ήταν 8-10% στον πληθωρισμό, όταν στην Ε.Ε. ήταν μόλις 4,5%. Το 40% των νοικοκυριών πηγαίνει στα έξοδα στέγασης ενώ το 85% των νέων μένει ακόμη στο σπίτι με τους γονείς του. Εδώ λοιπόν είναι πολύ σημαντικό στην Ελλάδα, τα υπερκέρδη στην ηλεκτρική ενέργεια και στα διυλιστήρια σε συνδυασμό με τους έμμεσους φόρους που επιβάλλει η κυβέρνηση και εξαντλούν την ελληνική κοινωνία, να αντιμετωπιστούν. Αυτό που χρειάζεται, είναι πολιτική βούληση με άμεσα και οριζόντια μέτρα που πρέπει να λάβει η κυβέρνηση. Εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχουμε αναδείξει το θέμα και ζητάμε μέτρα. Θα σας πω κάτι που είναι κωμικοτραγικό: οι Κύπριοι ευρωβουλευτές, μας λένε πώς είναι δυνατόν, να προμηθεύονται καύσιμα από την Ελλάδα (συν τα κόστη μεταφοράς) να πουλάμε την βενζίνη 1,30 κι εσείς, να την πληρώνετε πάνω από 2,30 (και στα νησιά ακόμη πιο ακριβά).

• Επειδή εσείς, έχετε ασχοληθεί πολύ με τον Τουρισμό και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τις Μεταφορές, θέλω να μας μιλήσετε γι’ αυτό, μιας και για την Ελλάδα αποτελεί τον βασικό οικονομικό πυλώνα και την βαριά βιομηχανία. Πώς μπορεί να γίνει περισσότερο βιώσιμος;
Πρέπει να αναφέρω ότι είμαι χαρούμενη που επισκέφτηκα την Ρόδο, έναν παγκόσμιο προορισμό γιατί έχω δουλέψει πάρα πολύ τόσο με την ΠΝΑι όσο και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους φορείς. ειδικά το Νότιο Αιγαίο, έχει επιτύχει θεαματικά αποτελέσματα (και την περίοδο 2015-1029 με ιστορικά ρεκόρ αφίξεων στην χώρα) αλλά και τώρα, μετά την πανδημία της Covid-19, η Ελλάδα κατάφερε να μπει μέσα στους 10 παγκόσμιους προορισμούς και να είναι πρωταθλήτρια. Επίσης, κατάφερε να ανακάμψει πολύ γρήγορα. Το 2023 (μετά την πανδημία) καταφέραμε να πιάσουμε τα ρεκόρ του 2019. Υπάρχει όμως μια διαφορά. Τότε δεν υπήρχε ο πληθωρισμός που έχουμε σήμερα και τα τεράστια ενεργειακά έξοδα. Συνεπώς, τα έσοδα ήταν μεγαλύτερα. Επειδή όμως θεωρώ ότι ο Τουρισμός είναι εθνική υπόθεση, μπορώ να πω με σιγουριά ότι η πολύ πετυχημένη τουριστική στρατηγική μας, βραβεύτηκε διεθνώς και αποτέλεσε τον κορμό της πρώτης, βιώσιμης τουριστικής ευρωπαϊκής πολιτικής. Και με πρωτοβουλίες, τόσο δικές μου όσο και άλλων συναδέλφων που γνωρίζουν καλά τον Τουρισμό, καταφέραμε να πείσουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να φέρει τον οδικό χάρτη μέχρι το 2023 –αφού και η Ευρώπη είναι ο 1ος παγκόσμιος προορισμός με 10% έσοδα στο ΑΕΠ του.
Συνεπώς, το 2024, πιστεύω ότι αν συνεχίσουμε να δουλεύουμε προς την σωστή κατεύθυνση, θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε την κρίση -που παραμένει… ελληνική αφού στα κράτη – μέλη οι τιμές έχουν επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα.
Όμως, επειδή διανύουμε μια ταραχώδη πενταετία με την πανδημία, με τις πολεμικές συρράξεις σε Ουκρανία και Ισραήλ κ.λπ. θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα με τις τουριστικές ροές. Πρώτα χάσαμε τη ρωσική αγορά και τώρα θα υπάρξει πρόβλημα με την αγορά του Ισραήλ. Εύχομαι και ελπίζω να δουλέψουμε καλά για να μπορέσουμε να κρατήσουμε τα έσοδα από τον Τουρισμό. Πολλοί μιλάνε για ‘μονοκαλλιέργεια’. Εδώ θα διαφωνήσω! Ο Τουρισμός, αναδεικνύει μια χώρα και αυξάνει τα έσοδα και συμπαρασύρει στην ανάπτυξη, πάρα πολλά επαγγέλματα αφού πάρα πολλοί τομείς, αναπτύσσονται λειτουργώντας σαν μια αλυσίδα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου