- Και η χθεσινή ημέρα ήταν «βαρόμετρο» για την πορεία των βάσεων, καθώς όλα τα μαθήματα έχουν ειδική βαρύτητα
Με Λατινικά, Χημεία, Ηλεκτρολογία και Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον, όλα μαθήματα κατεύθυνσης, συνεχίστηκαν χθες, Τετάρτη, οι Πανελλήνιες εξετάσεις.
Απαιτητικό διαγώνισμα που απαιτούσε πολύ καλή γνώση των γραμματικών και συντακτικών κανόνων, πολλοί από τους οποίους παραπέμπουν στη Β΄ Λυκείου χαρακτηρίζει η ΟΕΦΕ τα Λατινικά. «Η επιτροπή εξετάσεων “πρωτοτύπησε” στο ερώτημα Β1β όπου ζητείται η μεταφορά των όρων στο ίδιο πρόσωπο και τον άλλο αριθμό. Επίσης για πρώτη φορά δεν εξετάστηκε η παραδοσιακή άσκηση, δηλάδη ο συντακτικός χαρακτηρισμός όρων-λέξεων των αποσπασμάτων» σχολιάζει η ΟΕΦΕ επισημαίνοντας ότι οι μαθητές έπρεπε να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή πριν απαντήσουν.
Όσον αφορά τη Χημεία από την ΟΕΦΕ λένε ότι τα θέματα «χαρακτηρίζονται σε γενικές γραμμές απλά και σύμφωνα με τις απαιτήσεις του μαθήματος, σαφώς πιο απλά σε σχέση με τ’ αντίστοιχα των προηγούμενων ετών. Οι υποψήφιοι δυσκολεύτηκαν περισσότερο στις αριθμητικές πράξεις και όχι σε ο,τι αφορά τις θεωρητικές ερωτήσεις και τα χημικά φαινόμενα».
Οι υποψήφιοι της τεχνολογικής κατεύθυνσης που έχουν επιλέξει τον κύκλο Πληροφορικής και Υπηρεσιών εξετάστηκαν στο μάθημα «Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον», ενώ όσοι έχουν επιλέξει τον κύκλο Τεχνολογίας και Παραγωγής στην Ηλεκτρολογία.
Και η χθεσινή ημέρα ήταν «βαρόμετρο» για την πορεία των βάσεων, καθώς όλα τα μαθήματα είναι κατεύθυνσης, έχουν δηλαδή ειδική βαρύτητα, για την τελική βαθμολόγηση των υποψηφίων. Οι εξετάσεις συνεχίζονται την Παρασκευή με την Ιστορία Θεωρητικής Κατεύθυνσης και τη Φυσική Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης και των δύο κύκλων, μαθήματα στα οποία και πάλι οι υποψήφιοι πρέπει να βάλουν τα δυνατά τους, καθώς έχουν συντελεστές βαρύτητας.
Οι υποψήφιοι μετά την Παρασκευή θα κάνουν μία μικρή ανάπαυλα προκειμένου να εξετασθούν την ερχόμενη Τρίτη στο τελευταίο μάθημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων.
Υπενθυμίζεται πως οι εξετάσεις ολοκληρώνονται στις 2 Ιουνίου με το μάθημα επιλογής των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας, με περίπου 105.000 υποψήφιους να διεκδικούν μία από τις 68.345 θέσεις της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Για τα ειδικά μαθήματα οι εξετάσεις θα ξεκινήσουν στις 17 Ιουνίου και θα ολοκληρωθούν στις 24, ενώ η Υγειονομική Εξέταση και Πρακτική Δοκιμασία των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) θα διεξαχθεί από 15 Ιουνίου ως και 26 Ιουνίου.
Οι βάσεις εισαγωγής αναμένεται να ανακοινωθούν μετά τις 20 Αυγούστου.
TI EIΠΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ
Παναγιώτα Καπαζά, Βενετόκλειο (θεωρητική κατεύθυνση)
«Τα θέματα στα Λατινικά ήταν εύκολα. Πιστεύω ότι ήταν βατά για όσους ήταν καλά διαβασμένοι. Είχαν πολλές μετατροπές, αλλά όχι παγίδες».
Νικολέττα Αξιωτίδου, Βενετόκλειο (θεωρητική κατεύθυνση)
«Γενικά ήταν εύκολα τα Λατινικά. Σίγουρα χρειαζόταν προσοχή. Φέτος δεν έβαλαν καθόλου συντακτικό, αλλά οι ερωτήσεις ήταν μέτριας δυσκολίας».
Άννα Κίτσου, Βενετόκλειο (θεωρητική κατεύθυνση)
«Τα Λατινικά μπορώ να πω ότι ήταν βατά, μέτριας δυσκολίας σε σχέση με πέρσι. Νομίζω ότι το πιο δύσκολο φέτος στην θεωρητική κατεύθυνση ήταν το κείμενο στα Νέα Ελληνικά. Στην Έκθεση δεν δυσκολευτήκαμε τόσο. Τα Αρχαία είχαν πολλές παγίδες».
Φ. Χαρμπάτσης, Βενετόκλειο (τεχνολογική κατεύθυνση)
«Τα θέματα μπορώ να πω ότι ήταν μέτριας δυσκολίας. Νομίζω ότι όποιος ήταν καλά διαβασμένος δεν αντιμετώπισε πρόβλημα».
Χατζηπέτρου Ευγενία, Βενετόκλειο (θεωρητική κατεύθυνση)
«Γενικά τα θέματα σήμερα στα Λατινικά δεν ήταν τόσο δύσκολα. Δεν έπεσε καθόλου συντακτικό. Μας έβαλαν πολλές ασκήσεις, αλλά όσοι είχαν διαβάσει δεν είχαν πρόβλημα».
Μάκρα Ελένη, Βενετόκλειο (θεωρητική κατεύθυνση)
«Στα Λατινικά ήταν βατά τα θέματα. Δεν μας έβαλαν συντακτικό αλλά τα υπόλοιπα δεν είχαν παγίδες».
Φανή Τσιχλάκη, Βενετόκλειο (θεωρητική κατεύθυνση)
«Τα θέματα ήταν μέτριας δυσκολίας. Δεν είχαν πολλές παγίδες. Ήταν κατανοητά και αν είχες διαβάσει καλά δεν είχες πρόβλημα».
Εμμανουέλα Περδίκη, Καπνοβιομηχανία (θεωρητική κατεύθυνση)
«Μπορώ να πω ότι ήταν πιο βατά σε σχέση με πέρσι. Βέβαια, φέτος δεν έβαλαν συντακτικό αλλά είχε πολλές ασκήσεις και κείμενα για μετατροπή. Αν ήσουν διαβασμένος δεν ήταν δύσκολα».
Λευτέρης Τσαγκάρης, Καπνοβιομηχανία (τεχνολογική κατεύθυνση)
«Στο δικό μας τομέα είχε αρκετά απλές ασκήσεις αλλά ήθελε προσοχή η θεωρία. Πιστεύω ότι είχε μερικές παγίδες και αν ήσουν διαβασμένος και προετοιμασμένος θα καταλάβαινες ότι έπρεπε να δώσεις ιδιαίτερη προσοχή».
Αναστάσης Γουίλσον, Καπνοβιομηχανία (τεχνολογική κατεύθυνση)
«Τα σημερινά ήταν σχετικά εύκολα, θα έλεγα μέτριας δυσκολίας. Νομίζω ότι το 4ο θέμα ήταν κλιμακούμενης δυσκολίας αλλά αντιμετωπίσιμο».
Αγγελική Παστρικού, Καπνοβιομηχανία (θεωρητική κατεύθυνση)
«Εγώ που δίνω για 2η χρονιά, θα σας έλεγα ότι σε σχέση με πέρσι τα φετινά ήταν πιο βατά. Δεν είχε βέβαια συντακτικό αλλά ο βαθμός δυσκολίας ήταν ο ίδιος για τους καλά προετοιασμένους. Δεν είχαν παγίδες».
Οδυσσέας Περδίκης, Καπνοβιομηχανία (τεχνολογική κατεύθυνση)
«Στην τεχνολογική κατεύθυνση τα θέματα ήταν μέτριας δυσκολίας. Θα έλεγα ότι ήταν αναμενόμενα αυτά που ζητούσαν. Αν ήσουν προετοιμασμένος δεν ήταν δύσκολα».
Ανδρέας Χριστοδουλίδης, Καπνοβιομηχανία (Χημεία)
«Τα θέματα στην Χημεία ήταν σίγουρα για καλά διαβασμένους. Το Γ2 είχε πάρα πολλές πράξεις και το Δ ήταν λίγο περίεργο, αν και δεν είχε κάτι εξαιρετικά δύσκολο. Σίγουρα απαιτούσε πολύ καλή προετοιμασία».
(μαθητής) Καζούλειο (Χημεία)
«Τα θέματα στην Χημεία ήταν πολύ δύσκολα. Πιστεύω ότι μόνον οι καλά διαβασμένοι έγραψαν σήμερα. Είχε πολλές παγίδες, πολύ γράψιμο και κυρίως θεωρία. Οι ασκήσεις δεν ήταν τόσο δύσκολες, νομίζω ότι ήταν οι ίδιες με πέρσι».
ΔΟΘΗΚΕ ΠΑΡΑΤΑΣΗ
ΣΤΗΝ ΧΗΜΕΙΑ
Με δηλώσεις του προς την «δ» ο προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Παπαδομαρκάκης, τόνισε:
«Τα θέματα ήρθαν στην ώρα τους και δεν σημειώθηκε κανένα πρόβλημα. Ζητήθηκαν κάποιες διευκρινίσεις από μαθητές σε μερικές περιπτώσεις. Στο μάθημα της Χημείας, δόθηκε παράταση 15’ λόγω δυσκολίας.
Στις αίθουσες των εξεταστικών κέντρων σε όλο το Νομό Δωδεκανήσου προσήλθαν χτες 1.206 μαθητές, υποψήφιοι για τις πανελλήνιες.