Τέλος τα… ήξεις αφήξεις και άμεση στόχευση τη διάσπαση του ενιαίου Δήμου Ρόδου, αποφάσισαν το βράδυ της Πέμπτης οι πρόεδροι των δημοτικών ενοτήτων που συναντήθηκαν στο πρώην Δημαρχείο Καλλιθέας.
Όπως συμφώνησαν οι παριστάμενοι, εξετάζοντας τα μέχρι σήμερα δεδομένα και το γενικότερο κλίμα, η πρόταση για διάσπαση του ενιαίου Δήμου Ρόδου αποτελεί μονόδρομο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν γι’ αυτό και θα εντείνουν τις προσπάθειές τους και θα επιταχύνουν τις διαδικασίες με στόχο να ολοκληρωθούν άμεσα και να φτάσει εγκαίρως η πρόταση στο γραφείο του πρωθυπουργού.
Μέσα στις επόμενες ημέρες, θα συγκληθεί εκ νέου η δεύτερη γενική συνέλευση των προέδρων των δημοτικών κοινοτήτων του νησιού με ένα και μοναδικό θέμα κι αυτό δεν θα είναι άλλο από την διάσπαση του ενιαίου Δήμου της Ρόδου όπως ξεκαθάρισε μιλώντας στη “δημοκρατική» ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αρχαγγέλου κ. Νίκος Διμέλης, στον οποίον και ανήκει η πρωτοβουλία.
Όπως εξήγησε ο κ. Ν. Διμέλης, το κλίμα αυτή την περίοδο είναι εξαιρετικά ευνοϊκό λόγω και της ανέλπιστης απήχησης που έτυχε η πρότασή του πανελλαδικά αφού κι άλλοι αυτοδιοικητικοί τάσσονται υπέρ της επανεξέτασης του Καλλικράτη, σε περιοχές όπου δημιουργήθηκαν πολλά προβλήματα από τις οριζόντιες συνενώσεις Καποδιστριακών Δήμων.
Ο εκπρόσωπος στις επαφές που θα προγραμματιστούν στην Αθήνα με αυτοδιοικητικούς και άλλων Δήμων ανά την Ελλάδα προκειμένου να σχηματιστεί ενιαίο μέτωπο, θα οριστεί στην γενική συνέλευση των προέδρων, που θα προγραμματιστεί μέσα στο επόμενο 10ήμερο, με στόχο μέσα στον Ιούλιο να έχει ψηφιστεί από όλα τα τοπικά συμβούλια ώστε να κατατεθεί το αίτημα στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, αφού προηγηθεί η κατάθεσή του στο Δημοτικό Συμβούλιο Ρόδου.
Όπως έγραψε η «δημοκρατική», που έχει αναδείξει και το θέμα, διευρύνεται το κύμα των αυτοδιοικητικών ανά την Ελλάδα, οι οποίοι επιθυμούν να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ρόδου όπου πρόεδροι Δημοτικών Ενοτήτων συνασπίζονται διεκδικώντας τη χωροταξική διάρθρωση και τη διοικητική διαίρεση του ενιαίου Δήμου Ρόδου.
Όπως προκύπτει από ασφαλείς πληροφορίες της «δημοκρατικής» επίκειται συνάντηση στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες αυτοδιοικητικών από τις Περιφέρειες Πελοποννήσου, Στερεάς Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου και του Νοτίου Αιγαίου η οποία θα εκπροσωπηθεί από τη Ρόδο, προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειές τους και να ενώσουν τις δυνάμεις τους διεκδικώντας τον επανασχεδιασμό του «Καλλικράτη» στους Δήμους τους με διάσπαση σε μικρότερες ενότητες, επικαλούμενοι σοβαρές δυσλειτουργίες.
Η ανάδειξη του θέματος από την «δημοκρατική» για την ανακίνηση του ζητήματος τοπικά από τους προέδρους δημοτικών κοινοτήτων της Ρόδου που τάσσονται υπέρ της διάσπασης και η αναδημοσίευσή του από άλλα μέσα ενημέρωσης ανά την Ελλάδα λειτούργησε καταλυτικά για τον συντονισμό των αυτοδιοικητικών μεταξύ τους προκειμένου να διεκδικήσουν ενιαία το αίτημά τους για επανασχεδιασμό του «Καλλικράτη», τεκμηριώνοντας και νομικά τα επιχειρήματά τους για δυσλειτουργίες και σοβαρές στρεβλώσεις στη διοίκηση των δημοτικών ενοτήτων.
Η πρωτοβουλία ανήκει στον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Αρχαγγέλου κ. Νίκο Διμέλη με την στήριξη πλέον και της ισχυρής πλειονότητας των προέδρων των υπολοίπων τοπικών συμβουλίων του νησιού. Στόχος είναι να τεθεί το αίτημα στα αρμόδια όργανα με χρονικό ορίζοντα να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες πριν από τις επόμενες εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Οκτώβριος 2023).
Αφού τα τοπικά συμβούλια ψηφίσουν τη σχετική απόφαση με την οποία θα τάσσονται υπέρ της διάσπασης του ενιαίου Δήμου, θα προωθηθεί προς το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου με το αίτημα να προχωρήσουν οι διαδικασίες προς αυτή την κατεύθυνση. Η πρότασή τους επίσης, πέρα από το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου, θα κοινοποιηθεί στους βουλευτές του νομού καλώντας τους να πάρουν θέση, όπως επίσης και στο Υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να κινήσει τις διαδικασίες και στο Γραφείο του Πρωθυπουργού.
Όπως υποστηρίζει η πλειονότητα των προέδρων των τοπικών συμβουλίων, οι οποίοι δηλώνουν δικαιωμένοι για την πρωτοβουλία τους έπειτα από την πανελλαδική διάσταση του θέματος και την δυσαρέσκεια που καταγράφεται σε άλλους Δήμους, σε πολλούς νησιωτικούς Ο.Τ.Α. οι συνενώσεις που έγιναν με τον ν. 3852/2010 είχαν ως αποτέλεσμα την περαιτέρω υποβάθμιση των παρεχόμενων προς τους πολίτες υπηρεσιών λόγω της έλλειψης πόρων και προσωπικού, στοιχείο που έγινε ιδιαίτερα αισθητό στους κατοίκους των Δήμων που προέκυψαν από εκτεταμένες και σε κάποιες περιπτώσεις, δυσλειτουργικές συνενώσεις.
Ο Ενιαίος Δήμος, υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες στους πολίτες, απουσιάζει η αμεσότητα στη δράση και η ευελιξία και δεν μπορεί να αναλάβει τοπικές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, γιατί δεν μπορεί να συγκεράσει τους διαφορετικούς αναπτυξιακούς προσανατολισμούς και τις ιδιαιτερότητες των πρώην δήμων και των διαφορετικών χωρικών ενοτήτων που αποτελούν το νησί. «Η αδυναμία του Δήμου να σχεδιάσει και να διαμορφώσει έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό οικονομικής ανάπτυξης σε κάθε περιοχή είναι εμφανής», λένε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας ότι κανένα σημαντικό έργο δεν εκτελέστηκε στον τόπο από το 2010 μέχρι σήμερα.