Ειδήσεις

Χαμένος στις «πράσινες» και «κόκκινες» λίστες ο ελληνικός τουρισμός

Ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα κάθε χώρας η «πράσινη» λίστα θα είναι δυναμική, ενώ από την 1η Ιουλίου θα υπάρξει και η «κόκκινη» λίστα για τις χώρες οι οποίες δε θα έχουν ακόμη καλή επιδημιολογική εικόνα

Χαμένος στις …λίστες είναι ο ελληνικός τουρισμός που από τη μία αναμένει από μέρα σε μέρα τις επίσημες θέσεις των ειδικών για τις χώρες από τις οποίες θα γίνονται δεκτοί ταξιδιώτες στην Ελλάδα από τις 15 Ιουνίου και μετά, από την άλλη, διαμαρτύρεται για την έτερη λίστα, αυτή των προορισμών εντός Ελλάδος χαμηλής, μέτριας και υψηλής επικινδυνότητας που μπορεί να δημιουργήσει λανθασμένες εντυπώσεις στους δυνητικούς επισκέπτες της χώρας.

Οσον αφορά την «πράσινη» λίστα με τις χώρες του εξωτερικού, σύμφωνα με τις δηλώσεις των κυβερνητικών αξιωματούχων μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα υπάρξει από το υπουργείο Τουρισμού ο πίνακας με τις χώρες για τις οποίες θα απελευθερωθούν οι πτήσεις από τις 15 Ιουνίου, χωρίς καραντίνα για τους ταξιδιώτες (αρχικά στο Ελ. Βενιζέλος αλλά και κατ’εξαίρεση με τα λοιπά περιφερειακά αεροδρόμια που ανοίγουν την 1η Ιουλίου στο αεροδρόμιο Μακεδονία ώστε να δοθεί ώθηση στον τουρισμό στη Βόρεια Ελλάδα).

Ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα κάθε χώρας η «πράσινη» λίστα θα είναι δυναμική, ενώ από την 1η Ιουλίου, με την περαιτέρω απελευθέρωση των πτήσεων στα περιφερειακά αεροδρόμια, θα υπάρξει και η «κόκκινη» λίστα για τις χώρες οι οποίες δε θα έχουν ακόμη καλή επιδημιολογική εικόνα. «Τον πρώτο λόγο σε κάθε περίπτωση θα έχουν οι ειδικοί», διαμηνύουν από την κυβέρνηση με τις χώρες της Βαλκανικής, του Ισραήλ, της Κύπρου αλλά και της Γερμανίας να βρίσκονται ψηλά στη λίστα.

Χθες μιλώντας στον Θέμα 104,6 ο υφυπουργός Τουρισμού κ. Κόνσολας έκανε γνωστό ότι στη λίστα αυτή θα βρίσκονται επίσης η Αυστρία, η Δανία, η Νορβηγία, η Τσεχία και η Νέα Ζηλανδία.

«Δεν πρόκειται να δεχτούμε επισκέπτες από χώρες που είναι ψηλά ο επιδημιολογικός δείκτης, όπως η Γαλλία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ» προσέθεσε ο κ. Κόνσολας, τονίζοντας ότι η Ελλάδα αναπτύσσει ένα ασφαλές δίκτυο αερομεταφορών.

Τον πρώτο λόγο θα έχουν οι ειδικοί και όσον αφορά τις …λίστες για το εσωτερικό για το οποίο έχουν φθάσει επιστολές στο κυβερνητικό επιτελείο από ξενοδόχους ότι η κατάταξη των προορισμών ανάλογα με τις υγειονομικές τους υποδομές μπορεί να δημιουργήσει εντυπώσεις στους τουρίστες της Ελλάδας.

Ενδεικτικά, η Ενωση Ξενοδόχων Σαντορίνης σε επιστολή της για όλα τα πρόσφατα μέτρα για την επανεκκίνηση του τουρισμού προς τους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Τουρισμού ανέφερε ότι «η κατηγοριοποίηση σε βαθμό κινδύνου είναι αποτρεπτική για τον επισκέπτη και προκαλεί ανισότητες μεταξύ των προορισμών.

Στην κατηγοριοποίηση επιπέδου επικινδυνότητας των περιοχών της Ελλάδας, υπάρχει μία σύγχυση στον τρόπο επιλογής προορισμού. Βασικός παράγων πλέον των επισκεπτών μας για την επιλογή του τόπου των διακοπών τους είναι η ασφάλεια και οι δυνατότητες που τους παρέχει ο προορισμός σε περίπτωση που νοσήσουν.».

