Ειδήσεις

Ο ανιχνευτής αρχαιοτήτων του ΕΜΠ θα κρίνει το μέλλον της πολύπαθης επένδυσης στην Αφάντου της Ρόδου

Η περιοχή της Αφάντου θα «τεμαχιστεί» και θα σαρωθεί από έναν προηγμένης τεχνολογίας ανιχνευτή, που έχει αναπτύξει το Τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ. Η σάρωση θα δείξει αν υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα. Στην περίπτωση που αυτό ισχύει, η επένδυση θα παραμείνει στο «ψυγείο».

Ενας ανιχνευτής από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) αναμένεται να επιστρατευθεί για να ξεπεραστεί το «αρχαιολογικό αδιέξοδο» στην αξιοποίηση της έκτασης στην περιοχή Αφάντου της Ρόδου.

Στη λύση αυτή φαίνεται ότι κατέληξαν οι δύο πλευρές, κυβέρνηση και επενδυτές, με στόχο την άρση των εμποδίων στη μεγαλύτερη επένδυση των τελευταίων δεκαετιών στη Ρόδο, ύψους 350 εκατ. ευρώ.

Η επένδυση «πάγωσε» τον περασμένο Απρίλιο, μετά την ανακήρυξη της σχετικής έκτασης ως αρχαιολογικού χώρου από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) και από τον υπουργό Πολιτισμού (ΥΠΠΟ) Αριστείδη Μπαλτά. Η απόφαση αυτή, τρία χρόνια μετά την προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού, εκνεύρισε τον προτιμητέο επενδυτή, ο οποίος μέχρι τώρα έχει ξοδέψει γι’ αυτήν την υπόθεση πάνω από 1 εκατ. ευρώ. «Επλανήθημεν πλάνην οικτράν στα συμπεράσματά μας, αφού, όπως αποδεικνύεται, τα πενήντα και πλέον έτη “ωρίμανσης” του ακινήτου δεν ήταν αρκετά για να γίνει αντιληπτό από την ελληνική δημόσια διοίκηση ότι στο σύνολό του ήταν, χωρίς εξαίρεση, αρχαιολογικού ενδιαφέροντος», αναφέρει επιστολή του Μερκούριου Αγγελιάδη, επικεφαλής της Μ.Α. Angeliades Inc., προτιμητέου επενδυτή για την αξιοποίηση του πρώτου ακινήτου στην Αφάντου Ρόδου προς το ΤΑΙΠΕΔ, η οποία κοινοποιείται στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στους εμπλεκόμενους υπουργούς.

Στην επιστολή του ο κ. Αγγελιάδης απορρίπτει τους ισχυρισμούς του ΥΠΠΟ ότι η κήρυξη της περιοχής ως αρχαιολογικού χώρου δεν δημιουργεί προβλήματα στην επένδυση. «Ο τελευταίος πολίτης αυτής της χώρας αντιλαμβάνεται πως μια τουριστική επένδυση του συγκεκριμένου μεγέθους δεν μπορεί να αποτελέσει “οιονεί” εργολαβία του ΥΠΠΟ και, εν πάση περιπτώσει, η εταιρεία μας ουδέποτε διανοήθηκε να εμπλακεί σε μια επένδυση με τέτοια χαρακτηριστικά».

Τα «κάστανα από τη φωτιά» επιχείρησε να βγάλει για άλλη μια φορά το ΤΑΙΠΕΔ. Το τελευταίο κάλεσε τις δύο πλευρές να αξιοποιήσουν τις διατάξεις του ν. 4072/2012 περί αρχαιολογικών ρυθμίσεων στα μεγάλα ιδιωτικά έργα. Οι διατάξεις αυτές προβλέπουν την υπογραφή ενός μνημονίου συνεργασίας για την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων, παράλληλα με την υλοποίηση της επένδυσης. Ωστόσο η πλευρά Αγγελιάδη δεν συναινεί προς αυτήν την κατεύθυνση, καθώς χαρακτηρίζει τους όρους υλοποίησης του μνημονίου ετεροβαρείς εις όφελος του ΥΠΠΟ. «Το μνημόνιο δεν δεσμεύει τις αρχαιολογικές αρχές σε κανέναν χρονικό προγραμματισμό», παραδέχεται αξιόπιστη πηγή.

Στο νέο αυτό αδιέξοδο λύση μπορεί, πλέον, να δώσει η τεχνολογία. Την πρόταση αυτή έκανε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με αντικείμενο την επένδυση της Αφάντου. Η περιοχή θα «τεμαχιστεί» και θα σαρωθεί από έναν εξελιγμένης τεχνολογίας ανιχνευτή που έχει αναπτύξει το Τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ. Η σάρωση θα δείξει αν υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα. Στην περίπτωση που αυτό ισχύει, η επένδυση θα παραμείνει στο «ψυγείο». Σε αντίθετη περίπτωση θα ζητηθεί η ανάκληση του χαρακτηρισμού της περιοχής ως αρχαιολογικής ή τουλάχιστον στα τμήματα εκείνα που η σάρωση δεν έδειξε ότι υπάρχουν αρχαιλογικά ευρήματα.

Χθες πάντως, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας προεξόφλησε την επίλυση του θέματος. «Πιστεύω ότι βρέθηκε η χρυσή τομή για να προχωρήσει (η επένδυση της Αφάντου)», είπε, σημειώνοντας ότι και στην περίπτωση αυτή πρόθεση του ΤΑΙΠΕΔ και της κυβέρνησης είναι ταυτόχρονα «η ανάπτυξη και η προστασία των αρχαιολογικών χώρων».

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου