Επικροτεί η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού τις πολιτικές της κυβέρνησης στα θέματα της δημόσιας υγείας – αντιμετώπισης του κοροναϊού, του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους, της αντιμετώπισης των ελληνοτουρκικών, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενήργησε το Forum της Metron Analysis για το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Mega με τη Δώρα Αναγνωστοπούλου.
Αντίθετα, η κυβέρνηση παίρνει βαθμό κάτω από τη βάση σε θέματα όπως το Μακεδονικό, τα εργασιακά και το μεταναστευτικό, κάτι που θα πρέπει να ανησυχεί το Μέγαρο Μαξίμου.
Γι’ αυτό που δεν θα πρέπει να ανησυχούν πάντως είναι για τη διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ η οποία έχει παγιωθεί πέριξ των 20 μονάδων.
Ομως, είναι ενδιαφέρον το στοιχείο ότι το Μάιο σε σύγκριση με τον Απρίλιο τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν απώλειες δυνάμεων, αν και το κόμμα που κυβερνά πολύ περισσότερες.
Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 40,3% έναντι 42,5% έχει χάσει δηλαδή περί τις 2,2 μονάδες.
Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του βρίσκεται στο 20,9% έναντι 21,4% τον Απρίλιο, δηλαδή χάνει μόλις 0,5 μονάδες.
Τα μηνύματα που στέλνουν οι πολίτες σε όλους είναι πολλαπλά.
Ενδεχομένως τα δύο κόμματα και γενικά το πολιτικό σύστημα, να «πληρώνουν» την απαισιοδοξία των πολιτών εν μέσω της πανδημίας και των σκληρών μέτρων που επιβλήθηκαν.
Και πιθανότατα, ειδικά η ΝΔ να χρεώνεται και τη δύσκολη επόμενη ημέρα στην οικονομία. Δηλαδή ενώ οι πολίτες επιδοκιμάζουν τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, από την άλλη εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για τις οικονομικές επιπτώσεις που θα έχει η πανδημία τους επόμενους μήνες.
Μην ξεχνάμε ότι η έρευνα έγινε προτού ανακοινωθεί η πρόταση για πακέτο – μαμούθ 750 δισ. ευρώ από την Κομισιόν.
Στην τρίτη θέση με ποσοστό 5,1% (από 5% τον Απρίλιο) βρίσκεται το ΚΙΝΑΛ που δεν μπορεί να αποκομίσει κέρδη από τις απώλειες των δύο μεγάλων κομμάτων.
Ακολουθεί το ΚΚΕ με 4,6% (από 4,7%), η Ελληνική Λύση με 2,6% από 2,9%. Κάτω από το 3% βρίσκεται το ΜΕΡΑ 25 με 2,5% (από 3,2%) και τέλος η Χρυσή Αυγή είναι στο 1,6%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος βρίσκεται στο 7,9% ενώ δεν θα ψηφίσει το 7,2% των ερωτηθέντων.
Ως προς την αξιολόγηση των δύο πρώτων κομμάτων, 6 στους 10 (63%) εκφράζει θετική γνώμη για το έργο της κυβέρνησης και το 30% αρνητική.
Ο πρωθυπουργός λαμβάνει 68% θετικές γνώμες και 26% αρνητικές.
Εχει πρόβλημα ο ΣΥΡΙΖΑ
Για τον ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Μόλις 21% έχει θετική εντύπωση ενώ 7 στους 10 (69%) αρνητική. Μάλιστα το ποσοστό αυτό ανεβαίνει από το 61% που ήταν πριν από ένα μήνα.
Χειρότερη είναι η εικόνα που έχουν οι πολίτες για τον Αλέξη Τσίπρα. Το 65% αξιολογεί αρνητικά τον τρόπο με τον οποίο ασκεί τα καθήκοντά του μέχρι στιγμής ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πριν ένα μήνα οι αρνητικές απόψεις ήταν στο 56%.
Θετική άποψη έχει το 25%, δηλαδή ένας στους 4 από 33% τον Απρίλιο.
Η πολιτική εμπιστοσύνη βρίσκεται χαμηλά, στο 4,3 από 4,6 στην προηγούμενη έρευνα, ενώ η κοινωνική εμπιστοσύνη είναι στο 5,9 από 6.
Και πάμε στις δημοτικές των πολιτικών αρχηγών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης λαμβάνει το 67% των θετικών γνωμών ενώ έχει και 32% αρνητικές γνώμες. Εχουμε αύξηση μονάδες στις αρνητικές γνώμες σε σχέση με τον Απρίλιο.
Δεύτερη σε δημοφιλία αρχηγός είναι η Φώφη Γεννηματά με 40% θετικές γνώμες και 56% αρνητικές. Στην προηγούμενη έρευνα τα ποσοστά ήταν 44% και 54% αντίστοιχα.
Ο Αλέξης Τσίπρας έχει 38% θετικές (42% τον Απρίλιο) και 61% αρνητικές γνώμες (από 57%).
Ακολουθεί ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 32% θετικές γνώμες, 60% αρνητικές, ο Γιάνης Βαρουφάκης με 23% θετικές και 75% αρνητικές και ο Κυριάκος Βελόπουλος με 20% θετικές και 74% αρνητικές.
Στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός ο Κ. Μητσοτάκης είναι στο 52% σταθερά, ο Αλ. Τσίπρας στο 17%.
Γενικά, τα πολιτικά συμπεράσματα της έρευνας είναι ότι οι πολίτες δείχνουν κουρασμένοι από το lockdown, τον φόβο της πανδημίας αλλά και την ανησυχία για την επόμενη ημέρα. Αυτή την οργή και το φόβο τον δείχνουν με την υποχώρηση της αποδοχής των κομμάτων και των πολιτικών της πρώτης γραμμής.
Αν και η ΝΔ δείχνει πανίσχυση, έχει αρχίσει να έχει «διαρροές» στις δυνάμεις της. Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πείθει, δεν μπορεί να περάσει το μήνυμά του, ότι άλλαξε, ότι μπορεί να ξαναδιεκδικήσει την εξουσία ενώ τα μικρότερα κόμματα βολοδέρνουν σε χαμηλά επίπεδα.
Σενάρια εκλογών
Θα πρέπει να προσέξουμε και τη γνώμη που έχουν οι πολίτες για τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών. Το συντριπτικό 84% λέει όχι ενώ μόλις το 13% είναι υπέρ. Ανά ηλικία οι άνω των 65 ετών λένε όχι σε ποσοστό 93%, που είναι και το μεγαλύτερο και θα πρέπει να το προσέξουν όσοι εισηγούνται κάλπες.
Τα μεγάλα προβλήματα
Ο κοροναϊός περνά, ο… ιός της οικονομικής κρίσης έρχεται. Αποδεικνύεται από τα νούμερα καθώς το 41% λέει ότι η οικονομία είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα. Δέκα μονάδες πάνω από τον Απρίλιο που ήταν στο 31%.
Η ιατρική περίθαλψη – Επιδημία του κοροναϊού, υποχωρεί σημαντικά. Στο 20% από 40% πριν από ένα μήνα.
Η ανεργία είναι στο 14% από 9% τον Απρίλιο και τέλος το Προσφυγικό/μεταναστευτικό είναι για το 7% το μεγαλύτερο πρόβλημα.
Βλέπουμε φανερά ότι οι πολίτες αφήνουν πίσω τους την πανδημία και στρέφουν το ενδιαφέρον τους στην τσέπη τους και την επόμενη ημέρα.
Στο ερώτημα αν η χώρα κινείται σε σωστή ή λάθος κατεύθυνση, το 64% λέει προς τη σωστή (από 76% τον Απρίλιο) ενώ το 25% λέει σε λάθος κατεύθυνση (16% τον Απρίλιο).
Ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης, δηλαδή ο μέσος όρος του ισοζυγίου της αξιολόγησης της σημερινής οικονομικής κατάστασης της χώρας (θετικά-αρνητικά) και του ισοζυγίου της πρόβλεψης για την οικονομία (θα καλυτερέψει-θα χειροτερέψει) είναι στο -38. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Σεπτέμβρη είχε φτάσει στο 14 ενώ χειρότερα ήταν τον Φεβρουάριο του 2016, στο -81.
Η άποψη των πολιτών για την Ευρωπαϊκή Ενωση παραμένει αρνητική. Συγκεκριμένα, το 53% έχει αρνητική άποψη, έναντι 40% θετική.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