Εστω κι αν οι ξενοδόχοι της Σαντορίνης επικεντρώνονται περισσότερο στον δικό τους προορισμό, αντίστοιχες διαμαρτυρίες έχουν εκφραστεί και από άλλους προορισμούς ανά την Ελλάδα, κυρίως μικρότερα νησιά του Βορείου Αιγαίου, των Δωδεκανήσων κ.τ.λ. που δε διαθέτουν οργανωμένες νοσοκομειακές υποδομές. «Η Σαντορίνη έχει καταταχθεί στο επίπεδο κινδύνου 2 (μέτριο) μαζί με άλλες περιοχές και νησιά των Κυκλάδων, τα οποία όμως δε διαθέτουν ένα υπερσύγχρονο και άρτια εξοπλισμένο νοσοκομείο. Θεωρούμε ότι στο νησί μας υπάρχει το πλεονέκτημα να διαθέτουμε αυτό το υγειονομικό προβάδισμα, που καλύπτει τις ανάγκες των επισκεπτών μας. Έτσι θα πρέπει να διαχωριστεί από τους προορισμούς που διαθέτουν απλά ένα Κέντρο Υγείας και να αναβαθμιστεί στην κατηγορία 1 (χαμηλό). Σε συνδυασμό με το ξενοδοχείο καραντίνας που πρέπει να δημιουργηθεί στο νησί μας, κάτι απολύτως απαραίτητο για την διαχείριση πιθανών κρουσμάτων, θα μπορούμε να επιβεβαιώσουμε στους επισκέπτες μας ότι κατά τη διάρκεια της διαμονής τους θα παραμείνουν ασφαλείς και σίγουροι για την υγεία τους και την υγεία των οικογενειών τους», αναφέρει η Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης.

Από την πλευρά του, ο κ. Κόνσολας, δήλωσε ότι «το υπουργείο Τουρισμού ουδέποτε διαχώρισε τα νησιά σε κατηγορίες, ως προς την επικινδυνότητά τους. Είναι σαφές ότι εφόσον αποφασίζουμε να επανεκκινήσουμε τον τουρισμό, μια τέτοια κίνηση δεν θα ήταν απλά εσφαλμένη, αλλά εκτός πάσης λογικής. Θα έστελνε λάθος μήνυμα και θα δημιουργούσε εντυπώσεις.

Τη μόνη κατηγοριοποίηση που θα μπορούσαν να κάνουν το Υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΔΥ περιορίζεται στην καταγραφή των δυνατοτήτων των δομών υγείας για τη διαχείριση και αντιμετώπιση κρουσμάτων Covid-19, σε κάθε περιφέρεια, αλλά και σε κάθε νησί που αποτελεί τουριστικό προορισμό και με βάση αυτή την καταγραφή να διαμορφωθούν τα επιχειρησιακά σχέδια, αλλά και να ενισχυθούν οι δομές υγείας. Είμαι βέβαιος ότι το Υπουργείο Υγείας εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση. Όπως αντιλαμβάνονται όλοι, δεν είναι η ώρα για ανούσιες αντιπαραθέσεις και τεχνητές εντάσεις. Η προσπάθεια επανεκκίνησης του τουρισμού είναι μια πολύ δύσκολη προσπάθεια που μας αφορά όλους. Όλοι μαζί θα κερδίσουμε ή όλοι μαζί θα χάσουμε. Η κορυφαία προτεραιότητα είναι η αίσθηση ασφάλειας και η προστασία της υγείας των πολιτών, των επισκεπτών μας και των εργαζομένων στον τουρισμό. Για αυτό το λόγο, δημιουργήθηκαν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις, τα οποία θα πρέπει να τηρηθούν αυστηρά».

Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού, ο ρόλος του σε αυτή την προσπάθεια είναι η εκπαίδευση και η ενημέρωση των επιχειρήσεων για τα υγειονομικά πρωτόκολλα, η οποία θα ξεκινήσει άμεσα και θα ολοκληρωθεί έως τις 20 Ιουνίου, μαζί φυσικά με τους ελέγχους που θα γίνουν για την τήρησή τους.

Πηγή: newmoney.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου