Η αυλαία της τουριστικής σεζόν άνοιξε με πολλά ξενοδοχεία να παραμένουν κλειστά το Πάσχα λόγω έλλειψης προσωπικού, ένα σκηνικό που δεν φαίνεται να άλλαξε από πέρυσι που οι ξενοδόχοι… κυνηγούσαν με το τουφέκι σεφ, καμαριέρες και ρεσεψιονίστ.
Στον τουρισμό και την εστίαση, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των δύο κλάδων, υπάρχουν 80.000 κενές θέσεις εργασίας, γεγονός που φέρνει για άλλη μία χρονιά σε απόγνωση τους επιχειρηματίες του τουρισμού. Το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού σε όλο το μέτωπο της οικονομίας, και εν προκειμένω στον τουρισμό, έχει πάρει εφιαλτικές διαστάσεις εδώ και πέντε χρόνια, αρχής γενομένης από την πανδημία, με αποτέλεσμα οι ξενοδόχοι να κλέβουν στην κυριολεξία υπαλλήλους από άλλα ξενοδοχεία με δέλεαρ υψηλότερο μισθό κατά 200-300 ευρώ και μεγαλύτερη σε διάρκεια σεζόν. Στο ίδιο μήκος κύματος, οι εστιάτορες αναζητούν απελπισμένα σερβιτόρους, λαντζέρηδες και μαγείρους.
Από την άλλη πλευρά, σταγόνα στον ωκεανό μοιάζει ο αριθμός των εγκρίσεων εργαζομένων από τρίτες χώρες προκειμένου να καλυφθούν οι κενές θέσεις όχι μόνο σε εργατικά χέρια, αλλά και σε εξειδικευμένους τομείς, όπως καμαριέρες, σεφ, therapy spa και front office υπαλλήλους. Όμως, ακόμα και το μικρό ποσοστό αλλοδαπών που κατορθώνει να πάρει βίζα εργασίας, καθυστερεί λόγω της γραφειοκρατίας έως και 6 μήνες να φτάσει και να αρχίσει να εργάζεται στη χώρα μας.
«Οι αιτήσεις για επαναπρόσληψη προσωπικού είναι 10% μειωμένες από πέρυσι – και αυτό είναι ένα πρώτο δείγμα ότι θα αντιμετωπίσουμε και φέτος σοβαρό πρόβλημα ελλείψεων προσωπικού. Η βασική αιτία των ελλείψεων είναι τα εξαντλητικά ωράρια και οι κακοπληρωμένες θέσεις», τονίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Τουρισμού – Επισιτισμού Γιώργος Χότζογλου.
Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr
Πηγή: newmoney.gr