Να θεσμοθετήσει η Πολιτεία υποχρεωτική υπηρεσία για κάποια χρόνια στην ελληνική περιφέρεια για τους γιατρούς που έχουν σπουδάσει στην Ελλάδα πρότεινε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ως λύση στο πρόβλημα στελέχωσης κενών θέσεων στα νησιά.
Στη συνέντευξη Τύπου με αφορμή το συνέδριο «Toυρισμός Υγείας: Μοχλός Ανάπτυξης της Εθνικής Οικονομίας και Ανάδειξης της Ελλάδος σε κορυφαίο τουριστικό προορισμό, 12 μήνες το χρόνο», που διεξάγεται στις 26-27 Μαΐου στην Ιθάκη, ο κ. Κουρουμπλής σχολιάζοντας την κενή θέση παιδιάτρου στο νησί είπε ότι «ακόμα και παραπάνω λεφτά να έπαιρναν οι γιατροί, υπάρχουν ειδικότητες που δεν πάνε στα νησιά και όλοι γνωρίζουμε γιατί γίνεται αυτό».
Πρότεινε, μάλιστα, για όσους έχουν γιατρούς σπουδάσει στην Ελλάδα χάρη στην δωρεάν παιδεία να θεσμοθετήσει η Πολιτεία υποχρεωτική υπηρεσία για κάποια χρόνια στην ελληνική περιφέρεια.
Ο δήμαρχος Ιθάκης Διονύσης Στανίτσας ανέφερε ότι ο δήμος προσφέρει τέσσερα διαμερίσματα ιδιοκτησίας του με πλήρη κάλυψη των παγίων τους για τη στέγαση των αγροτικών και ειδικών γιατρών που στελεχώνουν τις δομές του νησιού, «αλλά και πάλι η θέση παιδιάτρου παραμένει κενή».
Ο δήμαρχος Κεφαλονιάς Αλέξανδρος Παρίσης, συμπλήρωσε ότι σε όλα τα νησιά γίνεται μεγάλη προσπάθεια στην παροχή κινήτρων και παροχών, ωστε οι γιατροί να στελεχώνουν τα νησιά, αλλά το πρόβλημα είναι έντονο.
Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έχει προτείνει την παροχή μπόνους 300 ευρώ στους γιατρούς που θα στελεχώσουν τις δομές υγείας των Επτανήσων.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης υπενθύμισε ότι πράγματι η Πολιτεία προκηρύσσει θέσεις γιατρών στα νησιά , «αλλά αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι η νησιωτικότητα δεν είναι πρόβλημα, αλλά ευκαιρία για να αποκεντρωθεί το κράτος και οι γιατροί να βρίσκονται παντού ώστε να κάνουμε πράξη την ισότιμη πρόσβαση των Ελλήνων στην Υγεία».
Κατέληξε λέγοντας ότι αυτό μπορεί να γίνει μέσα και από την ανάπτυξη του Ιατρικού Τουρισμού αφού «η ενδυνάμωση των τοπικών δομών υγείας για την κάλυψη των αναγκών τόσο των επισκεπτών ξένων και Ελλήνων που αναζητούν λύση στο πρόβλημα υγείας εκτός του τόπου διαμονής τους, θα έχει όφελος και για τους μόνιμους κατοίκους της ελληνικής περιφέρειας. Αλλά χρειάζεται στενότερη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Η Πολιτεία να είναι πιο δεκτική στους ιδιώτες επιχειρηματίες και γιατρούς, που μπορούν και θέλουν να ενισχύσουν την χώρα στο πεδίο τόσο του Τουρισμού, όσο και της Υγείας».
ΒΗΜΑ