Το παράδειγμα της Τήλου για την διαχείριση των απορριμμάτων ήταν το θέμα που κυριάρχησε στην χτεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, η οποία πραγματοποιήθηκε τελικά και πάλι με τηλεδιάσκεψη, αφού η προηγούμενη προσπάθεια να γίνει δια ζώσης στην Σύρο, δεν τελεσφόρησε και ανεβλήθη λόγω έλλειψης απαρτίας.
Στην αρχική του τοποθέτηση, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος είπε τα εξής:
«Μετά την πρώτη απόπειρα που έγινε για δια ζώσης συνεδρίαση, λόγω έλλειψης απαρτίας δεν έγινε στην Σύρο. Θα το προσπαθήσουμε διότι θέλουμε να επιστρέψουμε στις δια ζώσης συνεδριάσεις. Ούτως ή άλλως πάντα το καλοκαίρι ήταν δύσκολες οι απαρτίες». O περιφερειάρχης, εξήρε την πρωτοβουλία που έγινε στην Τήλο με το νέο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων και μάλιστα χωρίς την παρουσία εργοστασίου καύσης –με την ευκαιρία της συμμετοχής στην συνεδρίαση και της δημάρχου κας Μαρίας Καμμά-Αλιφέρη.
«Είναι ένα νησί που δεν έχει κάδους απορριμμάτων πουθενά!!!», τόνισε ο κ. Χατζημάρκος, υπογραμμίζοντας την εξαιρετική προσπάθεια που έχει γίνει από την δημοτική αρχή αλλά και με την συνδρομή των ιδίων των πολιτών του νησιού.
Στόχος της περιφερειακής αρχής Νοτίου Αιγαίου είναι να γίνει κάτι ανάλογο και σε άλλα νησιά:
«Αυτό είναι ένα παγκόσμιο ρεκόρ –δημιουργήθηκε ένα μοναδικό παγκόσμιο προηγούμενο. Πρέπει να δούμε πια, σε πόσα μέρη είναι ρεαλιστικό να εφαρμοστεί. Σε ένα νησί όπως η Ρόδος, δεν γίνεται κάτι τέτοιο. Είναι πάρα πολύ αισιόδοξα τα αποτελέσματα. Σε κάθε περίπτωση θα κριθεί η έκβαση του εγχειρήματος από το κόστος. Θα εξετάσουμε και το ενδεχόμενο να βρούμε και κρατικά κονδύλια», τόνισε.
Για την έναρξη της τουριστικής περιόδου, ο περιφερειάρχης εξέφρασε την ικανοποίησή του αλλά και την αισιοδοξία του για την πορεία: «Μπαίνουμε σε μια τουριστική περίοδο στην οποία θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε αρκετές προκλήσεις. Αυτός είναι ένας ευχάριστος… πονοκέφαλος σε σχέση με ο,τιδήποτε άλλο!», ανέφερε.
Η δήμαρχος Τήλου κα Καμμά, εμφανίσθηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένη και περήφανη από την εφαρμογή στην πράξη αυτής της προσπάθειας στην Τήλο, η οποία γίνεται με την στήριξη των πολιτών: «Εύχομαι αυτό να μπορέσει να εφαρμοστεί και σε άλλα νησιά. Αυτό που βιώνουμε είναι εξαιρετικό αφού συμβάλλει στην υγιεινή του περιβάλλοντος».
Η ίδρυση DMO της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου
Στην ημερήσια διάταξη, κυριάρχησε η ίδρυση Οργανισμού Διαχείρισης Προορισμού (DMO) της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Στην τοποθέτησή του, ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γιώργος Λεονταρίτης έδωσε ιδιαίτερο βάρος στον Τουρισμό που παραμένει η κινητήριος δύναμη της οικονομίας των νησιών μας, και παρουσίασε την πρόταση λέγοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Ο Τουρισμός προσφέρει στα νησιά μας το 97% του ΑΕΠ. Σαν περιφερειακή αρχή θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ περήφανοι για τα αποτελέσματα και τα ρεκόρ που πετύχαμε αλλά κυρίως στην διετία της πανδημίας. Έχουμε κατορθώσει να φτάσουμε στην κορυφή και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει γίνει συλλέκτης βραβείων λόγω της κοινής συνεργασίας όλων των φορέων σε αυτό που λέμε τουριστική βιομηχανία. Το Νότιο Αιγαίου βρίσκεται στην κορυφή (με όλες αυτές τις πρόσθετες υποχρεώσεις που δημιουργούνται). Θέλουμε να πετύχουμε να παραμείνουμε στην κορυφή για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμη», όπως ανέφερε.
Μιλώντας ο κ. Παν. Κουνάκης, εισηγητής επί του θέματος από την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας, τόνισε μεταξύ άλλων:
«Θα θέλαμε να προστεθεί και η δια βίου μάθηση αφού μπορούμε να εκπαιδεύσουμε πάρα πολύ κόσμο για διάφορες δράσεις. Πρότασή μας είναι να δημιουργηθεί μέσω της Κ2 και η τουριστική εκπαίδευση». Ο κ. Κουνάκης εξήρε την αρωγή των ανθρώπων του τουρισμού, των εργαζομένων και των επαγγελματιών σε όλη αυτή την προσπάθεια.
Αντιρρήσεις εξέφρασε η κα Μαρία Χατζηγιάννη φέρνοντας ως παράδειγμα την λειτουργία του ΠΡΟΤΟΥΡ και λέγοντας πως θα εξυπηρετεί περισσότερο τα ιδιωτικά συμφέροντα και όχι τους πολίτες ενώ ο κ. Νίκος Αττιτής ζήτησε να γίνονται περισσότερα σεμινάρια στο ανθρώπινο δυναμικό.
Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Χρήστος Μπάρδος εξέφρασε την ικανοποίησή του επειδή το περιφερειακό συμβούλιο παραδέχτηκε την επιτυχία τόσο του ΦΟΔΣΑ όσο και της Κ2 ενώ συνεχάρη επίσης την δήμαρχο Τήλου.
Ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού κ. Κώστας Χρυσοχοΐδης προέβη σε διευκρινίσεις επί του ζητήματος λέγοντας πως δεν θα μπορούσε να δημιουργηθεί ‘DMO’ ανά νησί: «Είναι καλύτερο να δημιουργηθεί από την ΠΝΑι για να αποτελέσει μία ενιαία εικόνα προς τα έξω και να μην αδικηθούν τα μικρότερα νησιά. Όλες οι τοποθετήσεις συνάδουν στην ανάγκη της ίδρυσης του Οργανισμού Διαχείρισης Προορισμού (DMO) της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Υπάρχουν συντονισμένες ενέργειες και προχωράμε στα επόμενα βήματα». Ταυτόχρονα έκανε αναφορά στα υψηλά ποσοστά στον τουρισμό ακόμη και διαρκούσης της πανδημίας του κορωνοϊού.
Κλείνοντας την συζήτηση ο κ. Γ. Χατζημάρκος ξεκαθάρισε τα εξής: «Έχουμε παρουσιάσει με στοιχεία ότι το Ν. Αιγαίο είναι τουλάχιστον 20 μονάδες πάνω από την υπόλοιπη χώρα. Είμαστε 43% πάνω από το στόχο που έθεσε ο ΣΕΤΕ το 2021. Αυτά είναι τα αποτελέσματα αυτής της υπέροχης δουλειάς που γίνεται. Τον DMO τον έχουμε ήδη κάνει πράξη αλλά έλειπε το νομοθετικό πλαίσιο. Η πρωτοβουλία που έγινε για τον τουρισμό, ήταν συλλογική. Στα νησιά ανοίξαμε μια μεγάλη αγκαλιά. Καλά να είναι τα νησιά (κι εμείς) να σπάμε όλα τα ρεκόρ. Το Νότιο Αιγαίο είναι ένας ώριμος προορισμός, σε υπεύθυνα χέρια. Θέλουμε τα νησιά μας αυτοδύναμα και ισχυρά» είπε και στάθηκε στο μεγάλο ρεκόρ και στην επιτυχία του 2020.
Το θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία. Αρνητικοί ήταν οι κ.κ. Σαρικάς και Μ. Χατζηγιάννη.